gyerek

Ismét baba-CD az év első újszülöttjének

2014.01.01. 15:35
Ajánlom
Január 1-jén - a tavaly elindított hagyomány szellemében - ismét különleges zeneválogatással kedveskedik az Operaház az év első budapesti babájának. Ókovács Szilveszter főigazgató a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában személyesen adta át az Útravaló 2014 című CD-t az újszülöttnek, Fiala Milán Dánielnek és szüleinek.

A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. Ennek szellemében indította el tavaly az Útravaló CD-válogatás sorozatot, amely minden évben népszerű és a gyermekek alapműveltségében meghatározó szerepet játszó zeneművekből csemegéz. A dalszínház idén is minden magyar újszülötthöz - határainkon innen és túl - igyekszik eljuttatni az Útravaló CD-t, amelyen Mozart, Liszt, Brahms, Strauss, Chopin, Bach és Csajkovszkij remekművei csendülnek fel. Olyan dallamok, amelyeket mindenki ismer és szeret, amelyek színesebbé, gazdagabbá teszik minden felnövekvő generáció életét.
A válogatás ezúttal Kokas Katalin hegedűművész - maga is kétgyermekes édesanya - ajánlásával  jelent meg, aki így vall a zene erejéről: „Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva."

Az Útravaló 2014 CD tartalma:

1. MOZART: A VARÁZSFUVOLA - NYITÁNY (CHRISTOPH ESCHENBACH)
2. CSAJKOVSZKIJ: A DIÓTÖRÕ - VIRÁGKERINGÕ (PINCHAS STEINBERG)
3. BACH: D-MOLL PARTITA - GIGUE (KELEMEN BARNABÁS - HEGEDŰ)
4. BRAHMS: 1. MAGYAR TÁNC (CHRISTOPH ESCHENBACH)
5. BEETHOVEN: EGMONT - NYITÁNY (KOVÁCS JÁNOS)
6. LISZT: SZERELMI ÁLMOK (JURIJ SZIMONOV)
7. STRAUSS: RÓZSALOVAG - SZVIT (JURAJ VALCUHA)
8. CHOPIN: CISZ-MOLL NOKTÜRN (TZIMON BARTO - ZONGORA)
9. SIBELIUS: VALSE TRISTE (LEIF SEGERSTAM)
10. BRAHMS: 17. MAGYAR TÁNC (DR. GYŐRIVÁNYI RÁTH GYÖRGY)
Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese.
A felvételek 2011 és 2013 között készültek a Magyar Állami Operaházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.