gyerek

Hogyan csináljunk rossz gyerekszínházat?

2010.10.06. 14:03
Ajánlom
Amit Bukarestben az Ion Creangă Színház hatodik alkalommal megrendezett nemzetközi gyerekszínházi fesztiválján látok, az alapján nagyon nem szeretnék román gyerek lenni, mert akkor biztos lenne, hogy rendkívül rossz ízlésű felnőtt válna belőlem.

Nem, nem arról van szó, hogy rosszra tanítanák a gyerekeket az előadások, mert szó se róla, elénekli Hófehérke és a hét törpe, hogy evés előtt tessék kezet mosni - más kérdés, hogy utána Hófehérke percekig áll az asztalon -, de amit kapnak látványban, dramaturgiában és/vagy színészi játékban, az a nyolcvanas évek legsötétebb pillanatait idézi fel. Én legalábbis addig emlékszem vissza. De ha a Szamba című film úttörősárkányos-mesejátékos jelenetét felidézi a kedves olvasó, akkor talán plasztikusabbá válik, mi szomorít el. És - egyetlen kivétellel, amire még visszatérek - a meghívott versenyelőadások is ezt a stílust követik.

Nem vagyok hajlandó felmentést adni semmiféle anyagi nehézség, a költségvetési intézményeket érintő általános elvonások miatt sem. Az, hogy a gyerekeket hülyének nézik, nem bíznak bennük, nem tekintik partnernek - az ugyanis nem a partneri viszony, hogy a színész kiáll a rivaldába és hatalmas gesztusokkal, tágult pupillák, nagy szemforgatások és tökéletesen természetellenes hanghordozások közepette szájbarágósan monologizál. Zavaros, összecsapott a történetvezetés, hiányoznak a szituációk, ötlettelen, ocsmány a játéktér, a nagy realisztikusságra törekvés két darab, görgőre szerelt, forgatható díszletelemben merül ki, ordít mindenről az olcsóság és az igénytelenség, a zene pedig ízléstelen szintiprüntyögés full playbackkel kísérve.

Ezer szerencse, hogy ebben a szellemi sivatagban a csecsemőszínházi produkciók - ezek sorát nyitotta a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Tekergője - naponta egy alkalommal oázist jelentenek, illetve a német Theater Metronom Senkit nem hívnak Elisének című előadása is valahogy belekerült a versenyprogramba. A történet egyszerű: egy kislány megtalálja a nagymama naplóját a padláson, és több évtizedet ugrunk vissza. A második világháború idején járunk, amikor egy fiatal lány csak várja, csak várja a vonatot, és természetesen egymásba szeretnek az állomásfőnökkel. Az első hallásra sziruposnak ható sztorit a burleszk stílusjegyei zökkentik ki, és annak ellenére, hogy a gyerekek nem értették a nyelvet - a jó minőségű angol és román feliratot inkább a szülők olvasták -, a nézőtéri megnyilvánulásokból ítélve tökéletesen "mentek" az előadással.

Nem kell 10, 100, 1000 mese - ez a fesztivál szlogenje -, elég lenne 1 is. Lehetne az klasszikus, az eddigiek közül a helyi, tavaly legjobb művészi rendezésért díjazott Hófehérke és a hét törpe (milyen lehetett a felhozatal?!), az egyébként izgalmas díszletű, de a lengyelországi Rzeszówból érkező enervált, statikus, nehezen követhető Alice Tükörországban vagy a kisinyovi Aladdin, esetleg teljesen jelen idejű, a Barbie-rózsaszínnel és a hamburgerzabálástól elhízott (mű)pocakkal a mára reflektáló, Playstationt emlegető, absztrakt terű, virtuális és valódi valóság között ugráló belgrádi A kék nyúl - kizárólag a minőség számít. Az unott rutin és az öncélú marháskodás egyaránt megbocsáthatatlan bűn. Itt egyelőre bőven lehetne osztani a penitenciát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.