gyerek

Horváth Jerne: "A gyerekek mindenféle zenei irányzatra nyitottak"

2012.05.03. 09:37
Ajánlom
A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. évente több száz zenés foglalkozást szervez iskolások számára. A budapesti bérleti sorozatokról és a TÁMOP-pályázatból megvalósított iskolai szakkörökről Horváth Jerne műsorszerkesztőt kérdeztük.

- Évek óta három különböző tematikájú bérletsorozatot rendez a Filharmónia Budapest gyerekek számára a fővárosban. Milyen műsorszerkesztési elvek alapján állítják össze a programokat?

- A Filharmónia ifjúsági sorozatait elsősorban iskoláskorú gyermekeknek szánjuk. A Mesélő Muzsika nevében hordozza, hogy a legkisebbeknek készül, az 5-10 éves korosztálynak, a Zene titkai bérlői közé a felső tagozatosokat és gimnazistákat várjuk. E két bérlet hétvégi, családi sorozat. A Muzsika világa bérletet vidéki sorozataink mintájára hétköznap, közvetlenül tanítás utánra szervezzük, amelyre iskolás csoportok jönnek. Az egyes műsorok szerkesztésében a célközönség mellett a helyszín meghatározó. A Mesélő Muzsikát harmadik éve rendezzük a Millenáris Teátrumban, mely gyakorlatilag bármilyen műfajú előadás megrendezésére alkalmas. Ezt ki is használtuk-használjuk. A Zene titkait két évig a Thália Színházban, idén a Pesti Magyar Színházban rendezzük. A Muzsika világa koncertjeit a Pesterzsébeti Csili Művelődési Központban, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartjuk. Új helyszíneink a XI. kerületi Fővárosi Művelődési Ház és a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola - itt a helyi önkormányzatok támogatásával rendezzük sorozatainkat.

- Egyre több gyerekeknek szánt zenés matinéműsort rendeznek Budapesten -  hogyan védi  pozícióit a Filharmónia Budapest ezen a fejlődő, de nyilván nem végtelen felvevőképességű piacon?

- Arra törekszünk, hogy a legrangosabb és legszínvonalasabb kínálatot nyújtsuk a fővárosban. Elsősorban nívós, a célközönség számára érthető, jól befogadható és értékes műsorok szerkesztésére törekszünk, és az elmúlt években olyan minőségi és egyedülálló produkciók is születtek, mint a Sc.Art Együttes űrhangokból összeállított, különleges hangszerekkel megszólaltatott multimédiás produkciója, A jól temperált univerzum, Csemiczky Miklós kétrészes gyermekoperája, A brémai muzsikusok új változatának bemutatója, vagy a Szentivánéji álom - Shakespeare színdarabját Mendelssohn kísérőzenéjével a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei és a Szegedi Szimfonikus Zenekar adta elő. Azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek sokkal nyitottabbak mindenféle irányzatra, mint az átlag koncertlátogató. Hallatlanul érdekes a jól megszerkesztett kortárs zenei hangversenyeken a fiatal, érdeklődő hallgatóságot nézni, és remélni, hogy ők talán megtartják nyitottságukat később is a kísérletező zene felé.

-  Annak idején általános iskolai énektanáraim vittek a Zeneakadémiára az akkori Mesélő Muzsika-koncertekre. Megvan még ez az iskolai bázisuk?

-  Sikereink nem kis részben azoknak a lelkes énektanároknak köszönhető, akik a mai napig fontosnak - most, amikor lecsökkent az énekórák száma, talán még fontosabbnak - tartják az élő zenével való találkozást. A Filharmónia által szervezett ifjúsági koncertek látogatóinak száma közel tízezer fő egy évadban, és azt gondolom, ez nagyon komoly siker. Legalább ennyire számítunk a fiatal szülőkre, akik annak idején jártak a Zeneakadémiára matinékoncertekre és úgy gondolják, hogy gyermekeiknek is meg kell adni azt az élményt, amit ők kaptak ezektől a hangversenyektől.

- „A zene közösséget alkot" című projektjük keretében a 2011-12-es tanévben a Filharmónia Budapest az iskolákba is elvisz zenés foglalkozásokat. Az Új Széchenyi Terv keretében kapott csaknem 50 millió forint mire elegendő?

- A pályázat a tanórán kívüli foglalkozások szervezését támogatja: a programsorozatban a Filharmónia három óvoda, nyolc budapesti, valamint két-két győri és veszprémi, egy sárbogárdi és egy veresegyházi iskola diákjainak szervez heti, illetve havi szakköröket. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával megvalósuló projekt külön érdekessége, hogy kiscsoportos foglalkozásokról van szó, mely a téma még hatékonyabb, elmélyültebb befogadására ad lehetőséget.

- Hogyan történt az együttműködő intézmények és a fellépők kiválasztása?

- Azokkal az iskolákkal indítottuk meg a projektet, akik a Filharmónia ifjúsági sorozatait látogatják. A fellépő előadók pedig elsősorban a bérleti koncertjein fellépő művészek voltak, illetve olyan előadók, akikről tudtuk, hogy előadásuk feltétlenül jó ehhez a projekthez.

- Milyen pedagógiai program alapján állították össze a foglalkozások tartalmát?

- A havi szakkörök tematikája elsősorban a bérleti hangversenyekhez kapcsolódik. A foglalkozások a résztvevőket előkészítik a koncertre: interaktív módon megismerkednek az előadókkal, hangszerekkel, művészeti korszakokkal. A visszajelzések egyértelműen a sorozat sikerét jelzik. Eddig is sejtettük, de most bebizonyosodott, hogy a személyes találkozás az előadóval és a zenével elmélyültebb élményt biztosít. A két Zeneművészeti Szakközépiskola témahéten vett részt nyáron, és a projekt zárásaként újra részesei lehetnek a Szombathelyen megrendezendő Bartók Szeminárium és Fesztivál eseményeinek, mely a szakmailag kimagasló élmény a középiskolásoknak. Az iskolákban tábla jelzi a projekt megvalósulását, a honlapunkon a partneriskolák és a tanárok neve is olvasható, akik helyi szervezőként jelen vannak a szakkörökön.

- Hogyan kell elképzelni egy-egy foglalkozást?

- Nagyon sokféle alkalom volt, illetve lesz az év folyamán: népzenész, néptáncos, fúvós, ütőhangszeres együttes, énekesek, mesét mondók, kórusvezető, énekkari szólista, jazzmuzsikus... tulajdonképpen minden műfaj képviselője bemutatkozott. Volt olyan szakkör, ahol néhány művész beszélt az adott zenemű keletkezéséről, a szerző munkásságáról és mutatott zenei illusztrációkat. De előfordult, hogy egy kvartett tartotta a szakkört. A gyerekek ilyenkor kérdezhetnek, kipróbálhatják a hangszereket, együtt muzsikálhatnak az előadókkal. 

- Nem gondoltak arra, hogy videófelvételen - akár élő közvetítésben -  az interneten is megosszák az anyagokat az érdeklődőkkel, vagy azokkal az intézményekkel, akik szívesen csatlakoztak volna/csatlakoznának?

- A szakkörökön fényképek készülnek, ezekkel örökítjük meg az alkalmakat. A projekt végére hatalmas képtárunk lesz, melyet mindenki megnézhet honlapunkon, mely képet ad e sokszínű munka eredményéről. Ezenkívül a koncertek egy részét videón rögzítjük és már most láthatók kedvcsináló összeállítások a rendezvényekről. Az interneten ezeket a részleteket megosztjuk, de a pályázaton való részvétel nem jelentkezési alapon történik. Természetesen most és a jövőben is szívesen vállaljuk az érdeklődő óvodás és iskolás csoportok számára hasonló programok összeállítását, önköltségi áron.

- Ezek szerint nem lesz folytatása a TÁMOP-projektnek?

- A pályázat egy évre finanszírozza a havi, és heti szakkörök szervezését, de kiköti, hogy a partneriskolákkal öt évig fenn kell tartani kapcsolatot. A hangversenyek a következő években is folytatódnak, a heti énekkarok szintén, így a kapcsolat megmarad. A jövő évre vonatkozóan újra tervezzük hasonló TÁMOP pályázat benyújtását, melynek keretében vidéki helyszíneken megvalósuló programokra lehet majd pályázni.

- Milyen előadásokra számíthatunk a 2012-13-as szezonban a budapesti ifjúsági bérletek keretében?

- A Millenárison a MÁV zenekar közreműködésével Különleges hangszerek, Gyermekek muzsikálnak és Nemzetek táncai címmel három zenekari hangversenyt rendezünk. A Muzsika világa sorozatot változatlanul a megszokott helyszínen, az Uránia Filmszínházban rendezzük. Itt tartjuk a következő évadban A zene titkai sorozatot is, amelynek keretében elsőként az improvizáció rejtelmeibe vezet be Binder Károly és Borbély Mihály jazzműsora. A négy évszak címmel Vivaldi és a huszadik századi szerző, Piazzola műveinek részletei hangzanak el, melyhez a látványt táncosok adják majd. A bérlet harmadik koncertjén a kamaramuzsika és színháztörténet 20. századi remekét, Sztravinszkij A katona története című művét tervezzük bemutatni. A bérleteket nyártól árusítjuk, a részleteket keressék a http://www.filharmoniabp.hu/ oldalon!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.