gyerek

Három napig mérkőznek a lovagok Visegrádon

2014.07.07. 08:39
Ajánlom
Július közepén ismét vár minden érdeklődőt a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, ahol három napon keresztül egymást érik a lovagi tornák, hagyományőrző csoportok fellépései, hadászati- és mesterségbemutatók és számos, "középkori" kikapcsolódást ígérő program.

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. Az idén július 11. és 13. között zajló rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, Európa számos országából és Magyarországról érkező hagyományőrző csapatok fellépésével.

A programok között szerepel íjászbemutató, kosztümös, élő sakk, és fáklyás felvonulás is, valamint kicsik és nagyok megismerkedhetnek a középkori labdajátékokkal is. A középkori vásár vidám forgatagában gólyalábasok, csepűrágók, zenészek bemutatói szórakoztatják a városok között sétáló vendégeket; ezen kívül régi mesterségek bemutatói, kézműves programok várják a látogatókat. A szabadtéri színpadon régizenei koncerttel, és egész napos műsorral várják a résztvevőket, a Salamon-toronynál pedig vásári komédiások szórakoztatják a publikumot.

A Duna-parton egy igazi, középkori kikötő várja a családokat, a városi parkban pedig katonai tábor épül, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a lovagi élet mindennapjaiba, kipróbálhatják a kor fegyvereit, valamint idén először középkori bajvívó versenynek lehetnek szemtanúi a pénteki és szombati napon.
A Fellegvárban középkori ostromszer bemutató, Szent Korona kiállítás, és a királytalálkozót bemutató panoptikum fogadja az oda látogatókat.

A látványos középkori bemutatók és programok mellett a vendégek a hangulatos vásári forgatagban csillapíthatják éhségüket, és a Királyi Borudvarban Magyarország legjobb boraival olthatják szomjukat.

Részletes program:

július 11. (péntek)

12.00 - Királyi borudvar - Királyi palota
14:30 - Királyi menet - Királyi palota
15:00 - Kázmér lengyel király lovagi tornája - Királyi palota
16:30 - Középkori labdajátékok - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert magyar király lovagi tornája - Királyi palota
21:00 - János cseh király lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

július 12. (szombat)

09:30 - Királyi menet - Királyi palota
10:00 - Kázmér király lovagi tornája - Királyi palota
14:00 - Kosztümös élő sakk - Királyi palota
14:30 - Károly Róbert király lovagi tornája - Királyi palota
16:00 - Ölyvek, héják, sólymok - bemutató - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
20:30 - Fáklyás felvonulás - Királyi palota
21:00 - János király lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

július 13. (vasárnap)

09:30 - Királyi menet - Királyi palota
10:00 - Kázmér király lovagi tornája - Királyi palota
13:30 - Történelmi íjászverseny - Királyi palota
14:30 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

A Palotajátékok minden programja a lovagi tornapálya kivételével ingyenes. További információ ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.