gyerek

Gyereknapi történetek

2011.05.28. 09:46
Ajánlom
A gyereknapból van nemzetközi és egyetemes. Egyes országokban ismerik, de nem pirosbetűs ünnep, máshol munkaszüneti nap.

Día del Niño, Children's Day, lìu yī guó jì ér tóng jié, Kindertag, kodomo no hi, يوم الطفل الفلسطيني, Dzień Dziecka, Ziua Copilului, Çocuk Bayramı, День захисту дітей - így írják a gyereknapot különb-különb nyelveken. Az ünnep tartalma világszerte azonos: a gyerekek életének, egészségének védelmét, jólétét, az őket illető jogok tiszteletben tartását célozzák, és természetesen azt, hogy szeretni kell őket. Az ünnep dátuma azonban szinte országonként változó.

Magyarországon a századforduló után kezdték hivatalos körülmények között ünnepelni a gyerekeket, igaz, a II. világháborúig szociális okok álltak az esemény hátterében. 1906-ban gyűjtöttek először pénzt az Országos Gyermekvédő Ligát képviselő, többnyire arisztokrata származású hölgyek a szegény sorsú gyerekeknek. Az általában kétnapos eseményre többnyire májusban került sor, de fix dátuma nem volt.

Az első állami gyermeknap a török naptárakba került be: április 23-án ünneplik a nemzeti függetlenséggel együtt. 1920-ban ugyanis ezen a napon ült össze a nemzetgyűlés, és rakta le a Ankarában világi török állam alapjait Kemal Atatürk vezetésével, és mivel Atatürk az ifjúságban látta a jövő független Törökországának zálogát, 1927-től ez a nap a gyerekeké is. Az ünnepen számos eseményre kerül sor, gyerekek előadásain vesz részt ilyenkor az állami vezetés, a török parlamentet pedig egy napra elfoglalják a gyerekképviselők. Az utóbbi évtizedekben a gyereknapi fesztivál nemzetközivé vált. Első alkalommal 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben hívtak vendégeket - a Szovjetunióból, Irakból, Olaszolrszágból, Romániából és Bulgáriából -, mára mintegy ötven országból érkeznek a több mint egy hetes programsorozatra, amely a fővároson kívül egyéb török városokat is érint.

A június elseji gyermeknap intézményesítésére kísérletet tettek 1925-ben a Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián - vannak források, amelyek szerint azért ezen a napon, mert a konferencia egybeesett egy, a San Franciscó-i kínai konzul által kínai árváknak rendezett ünnepséggel -, 1949-ben pedig a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén kezdeményezték a Nemzetközi Gyermeknap megünneplését. A leginkább a keleti blokk egykori országait érintő kezdeményezés célja ekkor az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt. Ez utóbbi határozat alapján a gyermeknap május utolsó vasárnapjára esik.

1953 októberében a genfi székhelyű Nemzetközi Gyermekjóléti Unió kezdeményezésére kétnapos fesztivállal igyekeztek felhívni a figyelmet a gyerekek jogaira. Egy évvel később, 1954. november 20-án a svájci városban fogadta el az ENSZ Közgyűlése az Egyetemes Gyermeknap létrehozását deklaráló 836 (IX). határozatot. Ennek értelmében a közgyűlés javasolja, hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja az, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. A határozat 45. évfordulóján írták alá a Gyermekjogi Konvenciót, amelyet azóta számos kormány ratifikált.

Az ENSZ-közgyűlés nem javasol konkrét dátumot a gyereknapra, ennek megfelelően ahány ország, annyi ünnepnap. Nálunk május utolsó vasárnapja, míg június első napján ünnepelnek többek között Albániában, Bulgáriában, Kínában (ahol munkaszüneti nap), Csehországban, a Szovjetunió volt tagállamaiban, Kambodzsában, Lengyelországban, Mozambikban, Németországban (de a hidegháború idején az NSZK-ban nem volt hivatalos ünnep), Etiópiában vagy Romániában. A naptári évben legkorábban Uruguayban tartják január hatodikán, ezt követi Thaiföld, ahol január második vasárnapja a gyereknap. Sri Lankán húsvét első vasárnapjára esik, Hong Kongban és Kolumbiában április 4-én van, csakúgy, mint Tajvanon, ahol erre a napra esik a nőnap is (sőt 2011-től munkaszüneti nap részben azért, hogy ezzel a figyelemfelhívó ünneppel elősegítsék a gyermekvállalást), Palesztinában egy nappal később, Mexikóban április 20-án, Peruban pedig a hónap második vasárnapján. Májusban tartják a gyereknapot Dél-Koreában (5.), Spanyolországban (a hónap második vasárnapján), Svédországban (13.) és Nigériában (27.). Észak-Koreában június 2-án van gyereknap, Venezuelában július harmadik vasárnapján, Indonéziában július 23-án, Vanuatun július 24-én, Argentínában augusztus második vasárnapján, Paraguayban augusztus 16-án, és ezzel véget ért a nyári gyereknapok sora. Őszre esik Costa Ricában (szeptember 9.), El Salvadorban, Guatemalában és Szingapúrban (mindhárom országban október 1.), Trinidad és Tobagón (október első vasárnapja), Iránban (október 8.), Brazíliában (október 12., az ország védőszentjének ünnepe), Malajziában (október utolsó szombatja). Indiában az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehrunak a születésnapján, november 14-én tartják a gyereknapot, a legtöbb közép-afrikai országban pedig december 25-én. Szerencsések a vietnami gyerekek, mert ott két gyereknap is van (június elsején és az Ősz Közepi Fesztivál keretében a nyolcadik holdhónapba eső telihold napján), Japánban viszont külön ünneplik a lányokat (március 3.) és a fiúkat (május 5.). Az Egyesült Államok nincs hivatalos gyereknap annak ellenére sem, hogy már 1856-ban egy massachusetsi lelkész kihirdette a gyülekezetében, hogy június második vasárnapján az istentiszteletet a gyerekeknek szenteli, és ehhez a következő évtizedekben csatlakozott több egyház is. Bill Clinton 2000. október 8-át nyilvánította gyereknappá, George W. Bush pedig 2001-től június első vasárnapját tette meg gyereknapnak.

Az ENSZ és szakosított szervezetei egyébként roppant proaktívak a gyerekeknek dedikált napok kinevezésében: szeptember 20-át jelölte ki az UNICEF a Gyermekek Világnapjának, november 20. a Gyermekek Jogainak Világnapja, augusztus 4-e a Bennszülött Gyermekek Napja, május 25. pedig az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Napjával, melyet egy, 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt kisfiú emlékére hoztak létre.

Gyereknapi programajánlónk erre a linkre kattintva érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.