gyerek

Gryllus Dániel: "Úgy ülünk együtt, mint egy nagy család"

2014.01.27. 11:47
Ajánlom
Hogyan kell gyerekeknek zenét írni? Miért nagy kihívás egy szobában koncertet adni? Többek között erről is beszélgettünk az idén 45 éves Kaláka egyik alapítójával, Gryllus Dániellel.

- Épp amikor beszélgetünk ér véget hivatalosan a Weöres-év, amiben a Kaláka is tevékenyen részt vett. Mit jelentett Ön számára Weöres Sándor? Ha jól tudom személyesen is ismerték egymást...

- Nagyon korán, szinte rögtön a megalakulásunkat követően elkezdtük játszani a verseit. Valamikor talán '70-ben lehetett, hogy lejött egy koncertünkre, utána meg dedikált nekem egy kötetet.  Azt írta bele: „Gryllus Dánielnek Weöres Sanyi". Teljesen szíven ütött a közvetlensége, a természetessége. Nagyon sokat jelentett az, hogy ismerhettem, és hogy még életében énekelhettem a verseit. Volt olyan, hogy azt mondta: „na, ezt a két sort kijavítom, úgy jobban fog passzolni a dallamotokhoz". Sohasem tekintette az életművét olyan megváltoztathatatlannak, megmásíthatatlannak, mint sokan manapság.  

- Tudható Weöresről, hogy sokszor konkrét dallamokra írta meg a szövegeit. Ez mennyire befolyásolta a dalszerzés folyamatát?

- Az nyilván látszik, amikor valaki egy verset egy dallamra ír meg, nekünk ebből elsősorban csak a ritmikát kell figyelembe vennünk.  Bizonyos értelemben mindig is bevett szokás volt, hogy a költők dalokra írják meg a verseiket, gondoljunk csak az ókoriakra, vagy Balassira, Csokonaira. Ők szinte minden esetben fix dallamokkal dolgoztak.

- A Kaláka mindig is híres volt gyerekdalairól.  Menyire kell másképp zenét írni a gyerekeknek, mint a felnőtteknek?

- Ez attól is függ, hogy mire szánják az adott dalt, tehát hogy egy előadó magának írja azt, vagy épp azt szeretné, hogy a gyerekek is el tudják könnyen énekelni. Kodály például nagyon sok olyan dallamot szerzett, amihez aztán Weöres költötte hozzá a szöveget - ezek jelentős része pedagógiai célzattal született meg. Vilmos öcsémnek (Gryllus Vilmos) is nagyon sok olyan dala van, ami azoknak a hangközöknek és hangterjedelmeknek a figyelembevételével írt, amiket még a gyerekek is el tudnak énekelni. Ha a cél az, hogy magunknak csináljunk egy gyerekdalt, akkor a saját képességeinket vesszük figyelembe - ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerekek ne tudnák megtanulni.

- Közel négy évtizede vannak a pályán, mit lát, mennyire változtak meg a gyerekek reakciói ezekre a dalokra?

- Nagyon nehéz erről általánosságban beszélni, nyilván az idők során mi is nagyon sokat változtunk és hát a gyerekek is.  A változás teljesen természetes folyamat: mindig minden változik. Ehhez vagy alkalmazkodik az ember, vagy észre sem veszi, és már alkalmazkodott is.

- Tavaly indították útnak a Kaláka Koncert Kicsiknek sorozatukat. Kicsit ezekről mesélne?

- Sokat játszunk úgy koncerten, hogy ott van 4-500 gyerek, a hangszereink erősítőről szólnak, ezáltal pedig az egész egy kicsit személytelenné válik. Most ezzel a Marczibányi téren beindított Kaláka Koncert Kicsiknek akciónkkal szeretnénk újra megteremteni családias, közvetlen koncertek hangulatát. Nem akarunk nagyobb közönséget 50-60 embernél, cserébe viszont havonta akár háromszor is játszunk - legközelebb február negyedikén.  Ezeken a délelőttökön úgy ülünk egy szobában, mint egy nagy család, anyukákkal és apukákkal, közben pedig nincs szétválasztva a színpad és a nézőtér, a gyerekek is a hangszereink valódi, akusztikus hangját hallhatják. Közben pedig ha épp szaladgálni támad kedvük, akkor szaladgálhatnak, ha énekelni akarnak velünk együtt, hát akkor énekelnek.  A szülők pedig mindig boldogok, mert látják, hogy a gyerek örül a muzsikának és a költészetnek.  Ez nekünk is nagyon jó érzés.

- Zenészként mennyire más izgő-mozgó gyerekeknek koncertet adni, mint fegyelmezetten ülő felnőtteknek?

-Hát ez bizony azt jelenti, hogy nekünk nagyon jól kell játszanunk. Ha nem így történik, akkor a gyerekek elkezdenek unatkozni.  Ez óriási kihívás. Ezzel persze, nem azt akarom mondani, hogy mondjuk egy nagy, gyereknapi rendezvény nem tud óriási élmény lenni, csak éppenséggel mások a feltételek, más olyankor a viszonyunk a közönséggel.

-Ezeken a családias koncerteken rengeteg szülővel találkozik, akik egykor maguk is a Kalákán nőttek fel. Szokott kapni visszajelzéseket tőlük?

- Hogyne, éppen most történet egy ilyen eset. Van nekünk ugye egy betlehemezős koncertünk, ahol lassan huszonöt éve mindig felhívunk magunk közé egy bátor kis jelentkezőt, aki aztán velünk énekel. Most is volt legutóbb egy kislány, aki elénekelte az Üdvözlégy kis Jézuskát.  A koncert végén aztán, amikor már dedikáltunk, odajött ez a lány a mamájával, akiről kiderült, hogy egykor kislányként maga is állt velünk a színpadon.  Idén leszünk 45 évesek, tehát ha jobban belegondolok, akár mostani nagymamák is lehettek ott a korai koncertjeinken - több generáció szeretetét is élvezzük, és ez egy nagyon megtisztelő dolog. Ugyanakkor pedig óriási felelősség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.