gyerek

Győrkőcváros, leszállni kötelező!

2012.06.26. 19:25
Ajánlom
Július 6. és 8. között ezt a mondatot hallhatják a győri vasútállomásra érkezők. Az ok: ötödik alkalommal rendezik meg Győrben a Győrkőcfesztivált, ahol a programok a 14 év alattiak számára ingyenesek. A város legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró fesztiválján 2011-ben ötvenezren vettek részt.

A Győrkőcfesztivál szervezője a Vaskakas Bábszínház 23 fős társulata, fő támogatója pedig a város önkormányzata, amelynek anyagi hozzájárulása évről évre növekszik - mondta el Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján. Hzzátette, hogy a város intézményeinek összefogása nélkül a rendezvényt nem valósíthatnák meg, emellett kiemelte a szponzori hozzájárulásokat is, akiknek köszönhetően a fesztivál időtartama alatt a 14 éves kor alatti gyerekeket az alap veszélynemekre biztosítja egy életbiztosító, a fesztivál szállodáiban egy felnőtt szállásfoglalása esetén a győrkőckarkötős gyerekek ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, július 6. és 8. között a rendezvényen részt vevő, karszalaggal rendelkező gyermekek a vasúti visszaúton díjfizetés nélkül utazhatnak.

Ez az a győri rendezvény, amely a legtöbb vendégéjszakát generálja a városban: 2011-ben mintegy húszezer gyerek regisztrált - egy mosolygós fényképért cserébe, ezekből idén a Városháza téren mosolytornyot állítanak -, szüleikkel, kísérőikkel együtt mintegy ötvenezren látogatták meg a Győrkőcfesztivál programjait. Mivel színház szervezi a fesztivált, természetes, hogy átgondolt dramaturgia mentén, az egyes helyszínekhez tematikusan passzoló díszletben zajlanak a programok a játszótérré átváltozó győri belvárosban.

A Győrkőcfesztivál július 6-án 19 órakor indul a Lippentő és a Szentendre Táncegyüttes műsorával, majd Szalóki Ági és Vitai Ildikó koncertjére kerül sor. 21:30-kor veszik át Győr városának kulcsát a gyerkőcök Borkai Zsolt polgármestertől, 22 órakor pedig tűzijáték kezdődik. Szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap pedig10-tól 18 óráig összesen 19 belvárosi helyszínen - köztük a Víziszínpadon, a Jégvirág téren, a GDF Suez Tudorparton, a Grabo Varázshídon, a Mesevárosban, a Babakertben és Manófalván - zajlanak az események, és esténként koncertezik Malek Andrea, Korpás Éva és a Körte Zenekar, illetve Bognár Szilvia is.

Győrbe jönnek a független bábosok legjobbjai - az ESZME Bábszínháza, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Hepp Trupp, a MárkusZínház, Pályi János, a Tintaló Társulás és a Ziránó Bábszínház -, a Vojtina Bábszínház Debrecenből pedig míves játékokat hoz. Ellátogat Nagykarácsonyból a Mikulás, játékosan ismerkedhetnek a gyerekek a fizikával és a kémiával, illetve a környezetvédelem fontosságával, lovagolhatnak pónikon, bóklászhatnak a pannohalmi füvészkertben, lesz óriás hintaló és táncház, de kipróbálhatnak régi falusi játékokat is. Tekereghetnek kerékpáron, hajózhatnak, a kalandparkban a Rába folyó fölött lebeghetnek, bebújhatnak a Zorb óriásbuborékba és a Spinfizz hatalmas mosógépébe, csónakázhatnak a főtéren, korcsolyázhatnak, szánkózhatnak, a rendőrörsön pedig nyomozhatnak. És akiknek ez nem elég, betérhetnek a Xántus János Múzeumba, a Győri Városi Múzeumba, elmehetnek az állatkertbe, felsétálhatnak a kilátóba vagy a Püspökvárba, és csobbanhatnak egyet az élményfürdőben.

Negyedik alkalommal kapcsolódik a Győrkőcfesztiválhoz a Győrkőcolimpia, ahol nyolc sportágban háromszázan, köztük a Győr négy testvérvárosából érkező gyerekek, mérkőzhetnek meg egymással. A sportversenyekre több olimpikont is várnak a szervezők.

A Kiváló művészeti fesztivál minősítésű Győrkőcfesztivál részletes programja megtalálható a Fidelio ingyenes különszámában, és mobiltelefonra fejlesztett alkalmazásban is böngészhető.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.