gyerek

Halász Judit lemeze apukáknak és gyerekeknek

2011.09.07. 20:11
Ajánlom
Az "Apa figyelj rám" úgy szól az apáknak, papáknak, nagypapáknak, hogy az egész család számára közös élmény, szórakozás, feltöltődés, kikapcsolódás.

Halász Judit lemezein generációk nevelkedtek, dalai ma is örök érvényűek. Pályafutása alatt szinte mindenről énekelt, ami egy család, egy gyermek mindennapjaiban és ünnepeiben fontos, egy kivétellel: apalemezt még nem készített. Eddig. Az Apa figyelj rám úgy szól az apáknak, papáknak, nagypapáknak, hogy az egész család számára közös élmény, szórakozás, feltöltődés, kikapcsolódás, egyben elgondolkodtató és szívmelengető, helyenként szívszorító. Az új lemezt hallgatva mindenkiben megerősödik az az élmény, hogy apával is lehet játszani, akár vasárnap kora reggel is felkel és elkészíti a kakaót és bizony sokat dolgozik, és későn ér haza, de ha otthon van, indulhat a közös móka: ilyenkor igazi család a család.

A lemez alkotóközössége összeszokott, kiváló csapat: dalokat írt Bródy János, Tolcsvay László, Bódi László Cipő, Anti Tamás, Fodo és Móricz Mihály is, de hallható megzenésített Szabó T. Anna, Tóth Kriszta, Osvát Erzsébet, Lackfi János és Ady Endre-vers is. A dalok között a Hangyabanda apróságai teszik még vidámabbá a hangulatot, a borító akár képeskönyvként is használható, köszönhetően Kovács Yvette festményeinek.

Az album egy csaknem tízéves folyamat újabb állomása, hiszen Halász Juditnak 2003 óta a család különböző tagjaihoz köthető lemezei jelentek meg. "A fiatal, 30 év körüli apukák mindig nagyon kedves dolgokat mondanak nekem a koncerteken az ő gyerekkoruk és az én dalaim összefüggéséről, ebből alakult ki 2003-ban a Minden felnőtt volt egyszer gyerek című lemez, ami máig az egyik kedvenc munkám. Utána lett egy unokám, örömömben megcsináltam a Hívd a nagymamát című albumot, aztán a második unokám érkezése kapcsán készült 2007-ben a Szeresd a testvéred! című CD. Talán már a Csiribirin dolgoztunk, amikor egy apuka odajött hozzám egy fellépésen és megkérdezte, miért nincs apukás dal" - idézte fel az énekesnő. Mint mondta, lemezkészítés idején első útja mindig Bródy Jánoshoz vezet, általában ő írja a címadó dalt, és most is adott két szerzeményt, Az én apukámat, valamint az Apa ne menj el címűt. Többet azért nem, mert hamarosan neki is új lemeze jelenik meg és azon dolgozott. "Talán emiatt ez az első olyan lemezem, amelynél a dolgok irányítása leginkább az én kezemben összpontosult. Bródy persze sokat segített, például a keverésnél is" - tette hozzá Halász Judit.

Az albumra Szabó T. Anna nyolc versét is megzenésítették: négyet Fodo (ifj. Födő Sándor), kettőt Anti Tamás, egyet-egyet Tolcsvay László és Cipő (Bódi László). Szintén a fiatal költőgenerációt képviseli két verssel Tóth Kriszta, eggyel Lackfi János. "Szabó T. Annának már a Szeresd a testvéred!-en szerepelt egy megzenésített költeménye, a Hóhullásban. Nemrég a férjem, Rózsa János filmrendező az általa létrehozott ifjúsági- és gyerekfilmstúdió kapcsán találkozott Szabó T. Anna férjével, Dragomán György íróval, ezért rögtön megkértem, írjon nekem újra verseket és ő küldött is jó néhányat" - mesélte Halász Judit. Anti Tamás a minden szülő és nagymama által használatos Hóc, hóc katona... kezdetű mondókát folytatta mulatságos formában, és szerepel a lemezen Rózsa Félix Sámuel, Halász Judit hétéves unokája is, aki Barak László felvidéki költő Ha a liba futballista című versikéjének egy részletét szavalja el.

A művésznő kitért arra, hogy jó versből sem biztosan lesz jó dal, ezért mindig több verset ad zeneszerzőinek, akik évek óta tagjai kísérőzenekarának is. "Nálam mindenki elengedheti a saját fantáziáját, soha nem szólok bele zeneszerzőim munkájába. Nagyon ritkán fordult elő, hogy egy versről nagyon mást gondoltam, mint ami lett belőle, akkor szóltam és az illető szerencsére szívesen átírta a zenét" - jegyezte meg. 

Halász Judit első albuma, a Kép a tükörben 1973-ban jelent meg, azóta már túl van a huszadikon is. Mint mondta, a hetvenes évek elején újdonságnak számított, hogy egy színész zenés gyereklemezt készít versekből és neki azt is meg kellett tanulnia, miként tud egy koncerten egyszerre óvodásokat és felső tagozatos iskolásokat szórakoztatni és lekötni. "A felkérést annak idején annak köszönhettem, hogy a rádióban elénekeltem egy Olga című sikeres sanzont Tardos Péter szövegével, a Weöres Sándor versére és Bródy János zenéjére készült Csiribirit, valamint televíziós felkérésre a Micimackót, szintén Bródy zenéjére, Tolcsvayék és a Trió zenei alapjára. Ezek után bólintott rá Bors Jenő, a hanglemezgyártó vállalat akkori vezetője a Halász Judit-lemezre" - emlékezett az énekesnő, aki akkor már túl volt a Szerelmesfilmen (1970, rendező: Szabó István) és a Vígszínházban is fontos szerepeket játszott. A Kép a tükörben több mint kétszázezer példányban kelt el.

2009-ben - egy 2008-as kisebb szerepet nem számítva - csaknem húszéves szünet után tért vissza a filmvászonra a róla és dalairól szóló Csiribirivel. "Nagyon szerettem volna, hogy ha más is látja, mi miatt nem tudok kiszállni ebből a műfajból, és mi az, amit a színpadról látok" - idézte fel az énekes-színész a férje, Rózsa János rendezésében készült filmet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.