gyerek

Így nyitott évadot a Kolibri

Nevéhez hűen színpompás nappal, ingyenes programokkal nyitotta meg a Kolibri Színház 2014/2015-ös évadát szeptember 6-án, a Jókai téren. A szervezők nem fukarkodtak: a színház előtti, fákkal árnyékolt téren igazi bábszínházi ünnep kerekedett, hiszen egymást követték a jobbnál jobb gyermekelőadások, amelyek az ország vidéki és fővárosi bábszínházaiban az előző évadban nagy sikerrel mentek.

Így azok is ízelítőt kaphattak a vidéki bábszínházak kínálatából, akik egyébként nem jutnak el egy-egy távolabbi intézménybe. Az előadások között élőzene és a színház bejáratában "üzembe helyezett" Vitéz László bábszínház-automata szórakoztatta a kicsiket és nagyobbakat, a forgalomterelés pedig a gólyalábas bohóc és az életnagyságú kenguru, valamint elefántfigura feladata volt.

A napot fél 10-kor a Hubay János Zeneiskola Ifjúsági Zenekarának felharsanó kürtjei és trombitái nyitották, majd előzetes regisztrációval a legkisebbeknek szóló babaszínházi előadás, a kecskeméti Ciróka Bábszínház Kukucs című interaktív előadása volt megtekinthető. Tíz órától aztán egy fél órácskára az egykorvolt városligeti vurstli is megidéződött Kemény Henrik kedves figurájával, Vitéz Lászlóval, aki ezúttal nem egyedül érkezett: a sziporkázó bábszínésznő, Fabók Mancsi ugyanis egy kedves társat kerített mellé Vas Juliska személyében. Előadásában e két bábfigura szerelmi története bontakozott ki az elmaradhatatlan ördögfigurákkal.

Fabók Mancsi előadását a Kolibri Színház harmadéves bábstúdiósainak KalákaLand című előadása követte: a Kaláka zenekar által megzenésített Kányádi, Tamkó Sirató-verseket egy gördülékeny bábjelenet-füzérben tették a legkisebbek számára is befogadhatóvá. A stúdiósok zenével, énekkel és kreatív animációs ötletekkel bizonyították rátermettségüket, miközben színes bőröndökből varázsoltak elő színes jeleneteket.

A tárgyakból életre keltett mesék nyomvonalán tovább haladva Siklósi Gábor egyszemélyes bábszínháza, a Figurina került sorra Piroska és barátai című, rendhagyó darabjával. Szépen megmunkált figurák helyett volt itt drótkefe, gyűszűk, wc-pumpa, lavór, régi vasaló, gyümölcsök és sok más tárgy, ami kreativitás nélkül csak kacat volna, kis fantáziával azonban a legismertebb Grimm-mesék is életre kelhetnek általuk. A gyerekek szájtátva nézték a létezésre bírt használati tárgyakat történetmesélés közben.

Délután folytatódott az előadásdömping: többek között láthattuk a kecskeméti Ciróka Bábszínház Hamupipőke című előadását, amely a klasszikus mesét modern és környezettudatos értelmezésben dolgozta fel, rengeteg olyan elemmel, ami gyereket-szülőt-nagyszülőt egyaránt megkacagtatott. Ezzel párhuzamban pedig a Hepp Trupp társulat A 3 kismalac és a farkasok, valamint a Zirano Bábszínház Pulcinella kertészedik című előadásán derülhetett nagyokat a közönség.

A vásári bábjáték és Vitéz László egész nap jelen volt a fesztiválon, például a kaposvári Báb-Szín-Tér Vitéz László és az elátkozott malom című előadása is bizonyította ezt. Kétségetelenül a délután egyik legmókásabb előadása volt a Vojtina Bábszínház és a Hepp Trupp társulat Batu-tá kalandjai című vásári bábjátéka, amiben Schneider Jankó szórakoztatta megannyi szerepben a nagyérdeműt. Az "afrikai Vitéz László", Batu-tá kalandjait - oroszlánnal, démonnal, vagy éppen a nagyvárosi, dörzsölt munkáltatóval való küzdelmét - szájtátva nézték a gyerekek.

Aki a nap eseményeit végigkövette, az láthatta még a Történetek Kínából című előadást, a Sanghaji Bábakadémia különleges vendégjátékát, de fellépett a szlovákiai Árgyélus Színház is, Szőlőszem Kálmán című előadásával. A veszprémi Kabóca Bábszínház pedig A Holdkirály palotája című előadással érkezett a fesztiválra, melynek impozáns díszletei lenyűgözték a kis nézőket, akiket a színészek be is vontak a játékba.

 A napot felnőtteknek szóló szakmai beszélgetés és a Harmadik Figyelmeztetés koncertje zárta, de a gyerekek természetesen játszhattak, alkothattak a fesztivál ideje alatt addig, ameddig csak kedvük és erejük kitartott.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.