gyerek

Gyerekeket az Erkelbe

2014.06.11. 15:21
Ajánlom
Már több mint fél éve annak, hogy a 2007-ben bezárt fővárosi népszínház, az Erkel Színház újra megnyitotta kapuit. Egy ideje a 4-es metró is odavisz, és a mozgólépcsőről a szabadba lépve már a zöldben pompázó, felújított II. János Pál pápa tér fogadja a színházba érkezőket. Június 1-jén pedig a népszerű táncjátékot, a Hófehérke és a 7 törpét nézhette meg a közönség.

Budapest Józsefvárosi Önkormányzata, a Magyar Állami Operaház - Erkel Színház, a Fidelio Média és az UNICEF Magyar Bizottság közös szervezésében megrendezett Bóbita Családi Nap alkalmával a gyerekek foglalhatták el az Erkel óriási nézőterét, kanyargó folyosóit és gyönyörű karzatát, sőt nemcsak az egész épületet, de még a teret is. Ezen a napon a színház ugyanis nem zárkózott be a falai közé, hanem kiköltözött a zöldbe: színházzá alakult a nyolcadik kerület szíve, játékos, vidám és mégis magaskultúrát közvetítő, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt beszélő, művelő és kacagtató tér várta a családi napra érkezőket.

Az Erkel Színházat ölelő park az átalakítások után kulturális programokban gazdag, vonzó közösségi térré vált, ami nem pusztán az előadások előtt és után, de a színháztól függetlenül is várja majd a kerületbe érkezőket. A nyolcadik kerület megújulásának szimbóluma ez a tér: olyan, minden család számára elérhető szórakozási lehetőségekkel gazdagítja a város és az ország életét, amit csak egy népszínház tud adni. Élményt és közösséget, közönséget és közös kultúrát kínál minden gyereknek és szülőnek.

Június 1-jén, az UNICEF gyereknapján először nyílt ki az Erkel Színház a térre és vetíthette ki az ünnepi előadást, és a Bóbita is itt tartotta immár hagyományossá vált családi napját, amelyen tavaly az Akváriumnál sok ezer szülő és gyerek szórakozott önfeledten. Az UNICEF ezen a napon újította meg először a Magyar Állami Operaházzal tavaly megkötött együttműködését, melynek értelmében mindkét intézmény egy éven keresztül tesz azért, hogy a gyermekek biztonságos világban nőhessenek föl, olyan világban, ahol nincs testi és lelki megaláztatás, nincs bántalmazás, sem gyermekéhezés. Az UNICEF adományokból teremti meg a működéséhez szükséges erőforrásokat, önkéntes felajánlásokból tartja fenn magát és programjait. Az Operaház művészei pedig arra vállalkoztak, hogy egy éven keresztül jószolgálati feladatokat teljesítenek az UNICEF színeiben.

Arról, hogy miért éppen az Operaházat találta meg a nemzetközi gyermeksegélyező szervezet, Danks Emese mesélt lapunknak. „A művészet határokon átívelő, minden kultúrát és embert összekötni képes hatalom. A zene és a balett nyelvét a világon minden gyermek egyaránt érti és szereti - mondta az ügyvezető igazgató. - Mi, az UNICEF-nél hiszünk abban, hogy minden gyermeknek joga van a gyermekkorhoz, akárhol él is a világban. S a gyermekkornak vitathatatlanul alapvető része közös kulturális és művészeti gyökereink megismerése, felfedezése. Hisszük, hogy ebben a felfedezésben a Magyar Állami Operaház és az UNICEF közötti együttműködés valódi mérföldkövet jelent Magyar országon" - fogalmazott Danks Emese, aki arról is meg van győződve, hogy az Operaház segít olyan szülőkhöz, tanárokhoz, szervezetekhez eljuttatni az UNICEF üzenetét, akik még esetleg nem is hallottak a munkájukról. A gyermeknapon a közkedvelt táncjátékot, az ifj. Harangozó Gyula által koreografált Hófehérke és a 7 törpe című darabot láthatták az Erkel Színház nézői.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.