gyerek

Hobbiból lesz a hivatás

2008.09.10. 00:00
Ajánlom
Megkezdődött az iskola és becsöngettek a művészeti iskolákba is. A szakköröket felváltó iskolarendszerű intézmények amellett, hogy lehetőséget nyújtanak a diákok szabadidejének hasznos eltöltésére, bizonyítványt is adnak, és a középfokú szakmai képzésre is lehetőséget teremtenek.

A saját bevételből és állami támogatásból gazdálkodó művészeti iskoláknak azonban évről évre meg kell küzdeniük a fennmaradásért, aminek sok esetben nem financiális okai vannak: sokkal inkább a megfelelően kvalifikált, szakképzett pedagógus hiánya okozza a minősítés megvonását, és vezet az iskola felszámolásához. A tavalyi évek ellenőrzései után több művészeti iskolának be kellett zárni kapuit és az oktatást a 2008/2009-es tanévben már el sem tudták kezdeni.

Nem hitelesített adatok szerint idén körülbelül 800 művészeti iskolában kezdhetik meg tanulmányaikat a diákok, de a pontos tanulói létszámadata jelenleg még nem áll az Oktatási és Kulturális Minisztérium rendelkezésére. Az intézményeknek októberben kell jelenteniük a tanulói létszámot, és csak ezt követően dolgozzák fel, illetve rögzítik azt a budapesti központban, így, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a végleges listát várhatóan novemberben lehet meghatározni. A jelenlegi, előzetes adatok szerint azonban táncművészeti tagozaton körülbelül 86000 tanuló, zeneművészeti tagozaton több mint 110000 diák kezdi meg tanulmányait, míg képzőművészeti tevékenységet 47000 diák fog folytatni, és a színjátszás rejtelmeivel közel 14000 diák ismerkedik meg az idei tanévben.

Kevés olyan intézmény van, amely több műfajban is kiemelkedőt tud felmutatni, közülük is van azonban egy olyan, ami nem budapestiként is minden téren komoly eredményekkel rendelkezik. A 2000-es megnyitó óta hatalmas létszámúvá nőtt a nyíregyházi Abigél Többcélú Intézmény (Abigél Művészeti Iskola). A Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatója, dr. Siska Katalin által vezetett iskola az évek során megerősítette pozícióját, és köszönhetően a folyamatosan bővülő (és nemcsak művészeti területeket felölelő) képzési palettának, valamint annak, hogy szakemberei, művész-tanárai több kelet-magyarországi településen is vállalják az oktatást, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A művészeti alapoktatásban résztvevő gyerekeket hatéves kortól be lehet íratni a így a zenei (furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, kürt, harsona, hegedű, gitár, zongora, ütő), a táncművészeti (társastánc, néptánc, modern-kortárstánc, balett), a képző- és iparművészeti (festés-rajzolás-mintázás, kerámia, grafika, tűzzománc, fotó-videó), szín- és bábművészeti tanszakokra. A művészeti szakközépiskolákban a szakmai képzést a 9. évfolyamtól a 13. évfolyamig tartó terminus biztosítja, és lehetővé teszi a művészeti szakmai vizsga megszerzését.

Dóri hetedik éve az Abigél növendéke a debreceni, kihelyezett tagozaton. A táncot itt kezdte el, és itt szerette meg; a művészi mozgás tanulmányai által vált élete szerves részévé. "Első osztályos korom óta foglalkozom modern tánccal, és azóta színötös vagyok a szaktárgyakból. Eleinte előkészítő gimnasztikát, aztán esztétikus testképzést tanultunk, de két éve már a jazz-technikába is belekóstoltunk, amit nagyon megszerettem. A tanárnőnk is nagyon kedves – hét év alatt szinte a „pótmamánkká” vált. Zenét vág, jelmezt varr, egyéni és páros koreográfiákat is készít nekünk, hogy az országos versenyeken külön-külön is megmutathassuk tudásunkat." A szakiskolai táncképzés minőségét hazai és nemzetközi eredmények is igazolják. Az intézmény több középiskolás növendéke tagja és igazolt versenyzője a Magyar Divat- és Sporttánc Szövetségnek, illetve a szövetség nemzetközi szervezetének, az International Dance Organizationnak. Európa-bajnoki cím, országos győzelmek, nemzetközi pontszerző helyezések gyarapítják az Abigél dicsőségtábláját.

A 2006/2007-es tanév azért kapott kiemelt jelentőséget, hiszen leérettségiztek az elsőként beiratkozott „abigéles” diákok, akik közül többen a Képzőművészeti és az Iparművészeti Egyetemen, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskolán felsőfokon folytathatják művészeti tanulmányaikat, és a sikersorozat a május-júniusi felvételiken is folytatódott. A tanév pedig elkezdődött...

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.