gyerek

Gyerekszínházzatok!

2011.05.17. 08:42
Ajánlom

Idén nem tudtam annyi előadást nézni a Marczibányi téren, mint két éve, és ebben az évben azokat, amiket már látta, nem néztem újra. Ám bármilyen kevés időt, összesen 3 napot is töltöttem a Marczin, a szemlehangulat ragadós volt. S történt ez a többnyire sikeres közönségszervezés miatt - vis maior pedig bármikor közbejöhet -, annak, hogy a művelődési ház bejáratott helyszín a kerületben, hogy biztonsággal merik elengedni ide a szülők a gyerekeket, mert tudják: itt értékeset látnak. Hétközben iskolai, óvodai csoportok, hétvégén családok érkeztek, és a homogén gyerekközönség ezúttal is nyitottabbnak, kevésbé feszélyezettnek bizonyult, mint az apukával, anyukával, nagyszülőkkel érkező lurkók, közülük is különösen az egykéknek az élete nehéz. (Saját tapasztalat. Emlékszem.)

S hogy mit láttam? Kizárólag szubjektív és pozitív élményeimről vagyok hajlandó beszámolni - legyenek azok előzetesek vagy Marczibányi tériek.

A Hajnali csillag peremén a Budapest Bábszínházból az évad egyik rendkívül fontos produkciója egyrészt a vakmerőn, nem is bátran választott alapanyag, a gyerekeknek készült kortárs versek miatt, melyeket értelmezve, nem pedig recitálva voltak képesek mondani a színészek, másrészt az egyszerű, de rendkívül játékos esztétikája okán, és kihagyhatatlanul fontos az is, hogy mackók az élet útját magyarázzák a kicsiknek árnyaltan, nekik leegyszerűsítve, de nem lebutítva.

Nem volt versenyben Az aranykulcs, mert Fodor Tamás zsűritagsága "csak" díszelőadássá tette, de ez a jó csillagállásban született Zalán Tibor-szöveg és hozzá a Stúdió "K" színészeinek szokásos magas színvonalú és magával ragadó színészi játéka a kisiskolás korosztály mellett a szülőknek is élményt kínál.

A nagyidai cigányokhoz nem először volt szerencsém, és nem bántam meg a koránkelést. Gál Tamás frenetikus, a nagy vásári szórakoztatók nyomában járó, értő humorú produkcióját szívem szerint minden hetedikes és tizenegyedikes osztályba elküldeném, mert az biztos, hogy ő nem idegenít el Aranytól.

Kedveltem a Kenyérből kelt mese békebeliségét és két szereplőjének, Apró Ernőnek és Fülöp Józsefnek az összjátékát, valamint a Ziránó Színház Három kismalacának kedves bumfordiságát, elmondások alapján pedig sajnálom, hogy A legkisebb boszorkányt nem láttam. (És milyen Murphy: hát persze, hogy a Mesebolt kapta a Fidelio különdíját!)

Az ifjúsági előadások közül a Kicsi nyuszi hopp hopp bátor próbálkozása - és a jelzőt érthetjük a témára, illetve arra, hogy két, a pályájának nagyon az elején álló fiatal színész mekkora fába vágta a fejszéjét -, A gyáva Kovács Krisztián játékából kibomló kegyetlenül őszinte lírája adott emlékezetes pillanatokat, míg a Cyber Cyrano és a Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása esetében leginkább az erős történetek hatottak rám.

Most hogy végignézem a listámat, gyakorlatilag a zsűri által díjazottakat soroltam fel. Hadd legyek ennyire önző: ez megnyugtató visszaigazolás.

Hallgattam szakmai beszélgetéseket - ámulva -, néztem a színpadra koncentráló gyerekeket - irigyen -, és faltam a marczizsemlét. (Meglátszik.) És mindegyik jól esett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.