gyerek

Ismét baba-CD az év első újszülöttjének

2014.01.01. 15:35
Ajánlom
Január 1-jén - a tavaly elindított hagyomány szellemében - ismét különleges zeneválogatással kedveskedik az Operaház az év első budapesti babájának. Ókovács Szilveszter főigazgató a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában személyesen adta át az Útravaló 2014 című CD-t az újszülöttnek, Fiala Milán Dánielnek és szüleinek.

A Magyar Állami Operaház a jövő nemzedékének kulturális - ezen belül zenei - nevelését kiemelt feladatának tekinti. Ennek szellemében indította el tavaly az Útravaló CD-válogatás sorozatot, amely minden évben népszerű és a gyermekek alapműveltségében meghatározó szerepet játszó zeneművekből csemegéz. A dalszínház idén is minden magyar újszülötthöz - határainkon innen és túl - igyekszik eljuttatni az Útravaló CD-t, amelyen Mozart, Liszt, Brahms, Strauss, Chopin, Bach és Csajkovszkij remekművei csendülnek fel. Olyan dallamok, amelyeket mindenki ismer és szeret, amelyek színesebbé, gazdagabbá teszik minden felnövekvő generáció életét.
A válogatás ezúttal Kokas Katalin hegedűművész - maga is kétgyermekes édesanya - ajánlásával  jelent meg, aki így vall a zene erejéről: „Ezek a hangok a lélek olyan mélységébe jutnak el, ahová más nem. A zene felemel, megtisztít, megnyugtat, érzéseket kelt, gazdagít, harmóniára törekszik az első pillanattól fogva."

Az Útravaló 2014 CD tartalma:

1. MOZART: A VARÁZSFUVOLA - NYITÁNY (CHRISTOPH ESCHENBACH)
2. CSAJKOVSZKIJ: A DIÓTÖRÕ - VIRÁGKERINGÕ (PINCHAS STEINBERG)
3. BACH: D-MOLL PARTITA - GIGUE (KELEMEN BARNABÁS - HEGEDŰ)
4. BRAHMS: 1. MAGYAR TÁNC (CHRISTOPH ESCHENBACH)
5. BEETHOVEN: EGMONT - NYITÁNY (KOVÁCS JÁNOS)
6. LISZT: SZERELMI ÁLMOK (JURIJ SZIMONOV)
7. STRAUSS: RÓZSALOVAG - SZVIT (JURAJ VALCUHA)
8. CHOPIN: CISZ-MOLL NOKTÜRN (TZIMON BARTO - ZONGORA)
9. SIBELIUS: VALSE TRISTE (LEIF SEGERSTAM)
10. BRAHMS: 17. MAGYAR TÁNC (DR. GYŐRIVÁNYI RÁTH GYÖRGY)
Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese.
A felvételek 2011 és 2013 között készültek a Magyar Állami Operaházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Jazz/World

Kenny Garrett: „Én vagyok a fiatal generáció Miles Davise”

A jazzszaxofonosok számára az egyik legfontosabb hivatkozási pont jelenleg az 58 éves amerikai post-bop szaxofonos, Kenny Garrett, aki meglepő természetességgel viseli az „élő legenda” szerepet. Telefonon adott nekünk exkluzív interjút.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.