gyerek

Hepp Trupp: Szabadon úsznak a Bódogságban

2012.02.21. 11:01
Ajánlom
Bár a Nagy Viktória Éva–Schneider Jankó bábszínész házaspár Hepp Truppja már 2008 óta létezik, a kis társulat az idei évadban választotta a függetlenséget.

- Beigazolódni látszik a váltás?

Nagy Viktória Éva: Mindenképp. Mióta eldöntöttük, hogy saját lábra állunk, folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy jó úton járunk. Pécsről Debrecenbe költöztünk, én ugyanis innen származom, de nagyon jó viszonyban maradtunk a bóbitásokkal, amit mutat, hogy A 3 kismalac és a farkasok című előadást mint Hepp Trupp játszhatjuk, és Jankó is rendezett ott ebben az évadban. Friss debreceniekként azonban, bármennyire is vannak itt gyökereim, a kapcsolatépítést újra kellett kezdenünk. Nagyon jól jött, hogy a Hamupipőke előadásába meghívott Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, és közösen Jankóval is fogunk még idén dolgozni ott, mert a biztonság mellett szakmailag is egészséges, hogy nem mindig csak egymással játszunk, az új társulat ugyanis más inspirációkat, más energiákat szabadít fel. Ugyanakkor létrehozhattuk önállóan, saját ötletből, műhelymunkaszerűen dolgozva a Bódog és Szomorillát is.

- A Vojtinának más az esztétikája, a közönsége, de a város elbír két bábszínházat?

Schneider Jankó: Nem szeretnénk konkurenciát, azt hiszem, nem is az a feladatunk, ráadásul hatalmas szeretettel fogadtak bennünket. Egészséges szakmai együttműködés van közöttünk, sok segítséget kapunk tőlük, és nagyszerű, hogy Anikó hívott mindkettőnket hozzájuk. A Vojtina kevéssé tájol, nekünk pedig két előadásunk is elfér a kisbuszban. Inkább az a célunk, hogy a megyét és a környező területet színvonalas produkciókkal fedjük le.

- A 3 kismalac és a farkasokat ti írtátok, rendeztétek és játsszátok. A Bódog és Szomorillánál viszont Kolozsi Angéla jegyzi a mesét és ő a rendező is. Hogyan jött az ötlet, miért épp vele szerettetek volna előadást létrehozni?

NVÉ: Amikor kiderült, hogy Angéla és én is benne leszünk a Hamupipőkében, Jankónak viccelődve mondtam, hogy vajon mit csinál majd Angi, ha már próbák nem lesznek, csak előadások, akkor majd hogyan tölti el az idejét. (Nevet.) Amikor megkerestük őt, szerencsére megtetszett neki az ötlet, és elkezdtünk gondolkodni a témán. Az nem merült fel bennünk, hogy létező mesét dramatizáljunk. Angi a blogján (burattinata.blogspot.com) régebben meghirdette, hogy lehet neki szereplőket küldeni. Jankónak eszébe jutott egy egér, egy macska és egy király, aki nagyon szeret ajándékot kapni. Meg is rajzolta őket, de végül nem küldte el. Ezúttal viszont megmutatta neki. Angi a királyt meg is vette, az egér és a macska viszont kimaradtak.

- Pedig milyen jól tudnák egymást kergetni!

SJ: Malac 2.0? (Nevet)

NVÉ: A király mellé került egy tündér, akinek van papírja, de mégsem tud varázsolni, mert nincs "szakvizsgája". A pécsi vásárban láttunk egy régi bőröndöt, beleszerettünk, de amikor megvettük, még fogalmunk sem volt, mire használjuk. Ennek a fotóját is elküldtük Anginak, aki egész nyáron rágódott a történeten. E-maileztünk, SMS-eztünk - a címet így találtuk ki -, képletesen szólva mindannyian dobáltunk bele a bőröndbe ötleteket. Ami végül Bódogé lett, de ha ő megkapja a bőröndöt, Szomorilla keze sem lehet üres. Jankónak eszébe jutott, hogy neki van egy piknikkosara. A bőröndre és a kosárra ránézve azonnal tudtuk, hogy a bábokat csakis Bartal Kiss Rita tervezheti, a zenét pedig Csernák Samu szerezheti.

SJ: És mindehhez hozzájött- Rumi Lacitól kölcsönözve - ezer segítő véletlen, és elkészült az előadás. Szerencsére jól veszi a közönség: a gyerekek értik a történetet, őket a szituációs poénok, a zene viszi, a vizualitás ragadja meg, szándékaink szerint azonban van egy felnőtteknek szóló réteg is, ami a párkapcsolatról szól.

- Tulajdonképpen hányan alkotjátok a Hepp Truppot?

NVÉ: Hárman, mert oszlopos tagnak számítjuk Sinka Juditot, akivel a Vojtinában ismerkedtünk meg, és annyira érdeklődött a műfaj iránt, hogy most már szervezőként és asszisztensként dolgozik velünk. De mivel a Bódog és Szomorillát a testvérem fotóműtermében próbáltuk, a sógoromtól kaptunk hangtechnikát, az anyukám pedig a próbafolyamat alatt vigyázott a kisfiunkra, minden értelemben családi bábszínházról beszélhetünk. Kevés szereplővel, ám nagy háttérrel dolgozunk!

- A repertoárotok egyelőre három produkcióból áll, az említettek mellett ott a Mátyás király asztalánál is. Milyen további terveitek vannak?

SJ: Természetesen szeretnénk minél többet játszani ezeket, de legközelebbi előadástervünk A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány, amihez Finy Petra írja a darabot, a bábokat Molnár Tamás és Molnár Gábor tervezik, a díszlet és jelmez Fekete Dóra munkája. A mese a boldogság kereséséről, a kirekesztettségről és egy különös barátságról szól, egyik különlegessége pedig az a han-fu nevű kínai köntös lesz, amit Viki visel, és amiből előbújnak a bábok, sőt szinte ez lesz a játéktér is. A premiert nyáron szeretnénk megtartani igen egyedi körülmények között, egy talán szokatlan helyszínen, ami legyen meglepetés!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.