gyerek

Gyerekprogramok a Müpában

2011.03.31. 10:39
Ajánlom
A Müpában a legkisebbekre is figyelnek: Ringató, Zene-bona, Cifra Palota, Hang-szer-szám, Matinékoncertek, Minimatinék várják a családokat a hét minden napján.

Szerdánként a Ringató sorozat foglalkozásait vezető dr. Gállné Gróh Ilona énektanár játékkal, énekszóval várja hároméves korig a kicsinyeket és azokat az édesanyákat, édesapákat, akik gyermekük nevelésében kiemelkedő szerepet szánnak a zenének és a mozgásnak. "Az anya nem csak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel" - vallotta Kodály Zoltán. A Ringató célja, hogy a szülők felismerjék: az énekszó, a közös játék valóban a kicsinyek "lelki tápláléka". A foglalkozások oldott légkörében a kismamák mintát kapnak kisgyermekük zenei neveléséhez, maguk is megtanulnak magyar népi gyermekdalokat, mondókákat, mozgáshoz kapcsolódó játékokat. Ezeket azután ugyanazzal az örömmel gyakorolhatják otthon, mint a Ringató családias közegében. Ringató foglalkozások minden héten szerdán 9:00, 9:45, 10:30 és 11:15 órakor kezdődnek.

Zenélni jó! A Művészetek Palotája épületében 10-15 fős csoportok számára szervezett szombati Zenebona foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a zenecsinálás örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Az érdeklődők négyféle foglalkozás közül választhatnak. Egyéni jelentkezőket szombat délelőtti időpontokban várják 5-től 9 éves korig. A részvétel előzetes, írásos regisztrációhoz kötött. Oktatási intézmények csoportjait a meghirdetett időpontokon kívül fogadjuk, egyeztetés alapján, 5-től 18 éves korig. Érdeklődés, jelentkezés és regisztráció: zenebona@mupa.hu.

A 2010 januárjában indult Hang-szer-szám sorozat minden félévben adott téma köré gyűjtött hangszerekre, hangszercsoportokra koncentrál. Az első félévben a magyar népi hangszereket ismerhették meg az érdeklődők; négy alkalommal találkozhattak a gyerekek a magyar népi hagyományban használt zeneszerszámok egy-egy jellegzetes képviselőjével. Az új tanévben a Hang-szer-szám sorozat a Zenél a világ alcímet kapta, azaz a világzenei barangolásra indulhattak kisiskolások és felső tagozatosok, hogy különböző földrészek népeinek zenéjével és ritkán látható-hallható hangszereit ismerjék meg. 2011 első felében 2011 első félévében az úti cél Symphonia, ahová négy állomáson keresztül juthatnak el a kalandvágyók. Az első alkalommal a klasszikus zene és a szimfonikus zenekar jellemző színét adó, legnagyobb számú csoportját, a vonósokat figyelhették meg munka közben az érdeklődők. A hegedűk, mélyhegedűk, gordonkák és nagybőgők után következnek áprilisban a zenekar legragyogóbb megjelenésű és legfényesebb hangú tagjai, a rézfúvósok, májusban pedig a nagyzenekar felépítést ismerhetik meg a szülők és a gyerekek.

A Minimatinékon báb- és táncszínházi előadások láthatók a műfaj legjelesebb budapesti és vidéki képviselőitől, a Matinékoncerteken pedig fiatal művészek tolmácsolásában közismert és rtikábban játszott klasszikus darabok is felcsendülnek. Áprilisban Bartók Concertója lesz műsoron a Budafoki Dohnányi Zenekar tolmácsolásában, májusban Kodály Háry Jánosát ismerhetik meg az érdelődők operaénekesek, nagyzenekar és a Kolibri Színház bábosai segítségével.

Mára ugyanolyan nehéz elképzelni a Művészetek Palotáját Hangulatkoncertek nélkül, mint az ország zenei életét a Müpa nélkül. Ötödik esztendeje minden héten több alkalommal a budapesti Zeneakadémia hallgatói, alkalmanként pedig egy-egy konzervatórium vagy vidéki zeneművészeti főiskola diákjai adnak bensőséges hangulatú hangversenyeket a Palota előcsarnokának környékén. Keddenként és csütörtökönként a jazz és a népzene teremt hangulatot az Előcsarnokban, illetve a Zászlótérben, szerdánként és szombatonként a komolyzenéé a főszerep az Üvegteremben. (A koncertek részletes műsora megtalálható a havonta megjelenő szórólapokon.) A Hangulatkoncertekre a belépés díjtalan.

Vasárnaponként interaktív programok várják a tanulni vágyó gyermekeket és felnőtteket. A Cifra Palota és a minden hónap utolsó vasárnapján tartott Hetedhét ország - melynek keretében egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be - várja azokat a családokat, akik aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A Müpa más művészeti előadásaikhoz is kapcsolódó programokkal, a színpadon zajló gyermekkoncertek, táncelőadások, meseszínházak, és az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok révén nevelik a jövő közönségét. A program ingyenes.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.