gyerek

Habsburg Eilika: "A lovaglás az együttműködésről szól"

2012.12.29. 18:01
Ajánlom
Elit kiváltság-e a lovaglás? Kiből és hogyan lehet ma profi lovastornász Magyarországon? A sóskúti Habsburg Lovarda alapító vezetőjével a lovaglás testi és pszichés hatásairól is beszélgettünk.

- Lovas- és parasportedzői képzéseit német nyelvterületű országokban szerezte, a sors azonban úgy hozta, hogy 1998-ban férjével Magyarországon telepedett le, ahol immáron tizenkét éve vezeti saját üzemeltetésű lovardáját. Tapasztalt esetleg különbségeket a két ország képzései között?

- A lovas edző képzést, mely a díjlovagláson keresztül az ugratáson át magába foglalja a lovastusát is, szülőhazámban, Németországban végeztem még huszonkét éves koromban. A parasport edzői tanfolyamot pedig csak hat évvel később Ausztriában teljesítettem, ehhez ugyanis Németországban kerek hat éves várólistát kellett volna kivárnom. Bár ugyanezek a képzések Magyarországon is megvannak, a meglátásom szerint célszerűbb ezeket külföldön végezni. Az itteni tanfolyamok ugyanis inkább az elméleti tudásra fektetik a hangsúlyt és nem a gyakorlatias megközelítésen alapulnak.

- A sóskúti lovardával párhuzamosan egy saját alapítványt is működtet. Miben fedi le egymást és miben tér el a két intézmény tevékenysége?

- Az alapítvány munkája bár kisrészt fedi a lovarda célkitűzéseit, különböző adományozásokkal foglalkozik a legtöbbet. Fő profilunk a segélyszállítmányozás, hozzá kell tennem, egy igen kicsi alapítványról beszélünk. Például a balassagyarmati kórházban található ágyak fele is rajtunk keresztül jutott az intézményhez. Ez körülbelül háromszázötven ágyat jelent, melyet Németországból, megszűnt katonakórházakból hoztak vagy kiselejtezett kórházi bútorokként érkeztek Magyarországra.

A lovardába járó körülbelül százhúsz gyerek szülője közül egyébként mintegy az egyötöde vált munkanélkülivé az elmúlt öt évben. Az alapítvány a bajba jutott családokat oly módon próbálja támogatni, hogy továbbra is lehetőséget biztosít a gyerekeknek a lovaglásra. Ezt egy kvázi munkaszerződésként is fel lehet fogni. Ha valaki komolyan gondolja a lovaglást és keményen is edz hozzá, biztosítjuk számára a lehetőségeket.

- Pontosan milyen költségeket kell állnia annak a szülőnek, akik újonnan szeretné Önöknél beíratni gyermekét?

- Havi 15 ezer forintot, ami heti két alkalommal, összesen hét óra edzést foglal magába. Tekintettel arra, hogy többek között saját tanítványaim között is vannak néhányan az előbb említett gazdasági helyzetben, ez az ár nem emelkedett az elmúlt öt évben.

- A lovassportok közül a látványos, ámde a gyermekeiket féltő szülő szemszögéből nézve annál kockázatosabb lovastornát is lehet tanulni Önöknél. Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak a gyereknek, aki ide szeretne jelentkezni?

- A szertornász előképzettség kétség kívül nagy előnyt jelent, ami a tanulási folyamat szempontjából is hasznos lehet. Nem árt, ha a gyerek először például megtanul gyakorlatozni a rúdon, mert onnantól kezdve már hamarabb meg tudja találni a biztonságérzetét a lovon is. Bármennyire is furcsán érzi magát az ember, amikor először kipróbálja a tornát lóháton, nem szabad beletörődni, hogy nem sikerül elsőre. Keményen kell gyakorolni, az első sikerek sok esetben csak hosszú hónapok után következnek. De megéri az erőfeszítés: Magyarországon körülbelül százhúsz versenyző aktív ebben a sportágban, a gyerekeknek így nagyobb eséllyel érvényesülhetnek ezen a területen. Ahhoz ugyanis, hogy valaki nemzetközi szinten űzze ezt a sportot, öt-hat év kemény munkája szükségeltetik, ami bárhogyan is nézzük, összehasonlítva a többi sportággal, igencsak kedvező.

A lovastorna ugyanakkor nemcsak a gyerekek fizikai felépítését erősíti, hanem pszichés fejlődésükre is pozitív hatással lehet. A ló ugyanis nem egy sporteszköz, mint a rúd a szertornában, hanem egy velük egyenrangú kommunikátor, akivel - mint valamennyi embertársunkkal, akikkel közelebbi munkakapcsolatba hoz minket az élet - meg kell tanulnunk együttműködni. Hivatalosan a lovastornát nem sorolják a csapatsportok közé. Szerintem ez nagy tévedés, mert az pont úgy, ahogy például a labdarúgás is, az együttműködésről szól. A gyerekek itt egy facilitáló társ segítségével tanulhatják meg, ha valamit el szeretnének érni, erőfeszítéseket kell tenniük érte. Ez a hozzáállás a későbbiekben is nagy hasznukra lehet az életben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.