gyerek

Ismét meghirdették az Aranyvackor-pályázatot

2014.08.11. 14:21
Ajánlom
A pályázatra elsősorban olyan (leendő) szerzők és illusztrátorok jelentkezését várják, akik komolyan és hivatásszerűen szeretnének gyermekirodalommal foglalkozni, terveik között szerepel az írás-illusztrálás, esetleg ezt tanulják - olvasható a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülésének honlapján.

Az Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető. Az eddig lezajlott négy verseny több színvonalas kiadvány létrejöttét tette lehetővé, a Sárkány a lépcsőházban-tól kezdve a Volt egyszer egy-en keresztül Sári és Nemszemétkéig. Olyan alkotók és olyan művek mutatkozhattak be, akik a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával frissíthetik fel.

Az Aranyvackor díjat 2007-ben alapította a Pagony Kiadó, és 2010-ben vette át rendezését a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése. A díjátadáshoz kapcsolódóan kétnapos rendezvénysorozatra kerül sor Kortárs Gyerekirodalmi Napok néven. A Kortárs Gyerekirodalmi Napok két napján szakmai konferencián vehetnek részt az érdeklődők. Az előadások és kerekasztal-beszélgetések fő témái a kortárs magyar gyerekirodalom, illusztráció és könyvkiadás legfontosabb kérdései. A rendezvény helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum. A nevezési díj tartalmazza a konferencián való részvétel lehetőségét is.

Pályaműként még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő, legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot várnak. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, de jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is. Fontos, hogy a pályamunka 1 darab pdf fájlból álljon, melyben a könyv és a szöveg egységet alkotva, könyvtervként jelenik meg. Ezen kívül az illusztrációkat egyenként, külön jpg fájlban, 300 dpi felbontásban, 40x50 cm-es elrendezésben kérik.

A pályázatban részt vevő munkákból az Aranyvackor zsűrije kiállítási anyagot állít össze, amelyet törekszik az ország több helyszínén is kiállítani. A beküldött pályamunkákat a szervezők felhasználhatják az Aranyvackor pályázat népszerűsítésére, reklámozására. Csak szöveget, illetve csak illusztrációt tartalmazó pályamunkákat, illetve a nem megfelelő formátumban leadott pályázatokat nem áll módukban elfogadni.

Egy szerző/illusztrátor több alkotótárssal is indulhat. A pályázat kiírói elképzelhetőnek tartják, hogy akár a könyv formájának megtervezéséhez egy harmadik alkotótárs is bekapcsolódjon a munkába.

A nevezési díj pályázatonként fizetendő.

Továbbra is működik az Aranyvackor Facebook-oldala, mellyel azt szeretnék segíteni, hogy az alkotópárok egymásra találjanak. Azok a pályázók, akik nem találnak maguknak szerző vagy illusztrátor párt, már meglévő, a kiírás témájához kapcsolódó szöveghez, illetve illusztrációhoz is készíthetnek pályamunkát.

A 2015. évi pályázat témája: Rázós ügyek

A gyerek- és a felnőttvilág is bővelkedik olyan helyzetekben, történetekben, érzésekben, akár titkokban, amikről nehéz beszélni, sőt, olykor tabuként tartjuk őket számon. Vajon lehet ilyesmikről olyan gyerekkönyvet készíteni, amelyek akár mosollyal, akár könnyekkel, de feloldhatják a kínos csendet?

Fődíj: 100.000 Ft

Az Aranyvackor fődíját, valamint a második és harmadik helyezést független zsűri ítéli oda.
A fődíjon kívül számos kiadói különdíj is átadásra kerül, melyet az MGYKE kiadói osztanak ki. A kiadói díjak általában a díjazott szerző/illusztrátor kiadónál való megjelenését, foglalkoztatását tartalmazzák.

Pályázati feltételek:

Pályázás módja: regisztrálni a hamarosan elinduló aranyvackor.mgyke.hu oldalon lehet.

A pályázat témája: Rázós ügyek

Beérkezési határidő: 2014. november 30.

Terjedelem: 3-10 oldal, illusztrációval együtt

Illusztrációk száma: minimum 3

Amit várnak: könyvterv, azaz szöveg és illusztráció (csak szöveggel vagy csak illusztrációval nem lehet indulni a pályázaton) egy pdf fájlban.
A képeket külön is fel kell tölteni jpg formátumban, nyomdai minőségben!
A nem megfelelő formátumban leadott pályázatok érvénytelenek.

Formátum: pdf, jpg, 300 dpi felbontásban

Formai feltételek:

- a honlapon megtalálható nevezési adatlap kitöltése
- a pályamunka feltöltése a honlra egyetlen, nyomdai minőségű (300 dpi felbontás) pdf kiterjesztésű fájlban
- a pályázati anyag részét képező illusztrációk külön feltöltése a honlapra 40cmx50cm-es felületre arányosan elrendezve,nyomdai minőségben, (300 dpi)
- a nevezési díj befizetésének igazolása

Nevezési díj:
Bruttó 7.000 Ft (5.512 Ft+ÁFA), mely tartalmazza a belépőt a Kortárs Gyerekirodalmi Napok összes rendezvényére. A nevezési díj pályázatonként, nem pályázónként fizetendő. Minden egyes pályázat után meg kell fizetni a nevezési díjat, különben a pályázat érvénytelen.

A nevezési díjat legkésőbb a beadási határidő lejártáig kell befizetni a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése (1138 Budapest, Viza u. 9-11.) 10702318-48084509-51100005 számú számlájára. A közlemény rovatban kérjük a pályázat azonosítójának feltüntetését, hogy a pályázat és a befizetés egyértelműen azonosítható legyen.

A díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Kortárs Gyerekirodalmi Napok keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.

Az Aranyvackor díjat független zsűri ítéli oda.

A zsűri tagjai:

Révész Emese, a Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének adjunktusa
Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor, az Aranyvackor egyik alapítója
Kovács Eszter, főszerkesztő, Pozsonyi Pagony
Urfi Péter, kritikus, a Magyar Narancs szerkesztője
A zsűri elnöke és a pályázat védnöke Lovász Andrea, gyerekirodalom-kutató, kritikus

További információk folyamatosan elérhetőek a honlapon, illetve az Aranyvackor Facebook-oldalán

A pályázat beérkezési határideje: 2014. november 30.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.