gyerek

Herceg Egerváry Elemér gödöllői állása

2010.08.30. 10:41
Ajánlom
A királyi kastély múzeumpedagógiai programjainak védjegye egy kisegér lett, akinek nemrég előkerült naplója alapján a gyerekek megismerhetik Erzsébet királyné korát és a kastély történetét is.

Faludi Ildikó muzeológus és kisfia, a nyolcéves Reményi Márton együtt írték azt a könyvet, amelynek lapjain megelevenedik a 19. század végi gödöllői kastély és az uralkodói család élete. A történet főhőse Egerváry Elemér, egy kisegér, aki a padláson él, így számos esemény tanúja volt, ezeket pedig naplójába jegyezte le. Miközben a mai gyerekek a kiadványt lapozgatják, mesébe csomagolt történelmi utazáson vehetnek részt, mivel a gödöllői kastély muzeológusa közel egy évig kutatta az 1870-es éveket, a kastély legeseménydúsabb időszakát, és valóban megtörtént eseményeken alapszik a kötet, amelyet Ferenc Tamás rajzai illusztrálják.

A gödöllői királyi kastélyban a továbbiakban sor kerül gyerekfoglalkozásokra, ahol játékos formában adhatnak számot tudásukról, de lesz Elemér-túra, Elemér-tábor, valamint interaktív weboldal is a kisegér kalandjaihoz kapcsolódva, amelyekből az alábbiakban közlünk részletet:

Január 16.:  Ma csendes napom volt. A cselédek a királyi lakosztályokat takarították. Elnéztem, ahogy a királyné lila tapétás szobáiban sürgölődtek, és szinte éreztem az ibolya illatát. A királyné imádja! Mindenhogyan. Még fagyinak is. Egyszer én is megkóstoltam  brrr! Meg kell ismertetnem őfelségét a sajtfagyival! A sarokban lévő öltözőszobában, a kék porcelán váza mögül szoktam nézegetni, amikor a királyné gyönyörű, hosszú haját órákig mossák, szárítják, frizurázzák. Ezt a rengeteg időt Őfelsége okosan használja ki: nyelvet tanul. Görögöt és ógörögöt.

Március 10: Ma kétszer lecsúúúúúsztam a csigalépcső korlátján. Ezt csak ilyenkor tehetem meg, mert a titkos csigalépcsőt egyébként a királyné használja: az emeleti lakosztályából a földszinti (szintén lila) pihenőszobáiba vezet. A lenti szobák előtt egy helyes kis faverenda áll, amelyet egy fafolyosó köt össze a lovardával.

Április 5.: A kastély kupoláját két fáradt figura támasztja alulról, hogy le ne dőljön. A fejük tetején szoktam napozni, mivel a reggeli nap éppen odasüt, hogy bizsergősen cirógassa a bundámat. Ma délelőtt is épp ott gondolkodtam, amikor a vasútállomás felől érkező fogatok zaja ébresztett fel. Jön a király meg a királynééé! A kocsijukat most is a négy fehér ló húzza.

Április 6.: Tegnap egész délután folyt a pakolászás. Először Ferenc József és Erzsébet királyné, no meg a gyerekek, Rudolf és Mária Valéria csomagjait cipelték be  Aztán szép lassan mindenki elhelyezkedett: a főudvarmester, az udvarhölgyek, a főhadsegéd, az udvari orvos, a gyerekek tanárai, a főszakács, a főlovász, a cukrászmester, az inasok, a szobalányok  Telis-tele a kastélyom összes szobája: mind a 136!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.