gyerek

Földrajzóra kezdőknek

2011.07.27. 08:25
Ajánlom
A Kovács Robi vezette Görbe Tükör Színi Társulat Európa meséje gyorstalpaló népismertetőt tart a kontinens egyes országairól. A nemzeti sztereotípiákból építkező Wikipédia-kurzus nem vállalja túl magát, és nem terheli a gyerekeket feleslegesnek vélt információkkal.

Kovács Róbert, akit későbbi színházi munkáitól függetlenül mind a mai napig a Kölyökidő című tévéműsorból ismernek legtöbben, az alapvetően alkalmi előadásokra és rendezvényekre (színi iskola, szalagavató, esküvő, céges parti) szerveződött Görbe Tükör Színi Társulatával "interaktív mesét" kötnek össze "játékos tanulással" egy Európa országait - pontosan hatot - bemutató tanóra keretében. Miska (Kovács Róbert), a magyar parasztruhába öltözött vándorlegény Európa (Lipcsei Cabello Borbála) fehér ruhába, mintás, földig érő fátyolba bújtatott szimbolikus alakjával varázsolják a gyerekeket egyik országból a másikba, miközben Miska és Európa hol egymást, hol a közönséget vizsgáztatják földrajzi-kulturális (hangsúlyozottan) alapismeretekből. Az előadás leírása "fárasztó, de csodás kirándulás"-t ígér - melyből az egyik igazolhatóan teljesült.

A dramaturgia végtelen egyszerű: az egymást követő országokban egy-egy nemzeti viselettel, akcentussal vagy sztereotip karakterológiával felruházott "tipikus" alak (Heidinger Zoltán és Pintér Gábor felváltva) bukkan fel a semmiből, hogy közhelyektől kongó párbeszédet folytasson az utazókkal. Gallai István díszletei a háttérben pár gyékényparaván és egy vászonra festett parasztház, amit nem sokkal egy, az előadás ötödik percében, még magyar honban eltáncolt csárdás után nagy színes Európa-térkép vált fel. Érthetetlen és a gyerekek számára komolyan félrevezető, hogy országunkat és általában a magyarságot miért akarjuk folyton a népi-paraszti világ letűnt képével reprezentálni, ha egyszer ehhez már régóta nincs (talán sosem volt) közünk.  A térkép, lévén, hogy ez számít a központi díszletnek, a legfájóbb és legpontatlanabb eleme a mesének: a nagyvonalúan stilizált Európa többek közt Magyarországot, Svájcot, Németországot és a Balti-államokat a hivatalosan ismerttől markánsan eltérő kontúrral határolja, a Benelux-államokat és Máltát pedig nemes egyszerűséggel kihagyja, hogy az amúgy nem Európához tartozó, de a térképen szereplő Közel-Keletről ne is beszéljünk. A színpadra hívott gyerekek ettől függetlenül élvezik, hogy az egyes jelenetek után a "megfelelő" helyre tűzhetik az adott ország csálén fityegő zászlóját.

A mindenre kerek szemmel rácsodálkozó Miska Spanyolországban egy torreádorral találkozik, és paraszti gúnyában eljátszhatja a bika szerepét miközben Európa egy végig kezében tartott könyvből felolvassa, hányan laknak itt, mi a főváros és a nemzeti étel, majd ezt az ismeretterjesztő részt minden országban megismétlik. Közben a gyékényparavánon kézzel legördített vásznon egy-két emblematikus festett figura vagy épület tűnik fel, Spanyolországban a torreádor mellet Don Quijote és Sancho Panza. Görögországban egy lepedőbe csavart, hatalmas fekete parókás görög beszél össze-vissza néhány mítoszról és az Akropoliszról, majd szirtakizni tanítja a társaságot, amihez négy-öt vállalkozó kedvű gyerek is csatlakozik. Parádés a hatan hatfele lépdelő Zorba-tánc mielőtt a görög egy „adios"-szal távozik. A soron következő Németországot hátulról a Brandenburgi kapu díszíti és egy végletekig vidám, kockás inges, hózentrógeres bajor képviseli. Megtudjuk, hogy Bajorország nem ország, hanem tartomány, hogy a kolbász a nemzeti étek, a kölni pedig, hogy, hogy nem, Kölnből származik. A vigyorgó bajor egy magyar versikére egy Goethe-idézettel riposztol, hogy végül visszatérjen a jól megérdemelt söréhez. Olaszországban egy Pavarotti-hangú velencei gondolás fogad kezében egy karneváli maszkkal, majd hosszú mesébe kezd Velencéről, a pisai ferde toronyról, a legkisebb államról, a Vatikánról, és egy hirtelen váltással néhány ókori nevet (Caesar, Augusztus, Spartacus) is megemlít. A földön elhelyezett, segítségnek szánt lobogót nem sikerült pontosan legyártani: a vízszintesen rajzolt zöld-fehér-piros zászló elég megtévesztő. Franciaországot egy - nem meglepő módon - arrogáns, raccsoló francia festő mutatja be ecsetjével és palettájával dühösen hadonászva, és az Eiffel-torony méltatása után eldarálja a legismertebb impresszionista festőket is.

Ha lehet fokozni a hangulatot és a meglepetést, akkor az utolsóként színre kerülő Angliának sikerül ezt. Egy Beatles-tag Sergeant Pepper-kosztümben perdül a színpadra, ki tudja, melyikük, és energikus gombahajrázással kísérve vadul énekelni kezdi az I wanna hold your hand-et. Hogy mi fán terem a Beatles és kik, mikor, mit, talán nem is annyira érdekes, a látvány önmagában felülmúlja az információkat. A sok "yeah, yeah"-vel affektáló angolt egy narancshajú, szoknyás skót egészíti ki, hogy a whiskey megvitatása után Miska, mintegy isteni gesztussal, összebékítse az örök viszályban álló két népet. Miska visszatér Magyarországra, és mielőtt elmenne kapálni, a bölcs Európa az egész előadás sommázataként figyelmezteti a megfáradt utazót: "Miska, azt tudnod kell, hogy ez csak kis szelete a világnak!". Ebben a kijelentésben pedig nincs hiba.

2011. július 24. 10:30 - Városmajori Szabadtéri Színpad

Európa mese - Görbe Tükör Színi Társulat

Szereplők: Lipcsei Cabello Borbála, Pintér Gábor, Heidinger Zoltán, Kovács Róbert

Díszlet: Gallai István

Jelmez: N.Kiszely Melinda

 Rendező: Kovács Robi

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.