gyerek

Győrkőcfesztivál negyedszer

2011.06.28. 10:00
Ajánlom
Idén is megkapják a gyerekek Győr városának kulcsát: a Vaskakas Bábszínház közreműködésével július 1. és 3. között rendezik meg a kiváló minősítésű művészeti fesztivált.

Három nap alatt tíz helyszínen közel ezer programra kerül sor: nézzenek bábszínházat, muzsikáljanak Boribonnal, merészkedjenek be a meselabirintusba, másszák meg a mászófalat, ugróiskolázzanak, építsenek pillekővel, fessenek Duna-kavicsot, vegyenek részt a Győrkőcolimpián és próbáljanak ki minél több érdekességet a fesztivál minél több helyszínén! A programokról tényleg nagy kár lenne lemaradni: a Bécsi kapu téren található Mesevárosban a győrkőcök mesetúrázhatnak a meseerdőben, mesefalat pingálhatnak, a kacskaringós labirintus közepén pedig még a Napraforgótündérrel is megismerkedhetnek. A helyszín rendjéért a Győrkőc Rendőrörs felel, akikhez csatlakozva a gyermekek a mackócsalád kamrájába betört méztolvaj leleplezésében is besegíthetnek. A Széchenyi téren található Kacsaúsztatóban fergeteges vízparti zenés száguldás mellett vízibicikli és kiscsónak, a Győrkőcszigeten pedig népi játékok, táncház és balatoni mesék várják az odalátogatókat, de a bátrabbak a Rejtelmes Szigetre és a Kalandparkba is átmerészkedhetnek.

A játékokon felül természetes gyerekelőadásokban és családi koncertekben sem szűkölködik a fesztivál. Már ötéves kortól megtekinthető a Neptun Brigád Világszép Nádszálkisasszony című produkciója. A világ utolsó csücskében, a Szurokfekete tenger hetvenhetedik szigetén akkora a sötétség, hogy kardot lehet akasztani rá... Itt raboskodik a világ legszebb lánya, akit a Világot Járó Gonosz Boszorkány rabolt el. Világ szépének napközben a sötét mocsárban kell dolgoznia a rettenetes Mocsárpribék felügyelete alatt, aki éjszakára nádszálbörtönbe zárja. Világszépe folyton arról ábrándozik, hogy valaki majd megszabadítja, ám a vigasztalan, sötét napok egyre csak telnek. Aztán egy távoli királyságból végre elindul egy királyfi, hogy ki szabadítsa a nádba zárt szépséget és legyőzze a Gonoszt. A királyfi előtt hosszú út áll - a föld kapujába és a nap pitvarába is el kell majd mennie -, ám ez az utazás rengeteg veszélyt tartogat. Vajon le tudja majd küzdeni az elébe kerülő akadályokat? Vajon a sárkány, a farkasok vagy a Mocsárpribék nem lesznek-e erősebbek nála? Vajon sikerül majd Világszépét kiszabadítania a nádbörtönből? A Győrkőcfesztiválon ezekre a kérdésekre is fény derül.

Szórakozató családi kikapcsolódásnak ígérkezik továbbá A Brass in the Five rézfúvós kvintett és Méhes Csaba mozgásművész Mese a Tubatigrisről és a Trombitaparipákról című előadása. Ebben a cirkuszi előadásban a zenekar és a közönség tudta nélkül szabadságolták a társulatot, így a mit sem sejtő 5 dilinyós zenész és Méhes Csaba mozgásművész a zenekar tagjaként kezdik el az előadást, majd egy óra önfeledt nevetés következik gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A háromnapos fesztiválon természetesen a mozgás is kiemelt szerepet kap: immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Győrkőcolimpiát, mely keretében az izgő-mozgó nebulók labdarúgásban, kézilabdában, atlétikában, kosárlabdában és úszásban is összemérhetik erőnlétüket.

A fesztiválra látogató családoknak fagyira és pattogatott kukoricára is marad pénzük, a leadott mosolygós fotó ellenében ugyanis 14 év alatti győrkőcök karszalagot kapnak, melyeket szombaton 10 órától a 10 információs pultnál is átvehetőek. A karszalag ingyenes belépőként szolgál minden fesztiváljátékhoz és a fesztiválkedvezményekre is feljogosít, így a kijelölt éttermekben Győrött a fesztivál ideje alatt egy felnőtt rendelése esetén két karszalagos gyerek is ingyenesen étkezhet, de a szervezők még a rendezvényre vasúttal utazó gyermekek visszaútját is a biztosítják. Június utolsó hétvégéjén Győrött minden feltétel adott a kellemes családi időeltöltéshez, ne mulasszák el a lehetőséget és látogassanak el a nyár egyik legváltozatosabb gyermekfesztiváljára!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.