gyerek

Háromnapos gyerekbirodalom

2010.11.30. 13:04
Ajánlom
December 3. és 5. között a Merlin Színházban rendezik meg a Zsidó Gyerekszínházi Napokat, amelyre 3–12 éveseket várnak.

A programból kiemelkedik az izraeli BAMA két előadása, mellettük a szintén izraeli Káron Színház papírmeséje és kockacirkusza, a Gólem Színház és a Babos Bábos Társulat bibliai mesefeldolgozásai láthatók. Emellett bemutatkoznak hazai zsidó közösségi csoportok, a kísérőprogramban pedig táncház, koncert, vetélkedő és jelmezpróba is szerepel.

A BAMA Társulatot 2006-ban alapította Nima Jacoby koreográfus és táncos, valamint Israel Bright zenész és író abból a célból, hogy minőségi táncelőadásokat készítsenek gyermekek számára. A csoport vezérelve, hogy egyszerű és könnyen hozzáférhető anyagok felhasználásával teremtsenek varázsolatot a színpadon.

A Hamupipőke táncának kellékei például olyan takarítóeszközök, amelyek minden háztartásban megtalálhatók, mint a vödör, a partvis és a felmosórongy, a Dobozokban pedig kartondobozokat használnak, melyek mindegyike egy-egy felfedezésre váró új világot rejt. Előadásaik az óvodás és kisiskolás gyerekektől kezdve az egész családnak készülnek. Produkcióik tele vannak fantáziával és humorral, melyek zenével és narrációval kísérve még a közönségben ülő felnőtteket is visszarepítik gyermekkoruk világába, hogy újra átéljék az egyszerűség szépségét és a játék könnyedségét.

A Káron Színház, melyet már számos nemzetközi díjjal elismertek és jutalmaztak, egyike a legfontosabb bábos művészeti intézményeknek Izraelben és a világon. A Káron Színház 1981-ben Jeruzsálemben alakult négy független bábszínész - Michael Schuster, Alina Ashbel, Hadass Ophrat és Mario Kotliar - együttműködése révén. Mivel a színház nevének jelentése vonat, az első időkben az előadásokat egy kifejezetten erre a célra, a Koret Liberty Bell Parktól vásárolt vagonban játszották.

Az Esőmadár különleges színházi nyelven, az origami és a történetmesélés művészetének felhasználásával készült. A művészek életet lehelnek a papírba; a hajtogatott hősök közvetítésével a nézők egy varázslattal és meglepetésekkel teli drámai cselekmény részesei lesznek. A Kockacirkusz egy ötletes előadás, szavak nélkül kombinálva a bábművészetet, a szobrászatot és a táncszínházat. Az előadást a Bauhaus táncszínház inspirálta, főleg Oscar Schlemmer híres Triadic Ballet-ja, valamint Galia Levy-Grad Tsafuf című könyve.

Szokács Eszter Ádám világgá megy című, bibliai meséket tartalmazó könyvéből elevenedik meg a Gólem Színház és a Babos Bábos Stúdió interaktív bábjátékában Noé bárkájának, valamint Izsák és Rebeka egymásra találásának története. Emellett a Babos Társulat Eszter királynő bibliai történetét is megeleveníti marionettbábok segítségével.

Az Átváltozások Színházda a Bálint Zsidó Közösségi Házban Salát Anna vezetésével működő színjátszó csoport. A Zsidó Gyerekszínházi Napokon Zsidó mesék és más történetek című műsorukat mutatják be, melyben A kecskegidák, A becsületes tolvaj, valamint Az angyal kesztyűje történeteket dolgozták fel. A szerepeket a színházda növendékei játsszák.

A Javne Színház története az otthonául szolgáló Lauder Javne Iskola 1989-es alapításával kezdődött. A Zsidó Gyerekszínházi Napokra a Salamon és Sába című darabot hozzák. Mivel a két címszereplő találkozásáról a Bibliában kevés szó esik, a darab megírásához segítségül hívták a midrásokat, olyan rövid történeteket, melyek egy része magyar nyelven nem vagy csak kevéssé ismertek. Az előadásban próza, ének, zene és tánc is segíti a történetmesélést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.