gyerek

Gyerekek színpadon és nézőtéren

2012.09.29. 09:23
Ajánlom
A Müpa Iskoláskoncertek című rendezvénysorozata különleges módon ünnepli a zene világnapját: az általános iskolás korosztályt célzó hangversenysorozat októberi előadásán a fellépők is iskolások lesznek, a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei.

Az alapításának hamarosan 110. évfordulóját ünneplő Tóth Aladár Zeneiskola és a Müpa nem most kezdték a közös munkát. Az együttműködés kezdeteiről az iskola igazgatónője, Magyar Margit mesélt: "A Müpa vezető építésze, Zoboki Gábor iskolánk növendéke volt, és amikor neki köszönhetően részt vehettünk egy épület-bejáráson, szinte elhűlve láttuk, hogy itt a zene fellegvára épül, és ha - Németh László szavaival - a tárgyak lelkünk megvalósult álmai, akkor bizony ez az épület is egy megvalósult lélekálom. Nagyon örültünk annak is, hogy komoly figyelmet kapnak a gyermek- és ifjúsági programok. Az elsők között igyekeztünk partneriskolává szegődni, és nem csak azért, hogy a gyerekek kedvezményes áron vehessenek részt az ígéretesnek tűnő programokon. A Müpában először iskolánk Operastúdiója (művészeti vezető: Pallagi Judit) szerepelt, Ránki György: Muzsikus Péter Hangszerországban című operájával. Ifjúsági Zenekarunk is részt vett egy koncertsorozatban, és a Bartók-jubileum kapcsán egy nagyszabású rendezvényen százötven gyerek hegedült egyszerre a színpadon, a program megvalósítását kollégám, az ország egyik vezető hegedűtanára, Ácsné Szily Éva segítette."

A koncerten lesz számos meglepetés és játék is. Az igazgatónő ezért a pontos programot nem árulta el, de beszámolt a szervezés hátteréről, irányairól. "Szeretnénk megmutatni különleges tehetségű növendékeinket, milyen virtuóz lehet egy tizenegy éves bőgős vagy egy kilencéves zongorista. A tervezés során rengeteg ötlet felmerült, és a szűrés volt a legnehezebb feladat, hiszen mindössze hatvan perc áll rendelkezésünkre. Szem előtt kellett tartani azt is, hogy az iskolaév most kezdődik, a fellépő diákoknak is nyári szünet volt eddig, tehát négy hetünk van a felelevenítésre. Rövidebb lélegzetvételű, öt-hat perces darabokkal, tételekkel készülünk, hogy fenntartsuk a közönség figyelmét. Szeretnénk, ha a koncert egységes, ugyanakkor színes és interaktív lenne, a hegedűtől a fuvoláig sokféle hangszerrel, együttesekkel. Szeretnénk meglepetést okozni annak, aki eddig azt gondolta, hogy a klasszikus zene unalmas, és szeretnénk őt meggyőzni az ellenkezőjéről." A tanárok tapasztalatai szerint a gyerekek kifejezetten szeretnek együtt muzsikálni, így a koncerten is nagy hangsúlyt helyeznek a kamarazenélésre, ez alkalommal pedig az együttzenélésbe szeretnék majd bevonni a közönséget is. Ácsné Szily Éva, az iskola gyakorlatvezető hegedűtanára szerint az Iskoláskoncerten gyerekek és gyerekek találkozása kifejezetten szerencsés alkalom, hiszen a színpadon és a nézőtéren azonos korosztály foglal helyet, feltehetően hasonló érdeklődési körrel.

Egy ilyen koncert zenepedagógiai funkciója kettős, hiszen nem csak a nézőknek jelenthet örömöt, hanem a fellépőknek is. "Élményt szeretnénk adni, fellépőnek és nézőnek egyaránt. Örömöt átadni és tudásunkat megmutatni: ezt tekintem célunknak." - fogalmazott Magyar Margit. Az igazgatónő szerint a fellépő növendékek ilyen lehetőségek alkalmával tudják elmélyíteni az élmények átadására való képességüket, és tehetségükről is visszajelzéseket kapnak. A tudást megmutatni sikerélmény, és óriási boldogságot jelent a gyerekek számára, ha zenéjükkel mosolyt csalnak a néző, a közönség arcára. Ha pedig a nézők közül bárki úgy tér haza, hogy megérez valamit abból, hogy zenélni milyen jó, és szívesen beiratkozna egy zeneiskolába, akkor többszörösen is teljesítették céljukat. H. Veres Zsuzsa, a zongora tanszak vezetője a gyermekkoncertek kapcsán a jelenlét szerepét hangsúlyozta: "a koncert segít a jövő koncertlátogatóinak kinevelésében, az élő hangverseny varázslatos légkörének megéreztetésével, az auditív-vizuális hatások sokkal intenzívebb voltának megtapasztalása által, a zenélés örömét megmutatva." Kohán István, az iskola tanszakvezető klarinéttanára szerint ezek a koncertek - legyen bármilyen könnyed a program - igényes zenét, minőséget jelentenek. "A zene boldogsághormonokat szabadít fel. Egy jó koncert hetekre nyomot hagy fellépőben és nézőben egyaránt, jó időre rendbe teszi az ember lelkét. Óriási szükség van tehát ilyen koncertekre. És persze azért is, mert ha nem teszünk valamit, rövid időn belül ki fog halni a klasszikus zenét hallgató közönség."

Arra a kérdésre, hogy egyáltalán miért fontos és jó zenét tanulni és tanítani, szenvedélyes választ kaptunk az igazgatónőtől. "Harminc éve vagyok a pályán, de azt hiszem, hogy erre a kérdésre újra és újra meg kell találni a választ. Nem csupán zenészeket szeretnénk nevelni. Iskolánkban nyolcszázan tanulnak zenét, de évente körülbelül 10-15 diák folytatja tanulmányait zenei pályán. A zenepedagógia legfontosabb feladata, hogy esélyt adjon a jobb minőségű felnőtt életre. Más felnőtt válik abból, aki gyerekként közelről találkozott a zenével. Mi most annak örülhetünk, amit elődeink tettek harminc évvel ezelőtt. Amit mi csinálunk, az nem most, hanem majd évtizedek múlva látszik. Fontos politikai döntés is, hogy akarunk-e jobb felnőtt társadalmat magunk körül, és mit tervezünk harminc év múlva gyerekeink gyerekeinek. Büszkének kellene lennünk a kodályi programra és továbbfejlesztenünk azt." Ácsné Szily Éva sem gondolja másképp: "A zenélés olyan belső emóciókat mozgat meg a gyerekekben, melyeket más tevékenységgel nem lehet előállítani. Az agykutatók számos tanulmányt írtak erről, én - negyvenöt év tanítás után - gyakorlatból mondhatom, hogy a zenét tanuló gyerekek emocionálisan fejlettebbek, nyitottabbak, érdeklődőbbek másoknál." H. Veres Zsuzsa úgy véli, hogy a zenetanulás a kulturális életben való aktív részvételre ösztönöz, az együttmuzsikálás pedig "oldja a gátlásokat, felszabadít, ugyanakkor fegyelemre szoktat, tehát a szocializációt is segíti. A zenetanulásnak semmi máshoz nem fogható személyiségfejlesztő hatása van." Kohán István szerint pedig a zene létszükséglet: "Az alapfokú zeneoktatás azért fontos, mert a zenét tanuló gyerekek másképp mozognak a világban. Hihetetlenül jó érzés, hogy ha az embernek jó vagy éppen rossz kedve van, akkor elő lehet venni a hangszert és játszani rajta. Szeretném megmutatni tanítványaimnak - amit gyakorló zenészként is tudok -, hogy a zene oxigén. Oxigén nélkül pedig nem lehet élni." Megünnepelhető-e méltóbb módon a zene világnapja?

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.