gyerek

Három napig mérkőznek a lovagok Visegrádon

2014.07.07. 08:39
Ajánlom
Július közepén ismét vár minden érdeklődőt a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, ahol három napon keresztül egymást érik a lovagi tornák, hagyományőrző csoportok fellépései, hadászati- és mesterségbemutatók és számos, "középkori" kikapcsolódást ígérő program.

Visegrádon, az élő középkor városában rendezik meg három évtizede Magyarország egyik legnagyobb nyári szabadtéri történelmi fesztiválját, a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat. Az idén július 11. és 13. között zajló rendezvény az 1335-ös visegrádi királytalálkozó korszakát idézi fel, gyalogos és lovas lovagi tornával, várostrommal, solymász- és táncbemutatókkal, Európa számos országából és Magyarországról érkező hagyományőrző csapatok fellépésével.

A programok között szerepel íjászbemutató, kosztümös, élő sakk, és fáklyás felvonulás is, valamint kicsik és nagyok megismerkedhetnek a középkori labdajátékokkal is. A középkori vásár vidám forgatagában gólyalábasok, csepűrágók, zenészek bemutatói szórakoztatják a városok között sétáló vendégeket; ezen kívül régi mesterségek bemutatói, kézműves programok várják a látogatókat. A szabadtéri színpadon régizenei koncerttel, és egész napos műsorral várják a résztvevőket, a Salamon-toronynál pedig vásári komédiások szórakoztatják a publikumot.

A Duna-parton egy igazi, középkori kikötő várja a családokat, a városi parkban pedig katonai tábor épül, ahol az érdeklődők betekintést nyerhetnek a lovagi élet mindennapjaiba, kipróbálhatják a kor fegyvereit, valamint idén először középkori bajvívó versenynek lehetnek szemtanúi a pénteki és szombati napon.
A Fellegvárban középkori ostromszer bemutató, Szent Korona kiállítás, és a királytalálkozót bemutató panoptikum fogadja az oda látogatókat.

A látványos középkori bemutatók és programok mellett a vendégek a hangulatos vásári forgatagban csillapíthatják éhségüket, és a Királyi Borudvarban Magyarország legjobb boraival olthatják szomjukat.

Részletes program:

július 11. (péntek)

12.00 - Királyi borudvar - Királyi palota
14:30 - Királyi menet - Királyi palota
15:00 - Kázmér lengyel király lovagi tornája - Királyi palota
16:30 - Középkori labdajátékok - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert magyar király lovagi tornája - Királyi palota
21:00 - János cseh király lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

július 12. (szombat)

09:30 - Királyi menet - Királyi palota
10:00 - Kázmér király lovagi tornája - Királyi palota
14:00 - Kosztümös élő sakk - Királyi palota
14:30 - Károly Róbert király lovagi tornája - Királyi palota
16:00 - Ölyvek, héják, sólymok - bemutató - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
20:30 - Fáklyás felvonulás - Királyi palota
21:00 - János király lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

július 13. (vasárnap)

09:30 - Királyi menet - Királyi palota
10:00 - Kázmér király lovagi tornája - Királyi palota
13:30 - Történelmi íjászverseny - Királyi palota
14:30 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
17:00 - Károly Róbert lovagi tornája - Királyi palota
Egész nap - Állandó programok - Királyi palota

A Palotajátékok minden programja a lovagi tornapálya kivételével ingyenes. További információ ide kattintva.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.