gyerek

IBBY-díj Tasnádi Istvánnak

2013.07.24. 09:48
Ajánlom
Tasnádi István A kőmajmok háza című regénye lett 2012 legjobb magyar gyerekkönyve, amely IBBY-díjat nyert.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Szekciója adta az elismerést a népszerű írónak. A Pozsonyi Pagony kiadásában megjelent ifjúsági regény csupa humor, ötletesen és fantáziadúsan meséli el a mindennapi emberekről szóló történetet. Az egyik főhős, Kornél egyedül él anyukájával egy pesti bérházban. A nyári szünetben összeismerkedik egy különleges lánnyal, Izával, aki folyton fura lényekről mesél. Kornél eleinte kételkedik a lány történetei hallatán, de később beigazolódni látszik a sok furcsaság.

A másik főszereplő Gyuri, tizenkét év körüli, vagány srác, és nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél vakációzik Pesten, és leginkább barátjával, Tomival lóg. A nyolcvanas évek Budapestje hitelesen és izgalmasan elevenedik meg az olvasó előtt, ahol Kornél és Gyuri története végül összefonódik. A kalandokkal teli gyerekkönyv nagy valószínűség szerint a felnőtt olvasóit is hamar hatalmába keríti.

Díjat kapott még Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének illusztrálásáért, Szabó T. Annát pedig Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének fordításáért ismerték el. Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor egész életművükért vehették át az IBBY-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.