gyerek

Izgalmas csemegék a Vaskakas Bábszínházban

2011.10.01. 10:48
Ajánlom
Kocsis Rozi, a győri Vaskakas Bábszínház igazgatója az idei, jubileumi évad kapcsán úgy fogalmaz: kitárták kapuikat a fiatal alkotók, az élőszínházi szakemberek és a tánc világából érkezők előtt is.

-A  Vaskakas Bábszínház húsz évvel ezelőtt kezdte a működését. Milyen volt akkor, és milyen bábszínház lett belőle 2011-re?

- Húsz évvel ezelőtt a Vaskakas Bábszínház cuki volt, aranyos, imádnivaló, és bár tiszteljük és szeretjük az elődöket, mégis csak egy furcsa összetételű együttesről beszélünk, amely egy amatőr csoportból, illetve az akkor Kisfaludy Színháznak hívott győri színház színészeiből állt. Bábszínházként kezdők voltak, de az akkori igazgató, Beczéné Madarász Zsuzsa, egyre több végzett bábszínészt vett fel, és azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy az akkori lelkes és amatőr csapatból mára egy lelkes, de professzionális társulat jött létre. 2011 októberére eljutottunk oda, hogy a Színházi Kritikusok Céhe A pecsenyehattyú és más mesék című előadásunkat az évad legjobb gyerek- és ifjúsági előadásai közé nominálta, és a budapesti Nemzeti Színházban a Vaskakas játszhat havonta két alkalommal matinét a gyerekeknek.

- A progresszivitás jellemzi a színházat. A huszadik évadra milyen produkciókkal készültök? Mindjárt október elején három bemutatót is láthat a közönség.

- Régóta koncepció vagy ars poetica nálunk az, hogy jöjjenek a fiatalok, a tehetséges, az invenciózus napsugár-fiatalok, hogy injekciózzanak a szakmába minél több új energiát. Amennyiben ez progressziónak látszik, akkor örülök, és szeretném, ha ez folytatódna a továbbiakban is. Azon túl, hogy a Vaskakas társulatát fiatalok alkotják, és elég ehhez Tengely Gábort vagy Pallai Marát említenem, új tagunkat, Somodi Rékát, a nálunk színművészeti egyetemi gyakorlaton levő Hoffer Károlyt, aki nem csupán színészként, de zeneszerzőként is közreműködik egyes előadásokban. Az elmúlt évadban dolgozott nálunk a Budapest Bábszínház két színésze, Bercsényi Péter és Ács Norbert, Khaled-abdo Szaida és Solt Róbert színművészeti egyetemista dramaturgok, és a tavaly kiírt bábjátékpályázatunkra is sok fiatal jelentkezett. A Színművészeti Egyetem negyedéves rendező-bábrendező szakos hallgatói közül öten itt készítik el vizsgarendezéseiket klasszikus mesék friss adaptációiból. Az első etapban három mese, a Piroska és a farkas, a Jancsi és Juliska, illetve a Borsószem hercegkisasszony premierjére kerül sor. A tartalom tehát a hagyományt képviseli, azt, amit generációról generációra újra és újra el kell mesélni, de a port lefújjuk a történetekről. A társulat számára fontosak azok az új szempontok, amiket ők, tehát a pályakezdők hoznak be, a másik oldal, azaz a rendezőhallgatók pedig megkapják azt a lehetőséget, hogy igazi színházi környezetben, annak minden nagyszerűségével és hisztis színészével, igazi, őszintén reagáló közönség előtt mutatkozhatnak be, nem csupán az Ódry Színpadra járó szűk szakmának. De nem csupán bábos bemutatóink lesznek, hanem például A suszter álma, egy táncos-bábos előadás, amelyet a Nemzeti Táncszínházban is játszunk Budapesten. Januárban folytatódik az egyetemistainvázió, akkor ismét két klasszikust visznek színre: a Hófehérke és a hét törpét, illetve a Holle anyót. Jön Veres András, akit mi nagyon szeretünk, ő a Csizmás kandúrt rendezi.

- Mint ahogyan, ha jól tudom, folytatódnak a belső workshopok is.

- Tavaly Pelsőczy Rékával dolgoztunk, idén ha minden igaz, Novák Eszterrel fogunk. Ezt is fontosnak érzem, hogy a nagy színházi rendezők eljöjjenek ide, tapasztalatot cseréljünk: ők meglássák, mi ez az abszurd, szürreális, költői, gyakorlatilag bármit megengedő bábszínházi világ, hiszen minden híreszteléssel ellentétben a bábszínház is színház, nem csupán egy didaktikus mesehely, hanem egy nagyon izgalmas szellemi csemege a színházcsinálóknak.

- A Vaskakasban van hagyománya a felnőttek számára készült bábelőadásoknak. Idén lesz-e újabb nem gyerekeknek készülő produkció?

- Havi két ilyen estére megtelik a nézőtér, és ez visszaigazolja, hogy van érdeklődés. Ebben az évadban azonban új műfajjal kísérletezünk: felolvasó-színházi programokkal azonban az a célunk, hogy megszólítsunk olyan korosztályokat is, akik úgy gondolják, a bábszínház kizárólag gyerekeknek szól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.