gyerek

Játszani is engedik

2010.09.13. 10:27
Ajánlom
Egyre több színház, társulat kínál beavató színházi vagy színházi nevelési progamot, de hogy pontosan mit jelent ez, sok pedagógus, szülő számára nem teljesen világos. Új sorozatunkban ennek járunk utána. Először ismerjék meg a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházat, valamint a Tünet Együttest.

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban szervezett, rendszeres formában 2005 óta folyik színházi nevelési program. A Kolibri Színház az utóbbi hat-hét évben - az európai gyerekszínházi tendenciákat követve - egyre több olyan darabot tűzött műsorára, amely a gyerekek és fiatalok aktuális társadalmi, szociális problémáival foglalkozik. "Mivel ezek a típusú előadások újdonságnak számítottak a magyar színházi palettán - fogalmaz Végvári Viktória -, úgy gondoltuk, megpróbáljuk segíteni, támogatni a befogadást, ezért szerveztünk először az előadások után színházi nevelési foglalkozásokat. Fontos megjegyezni, hogy ezekhez a programokhoz, a német színházpedagógiai gyakorlat alapján, időről időre képzéseket is szervezünk pedagógusoknak, illetve pedagógiai segédanyagaink is hozzáférhetőek."

A célközönség a gyerek-, illetve ifjúsági közönség, a foglalkozásokon pedig nagyrészt iskolai osztályok vesznek részt.  A 2010/2011-es évadban a színház nyolc előadásához kapcsolódva tervez foglalkozásokat, ebből kettő 8-12 éveseknek, egy 12-14 éveseknek szól, a többi középiskolásoknak. Az alsósokat várja a Színházolvasó program, amelyen betekintést nyerhetnek a színházi előadás születésének titkaiba, abba, hogy egy-egy jól ismert mese, történet hogyan jelenik meg a színpadon. A foglalkozások "forgatókönyve" előadásonként változik, a moderált beszélgetéstől a színházi nevelési programig, azaz olyan többórás foglalkozásig, amelyen drámatanárok és színészek bevonásával, játéktevékenységre alapozva, egy kiválasztott problémát árunk körül, széles skálán mozog. A Kolibriben az osztályokkal a színházi előadás előtt és után, vagy az előadás után dolgoznak együtt, a foglalkozások időtartama az előadástól függően negyven perctől két óráig terjed.

"Programunk talán azért egyedülálló - vallják a kolibrisek -, mert jelenleg az egyetlen olyan kőszínház vagyunk, ahol ez a tevékenység repertoárszerűen fut, színházi szakemberek, drámatanárok, színészek, dramaturg bevonásával, főállású színházpedagógus alkalmazásával. Unikumnak számít osztályterem-színházi sorozatunk. Ennek keretében olyan darabokat mutatunk be, amelyek komplett színházi élményt nyújtanak egy-egy osztály számára saját iskolájukban."

A Tünet Együttes a középiskolásokat célozza meg beavató színházi programjaival. 2009 decemberében szervezték az első foglalkozásokat, a tavalyi évad második részében körülbelül egy tucat iskolába jutottak el, ezek között a fővárosiak mellett vidékiek is akadtak. Eddig jellemzően a középiskolásokat látogattak, havonta átlagosan három iskolát, de a programmal szeretnék megszólítani a felsőoktatásban tanulókat és a színházkedvelőket is, hiszen számukra sem mindennapi, hogy ilyen mélységben kapnak betekintést a tánc és színház világába. A Tünet Együttes életében megalakulásától kezdve fontos volt a társadalmi szerepvállalás, a jótékonysági akciókban való részvétel és a közönséggel való személyes párbeszéd, és erre a társulat növekedésével és megerősödésével erre egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. "Különösen fontosnak tartjuk, hogy előadásainkkal eljussunk a fiatalokhoz, a tizenéves korosztályhoz, és megismertessük, megszerettessük velük a kortárs tánc és a színház világát. Megmutassuk nekik, hogy ezek a műfajok nincsenek fallal elválasztva a közönségtől, róluk, nekik szólnak. Innen kezdeményezésünk szlogenje is: Tánc, a kortársad!" Korábban is rendszeresen szerveztünk beavató előadásokat, melyek során a diákokat megismertettük előadásaink elkészülésének folyamatával, azok technikai és esztétikai kérdéseivel. Ezek a beavató előadások azonban egyedi, elszigetelt események maradtak és kevés lehetőséget adtak a gyerekek számára a személyes tapasztalatszerzésre, amely még közelebb hozhatja őket a tánc és a színház világához. Az előadásokat követő beszélgetéseken viszont egyértelműen látszott, hogy a fiatalok nyitottak, érdeklődőek, egészen meglepő módon, friss látásmóddal szóltak hozzá a produkciókhoz. Ehhez csak meg kellett szólítani őket. Ezért döntöttünk úgy, hogy saját programot indítunk, és állandó tevékenységünk részévé tesszük a fiatalok színházra nevelését" - indokolják azt, miért kezdtek bele ebbe a sorozatba.

A program célközönsége elsősorban a tizenéves, középiskolás korosztály. Ennek több oka van: egyrészt azt gondolják, ők már képesek a megfelelő koncentrációra, akár a programhoz tartozó órákat, akár magukat az előadásokat illetően, másrészt a Tünet Együttes beavató programjába bevont előadásokat is megértik. S hogyan zajlik a beavatás? "Nem egyszerűen egy beavató előadásról van szó, hanem egy komplex beavató programról, amelynek az iskolákban tartott dupla tanórák és egy feldolgozandó előadás is része.  A foglalkozás első része két, egyenként 45 perces tanóra keretén belül valósul meg: az első, mozgásos óra alapszintű gyakorlatokat,térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív csoportfeladatokat tartalmaz, melyeket a diákok a táncosokkal közösen sajátíthatnak el és ismerhetnek meg. A második, beszélgetős órában a diákok egy koordinátor és a táncosok segítségével a mozgásos óra tapasztalatait és élményeit vitathatják meg, gondolhatják tovább közösen. A feldolgozás során előkerülő kérdések kapcsán olyan tánc- és színháztörténeti eseményeket is érintenek, amelyek alapvetően megváltoztatták az alkotói gondolkodásmódot. Emellett előadás-részleteket néznek meg, melyeket kötetlen beszélgetés formájában elemeznek. A program második része a Tünet Együttes egy előadásának megtekintése, amelyre az iskolai foglalkozáson lényegében felkészítettük a fiatalokat, így azt személyes élményekkel és előzetes ismeretekkel gazdagon tekinthetik meg. Ezt követően beszélgetést szervezünk, amelyen a diákok kötetlen formában vitathatják meg benyomásaikat az előadások alkotóival, találkozzanak az előadás közreműködőivel, ugyanakkor az itt felmerülő kérdéseket összekapcsolhatják az iskolai foglalkozás tapasztalataival" - magyarázza részletesen a Tünet Együttes képviseletében Halász Glória.

Ebben áll a Tünet Együttes programjának a különlegessége is, hiszen esetükben nem egyetlen beavató színházi estéről, hanem egy több lépcsőből álló, összetett programról van szó. Az egyik kulcsszó a személyesség: a diákok az első fázis során közvetlen kapcsolatba kerülnek az előadókkal, a produkcióval, amelyre felkészítik őket, így az előadást, az élményt teljes egészében a magukénak érezhetik. Fontos, hogy a fiatalok nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is megismerkedhetnek a kortárs tánccal az egyik óra keretében, belekóstolhatnak előadói oldalról is, így jobban értik és értékelik majd a látottakat, és rájönnek, hogy a tánc valóban a kortársuk, nem rétegműfaj. (Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium egyik, a programban résztvevő diákja, Berky Dénes itt foglalja össze tapaszalatait.) A társulat tervezi a beavató program következő lépcsőjét is, amelynek keretében visszatérnének a már meglátogatott osztályokhoz, így lehetőségük lenne elmélyültebb munka folytatásához a színház közegében, ahol a résztvevők a térrel, a fényekkel, a hangokkal is tudatosabban ismerkedhetnének.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.