gyerek

Gyerekszínház élő zenével – élő koncert bábszínházzal

2010.11.18. 11:30
Ajánlom
November 20-án Kaláka Bábszínház címmel mutatja be új előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

"Sokféle koncertet adtunk már, színházban sem először lépünk fel, de bábos előadásban még sosem szerepeltünk, ez új lesz számunkra is" - mondja Gryllus Dániel. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas Kaláka együttes alapító tagja a zenekarral sok ezer koncertet adott itthon, az európai színpadokon kívül fellépett Japánban, Tajvanon, Argentínában, Brazíliában, Uruguayban is. Novák Jánoshoz, a Kolibri igazgatójához gyerekkori ismeretség fűzi. - "Tavaly egy baráti összejövetelen vetette fel a Kaláka Bábszínház ötletét, ami azonnal beindította a mi fantáziánkat is" - emlékszik vissza.

A "gyerekszínház élő zenével - élő koncert bábszínházzal" mottó jegyében a Jókai téri színházban számos sikerdarabot színpadra állító Kőváry Katalin rendezi a produkciót. "A Kaláka repertoárjából huszonkét olyan dalt válogattunk, amelyek rímelnek a bábjátékos formával, és amelyeket ilyen összeállításban még sosem játszottak" - meséli. A népszerű számok közül nem marad ki a Faragott versike, az Iciri-piciri, a Nálatok laknak-e állatok, a Bőrönd Ödön, és elhangzanak többek közt Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Szép Ernő, Nemes Nagy Ágnes megzenésített szerzeményei. - "A történetet, ami összefűzi a dalokat, Török Ágnes és Szívós Károly dolgozta ki, Orosz Klaudia pedig olyan figurákat és díszleteket tervezett, amelyek képzőművészeti és bábtörténeti szempontból egyaránt változatossá teszik az előadást."

A darabot Eörsi István megzenésített verse ihlette. Az Ördögfióka feleségül kéri a tündérlányt, aki azonban válasz helyett eltűnik. A keresésére induló kisördög útját kíséri végig az előadás. A különböző epizódok bőröndökből előbújó szereplőit Meixler Ildikó, Sallai Virág és Gazdag László keltik életre, miközben egymással is civakodva segítik a kisördögöt a tündérlány megtalálásában.

Szívós Károly, a bábos jelenetek rendezője szerint a bábozás évszázadokon keresztül az illúzióra épült, mindig kiváltságot jelentett, ha valaki láthatta a titkot: mi történik a paraván mögött. Példaként az indonéz árnyjátékot említi, amit a nők és a gyerekek csak szemből, míg a férfiak hátulról is nézhettek. A tradicionális irányzat képviselői ma is vallják: elveszne az illúzió, ha a színpadon a figurát mozgató művész is látható lenne.

 "Mi a Kolibri alakulása óta bizonyítjuk ennek ellenkezőjét. Nemcsak, hogy nem von le az értékéből, de épp erősíti a hatást, ha az illúzió a gyerekek szeme előtt jön létre. Ha egy leszűkített térben, mint a színpad, önálló életre kel egy élettelen tárgy, a kicsik elfogadják a játékszabályt, azonosulnak a figurával és átadják magukat a történetnek, amíg tart az előadás. A nagyobbaknak és a felnőtteknek pedig kettős élmény, hogy a produkció megszületését a mozgató színészek játékán keresztül is figyelhetik. A gyerekelőadás akkor jó, ha többrétű, ha a kisebbek azt látják, szüleiket is szórakoztatja. Ebben a szellemben készítjük a Kaláka Bábszínházat is."

A 40. születésnapját tavaly ünneplő Kaláka együttes tagjai a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak. Kodály szerint az egyén lelki egyensúlyának, szellemi kiteljesedésének elengedhetetlen alkotórésze a zenei műveltség, melynek alapjait már gyermekkorban le kell fektetni. A népdalgyűjtő zeneszerzőről elnevezett irányelv a már óvodás korban napi rendszerességgel gyakorolt közös éneklést hirdeti. Gryllusék vallják és tudatosan használják e zenei nevelést, koncertjeiken a gyerekközönség sem csupán hallgatója, hanem résztvevője is az előadásnak.

Az interaktív játékok mellett a zenekarnak mára szinte védjegyévé vált, hogy koncertjein a tagok bemutatják különleges hangszereiket is. Az alkotók azt mondják, a muzsikusok úgy kapnak szerepet a produkcióban, hogy közben nem maradnak el azok az elemek, amik a fellépéseiket jellemzik. "Senki sem fog csalódni, aki a Kaláka Bábszínháztól azt várja: több mint egy színházi előadás, de nem kevesebb, mint egy Kaláka-koncert."

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.