gyerek

Gyerekeknek és felnőtteknek is szól az ESZME Fesztivál

2011.04.21. 17:47
Ajánlom
Május 12. és 15. között első alkalommal rendezi meg fesztiválját a Thália Színház Arizona és Új Stúdiójában az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete. A négy nap alatt 13 produkciót láthat a közönség. Délelőtt a családokat és az óvodás vagy iskolás csoportokat várják, esténként a felnőttek mehetnek bábszínházba. VIDEÓVAL

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME) 2006-ban jött létre, hogy a magyar kulturális közéletben részt vevő szabadúszó előadóművészeket összefogja. Az egyesület végez műsorszervezési, programközvetítői segítségnyújtást, jogi és gazdasági tanácsadást, segíti a tagok promócióját a hazai és a külföldi kulturális piacon. Mindazonáltal igyekszik többnek lenni ennél: olyan művészi alkotóközösség, mely azonos gondolkodású, minőségi színházi előadásokat létrehozó tagokat tömörít.

Az elmúlt négy évben az ESZME számos saját és koprodukciós előadást hozott létre, melyekből kirajzolódni látszik az egyesület művészi arculata. "Fontosnak érezzük, hogy az országszerte számos helyen és időpontban látható előadásaink a 2010/2011-es színházi évad végén egymás után is láthatóak legyenek, hogy bemutatkozhassunk a fővárosi közönségnek és a színházi szakmának, hogy bizonyíthassuk: az ESZME jóval több szimpla pénzügyi lebonyolítónál vagy ernyőszervezetnél - az ESZME brand, márkanév, amely reményeink szerint a minőségi alternatív színházzal jelent egyet" - hangsúlyozta Csató Kata bábszínész-bábrendező, az egyesület elnöke.

Az ESZME tagjai színházi alkotók az előadó-művészet olyan szegmenseiből, amelyek nem tartoznak a fősodorhoz: táncosok, bábművészek, gyerekszínházi rendezők, dramaturgok, drámaírók, tervezők, zenészek. Ez a másik ok, amiért fontosnak tartják, hogy "tömbösítve" mutatkozhassanak meg. Véleményük szerint az ESZME alternativitása, másfélesége éppen ebben áll: hogy a maga útját járja, előadásaival kockázatot vállal, hiszen nem tömegelőadásokat készít. Éppen ezért kisebb közönség- és szakmai figyelem esik produkcióira, szeretnék tehát, ha az ESZME tagjainak munkái az évad végi I. ESZME Fesztiválon reflektorfénybe kerülhetnének.

A 13 előadást összesen 22 alkalommal játsszák, ezek mellett azonban péntektől vasárnapig komplex kulturális élményt kívánnak adni a családoknak: a délelőtti és kora délutáni gyerekelőadásokat követően Micsa Mónika irányításával kézműves foglalkozásra kerül sor. A fesztivál díszvendége a Színház- és Filmművészeti Egyetem, az intézmány harmadéves színész-bábszínész szakos hallgatói felnőtteknek készült etűdsorozattal mutatkoznak be, ugyanis minden este felnőtteknek készült bábos produkciók láthatók a Thália stúdióiban, három alkalommal pedig a Színházi Kritikusok Céhének tagjai vezetik a szakmai beszélgetéseket, közönségtalálkozókat.

Amint a sorszám is jelzi a fesztivál neve előtt, a rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal hívják életre. Erős elhatározásuk, hogy a fesztivált a következő évadra nemzetközivé tegyék: az ESZME nemzetközi kapcsolatait felhasználva - az erős lengyel és német kapcsolatok bővülésének köszönhetően 2010-ben horvát és amerikai fesztiválokon mutatkoztak be ESZME-előadások -, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap remélt támogatásának segítségével régiós jelentőségű alternatív színházi fesztivált kívánnak megrendezni, elsősorban is a gyermek- és ifjúsági színházak munkáira összpontosítva. Cél továbbá az is, hogy a fesztivál showcase jelleggel bemutatva a magyar független (báb)színházi szcénát külföldre is nagyobb számban eljussanak.

A Thália Színház Arizona és Új Stúdiója ad otthont a fesztiválnak. Zimányi Zsófia, a színház igazgatója kiemelte, azért vállalták a koprodukciós partneri szerepet a rendezvényen, mivel a Thália befogadott repertoárján jelentős súlyt kapnak a gyerekeknek készült előadások, és reményeik szerint az ESZME Fesztiválon találnak olyan produkciókat, amelyek a következő évadban rendszeresen műsorra kerülhetnek a Nagymező utcában.

A fesztivál részletes programja megtalálható a Fidelio különszámában.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Vizuál

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Plusz

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.