gyerek

Gyerekszínház élő zenével – élő koncert bábszínházzal

2010.11.18. 11:30
Ajánlom
November 20-án Kaláka Bábszínház címmel mutatja be új előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház.

"Sokféle koncertet adtunk már, színházban sem először lépünk fel, de bábos előadásban még sosem szerepeltünk, ez új lesz számunkra is" - mondja Gryllus Dániel. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas Kaláka együttes alapító tagja a zenekarral sok ezer koncertet adott itthon, az európai színpadokon kívül fellépett Japánban, Tajvanon, Argentínában, Brazíliában, Uruguayban is. Novák Jánoshoz, a Kolibri igazgatójához gyerekkori ismeretség fűzi. - "Tavaly egy baráti összejövetelen vetette fel a Kaláka Bábszínház ötletét, ami azonnal beindította a mi fantáziánkat is" - emlékszik vissza.

A "gyerekszínház élő zenével - élő koncert bábszínházzal" mottó jegyében a Jókai téri színházban számos sikerdarabot színpadra állító Kőváry Katalin rendezi a produkciót. "A Kaláka repertoárjából huszonkét olyan dalt válogattunk, amelyek rímelnek a bábjátékos formával, és amelyeket ilyen összeállításban még sosem játszottak" - meséli. A népszerű számok közül nem marad ki a Faragott versike, az Iciri-piciri, a Nálatok laknak-e állatok, a Bőrönd Ödön, és elhangzanak többek közt Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Szép Ernő, Nemes Nagy Ágnes megzenésített szerzeményei. - "A történetet, ami összefűzi a dalokat, Török Ágnes és Szívós Károly dolgozta ki, Orosz Klaudia pedig olyan figurákat és díszleteket tervezett, amelyek képzőművészeti és bábtörténeti szempontból egyaránt változatossá teszik az előadást."

A darabot Eörsi István megzenésített verse ihlette. Az Ördögfióka feleségül kéri a tündérlányt, aki azonban válasz helyett eltűnik. A keresésére induló kisördög útját kíséri végig az előadás. A különböző epizódok bőröndökből előbújó szereplőit Meixler Ildikó, Sallai Virág és Gazdag László keltik életre, miközben egymással is civakodva segítik a kisördögöt a tündérlány megtalálásában.

Szívós Károly, a bábos jelenetek rendezője szerint a bábozás évszázadokon keresztül az illúzióra épült, mindig kiváltságot jelentett, ha valaki láthatta a titkot: mi történik a paraván mögött. Példaként az indonéz árnyjátékot említi, amit a nők és a gyerekek csak szemből, míg a férfiak hátulról is nézhettek. A tradicionális irányzat képviselői ma is vallják: elveszne az illúzió, ha a színpadon a figurát mozgató művész is látható lenne.

 "Mi a Kolibri alakulása óta bizonyítjuk ennek ellenkezőjét. Nemcsak, hogy nem von le az értékéből, de épp erősíti a hatást, ha az illúzió a gyerekek szeme előtt jön létre. Ha egy leszűkített térben, mint a színpad, önálló életre kel egy élettelen tárgy, a kicsik elfogadják a játékszabályt, azonosulnak a figurával és átadják magukat a történetnek, amíg tart az előadás. A nagyobbaknak és a felnőtteknek pedig kettős élmény, hogy a produkció megszületését a mozgató színészek játékán keresztül is figyelhetik. A gyerekelőadás akkor jó, ha többrétű, ha a kisebbek azt látják, szüleiket is szórakoztatja. Ebben a szellemben készítjük a Kaláka Bábszínházat is."

A 40. születésnapját tavaly ünneplő Kaláka együttes tagjai a Kodály Zoltán koncepciója szerint tanító Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak. Kodály szerint az egyén lelki egyensúlyának, szellemi kiteljesedésének elengedhetetlen alkotórésze a zenei műveltség, melynek alapjait már gyermekkorban le kell fektetni. A népdalgyűjtő zeneszerzőről elnevezett irányelv a már óvodás korban napi rendszerességgel gyakorolt közös éneklést hirdeti. Gryllusék vallják és tudatosan használják e zenei nevelést, koncertjeiken a gyerekközönség sem csupán hallgatója, hanem résztvevője is az előadásnak.

Az interaktív játékok mellett a zenekarnak mára szinte védjegyévé vált, hogy koncertjein a tagok bemutatják különleges hangszereiket is. Az alkotók azt mondják, a muzsikusok úgy kapnak szerepet a produkcióban, hogy közben nem maradnak el azok az elemek, amik a fellépéseiket jellemzik. "Senki sem fog csalódni, aki a Kaláka Bábszínháztól azt várja: több mint egy színházi előadás, de nem kevesebb, mint egy Kaláka-koncert."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.