gyerek

Győrkőcváros, leszállni kötelező!

2012.06.26. 19:25
Ajánlom
Július 6. és 8. között ezt a mondatot hallhatják a győri vasútállomásra érkezők. Az ok: ötödik alkalommal rendezik meg Győrben a Győrkőcfesztivált, ahol a programok a 14 év alattiak számára ingyenesek. A város legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró fesztiválján 2011-ben ötvenezren vettek részt.

A Győrkőcfesztivál szervezője a Vaskakas Bábszínház 23 fős társulata, fő támogatója pedig a város önkormányzata, amelynek anyagi hozzájárulása évről évre növekszik - mondta el Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján. Hzzátette, hogy a város intézményeinek összefogása nélkül a rendezvényt nem valósíthatnák meg, emellett kiemelte a szponzori hozzájárulásokat is, akiknek köszönhetően a fesztivál időtartama alatt a 14 éves kor alatti gyerekeket az alap veszélynemekre biztosítja egy életbiztosító, a fesztivál szállodáiban egy felnőtt szállásfoglalása esetén a győrkőckarkötős gyerekek ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, július 6. és 8. között a rendezvényen részt vevő, karszalaggal rendelkező gyermekek a vasúti visszaúton díjfizetés nélkül utazhatnak.

Ez az a győri rendezvény, amely a legtöbb vendégéjszakát generálja a városban: 2011-ben mintegy húszezer gyerek regisztrált - egy mosolygós fényképért cserébe, ezekből idén a Városháza téren mosolytornyot állítanak -, szüleikkel, kísérőikkel együtt mintegy ötvenezren látogatták meg a Győrkőcfesztivál programjait. Mivel színház szervezi a fesztivált, természetes, hogy átgondolt dramaturgia mentén, az egyes helyszínekhez tematikusan passzoló díszletben zajlanak a programok a játszótérré átváltozó győri belvárosban.

A Győrkőcfesztivál július 6-án 19 órakor indul a Lippentő és a Szentendre Táncegyüttes műsorával, majd Szalóki Ági és Vitai Ildikó koncertjére kerül sor. 21:30-kor veszik át Győr városának kulcsát a gyerkőcök Borkai Zsolt polgármestertől, 22 órakor pedig tűzijáték kezdődik. Szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap pedig10-tól 18 óráig összesen 19 belvárosi helyszínen - köztük a Víziszínpadon, a Jégvirág téren, a GDF Suez Tudorparton, a Grabo Varázshídon, a Mesevárosban, a Babakertben és Manófalván - zajlanak az események, és esténként koncertezik Malek Andrea, Korpás Éva és a Körte Zenekar, illetve Bognár Szilvia is.

Győrbe jönnek a független bábosok legjobbjai - az ESZME Bábszínháza, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Hepp Trupp, a MárkusZínház, Pályi János, a Tintaló Társulás és a Ziránó Bábszínház -, a Vojtina Bábszínház Debrecenből pedig míves játékokat hoz. Ellátogat Nagykarácsonyból a Mikulás, játékosan ismerkedhetnek a gyerekek a fizikával és a kémiával, illetve a környezetvédelem fontosságával, lovagolhatnak pónikon, bóklászhatnak a pannohalmi füvészkertben, lesz óriás hintaló és táncház, de kipróbálhatnak régi falusi játékokat is. Tekereghetnek kerékpáron, hajózhatnak, a kalandparkban a Rába folyó fölött lebeghetnek, bebújhatnak a Zorb óriásbuborékba és a Spinfizz hatalmas mosógépébe, csónakázhatnak a főtéren, korcsolyázhatnak, szánkózhatnak, a rendőrörsön pedig nyomozhatnak. És akiknek ez nem elég, betérhetnek a Xántus János Múzeumba, a Győri Városi Múzeumba, elmehetnek az állatkertbe, felsétálhatnak a kilátóba vagy a Püspökvárba, és csobbanhatnak egyet az élményfürdőben.

Negyedik alkalommal kapcsolódik a Győrkőcfesztiválhoz a Győrkőcolimpia, ahol nyolc sportágban háromszázan, köztük a Győr négy testvérvárosából érkező gyerekek, mérkőzhetnek meg egymással. A sportversenyekre több olimpikont is várnak a szervezők.

A Kiváló művészeti fesztivál minősítésű Győrkőcfesztivál részletes programja megtalálható a Fidelio ingyenes különszámában, és mobiltelefonra fejlesztett alkalmazásban is böngészhető.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.