gyerek

Játszani szeretek

2009.08.13. 08:35
Ajánlom
Majoros Ági a színházi vonzódás mellett műszaki érdeklődésű révén szcenikai képzésre jelentkezett a Kolibri Színház Stúdiójába. Tanulhatott színpadtechnikát, hangosítást és világosítást, de be kellett járnia a színészmesterség- és a bábos órákra is: így lett végül színpadmester helyett bábszínész. Dolgozott a Kolibriben, utána évekig a kecskeméti Ciróka Bábszínház tagja volt, egy ideje pedig szabadúszóként dolgozik.

- Hogyan születik egy szabadúszó előadás?

- Kitalálom, hogy milyen anyagból szeretnék dolgozni: megtetszik egy mese, végiggondolom, mit akarok vele mondani. Azután szerzek rá pénzt pályázatokból vagy korábbi bevételekből. Keresek írót, tervezőt, jó esetben rendezőt is, én leginkább játszani szeretek. Nem panaszkodom, amit nagyon meg akartam csinálni, az mind el is készült, bár nem dúskáltunk az anyagiakban. Általában sokat kellett alkudoznom, és minimális szereplőgárdájú produkciók születtek.

- Ezek szerint te egyszerre vagy az előadásaid bábszínésze és produkciós vezetője?

- Azért ez túlzás, de rajtam áll, hogy mi lesz az előadással, hol tudom majd játszani.

- Általában hol?

- Mindenhol, bárhol. Főként olyan mobil előadásokat hozok létre, amiket bárhol fel lehet állítani, akár egy színpadon, akár az utcán. A pénz szab határokat, így monumentális látványt nem lehet elérni, de egy jó tervező kivitelezhet könnyen szétszedhető, és érdekes díszletet. A Százszorszép Bóbiska díszlete három és fél méter magas, de mozgatható. A Don Sajn című előadásunk klasszikus marionettszínpadra készült, négyméteres díszlettel, saját kulisszákkal, de fel lehet állítani szabad téren is. Pilinszky János Tükör című meséjéből készülő előadásunk viszont csak belső térben lesz előadható: egy asztalból fog kicsúszni a több méteres díszlet.

- Van kedvenc bábos műfajod?

- Mindig arról álmodoztam, hogy lesz egy marionettszínházam, és mivel nyertem egy pályázaton, nemrég el is készülhetett a Don Sajn, amiben vezetőpálcás, szicíliai marionetteket használunk. A darab egy reneszánszkori Don Juan-történet, amit cseh szövegkönyvből fordított Tömöry Márta: valószínűleg egy vándorló, cseh-morva bábtársulat játszotta Magyarországon, még a kastélyszínházak előtti időszakban.

- Saját társulatot nem akarsz létrehozni?

- Ha találnék hozzá társakat, akkor igen. De mindig szeretnék függetlenül is játszani.

- A független előadásaid elsősorban gyerekeknek vagy felnőtteknek készülnek?

- Aki szabadúszó az a gyerekelőadásokból él, mert azt lehet eladni. A felnőtt előadás többnyire saját kedvtelésre születik, és külön öröm, ha valahová befogadják, vagy meghívják. Jelenleg három gyerekelőadásom van, és két felnőtt. A gyerekelőadások közt van az Edith Nesbit meséje alapján készült A talizmán és a Százszorszép Bóbiska, valamint egy kortárs magyar gyerekversekből összeállított történet. Felnőttelőadás a Don Sajn, és a készülő Pilinszky.

- Komoly témákat is felvállal a bábszínház? Milyen különbség van a gyerek- és felnőtt bábelőadások témái közt?

- A Cirókában az Árnyak színháza című előadásunk végén autóbalesetben meghalt a főszereplő, és felkerült az égbe. A három évesek is megértették. Mégis más a lelkük a gyerekeknek, és más a felnőtteknek. A Bóbiskát szokták felnőttek is nézni, a Pilinszkyt inkább csak tizenöt éves kortól ajánlanám. Nem áll közel a gyerekek világához, bár felmerült bennünk, hogy szeretnénk ugyanebből az előadásból egy gyerekváltozatot is készíteni ugyanazzal a koncepcióval, ugyanazokkal a bábokkal, de több szöveges résszel. Ez érdekes vállalkozásnak ígérkezik.

- A te gyerekkori élményeid befolyásolják a gyerekelőadásaidat?

- Voltak dolgok, amiket nem hagytam lenyomni a torkomon, és már akkor sem fogadtam el, hogy ez másoknak tetszhet. Például utáltam, hogy a mesejátékokban egyszer csak elkezdtek énekelni. Megállt a cselekmény és mindenféle átmenet nélkül lezajlott valami "operettes" rész. Nem volt dramaturgiailag alátámasztva, én pedig unatkoztam, és vártam, hogy történjen végre valami. Ennek hatására énekes betét egyetlen előadásomban sincs.

- De dramaturgiailag alátámasztva lehetne?

- Lehetne, de nincs. Csak zene van, és ügyelek rá, hogy mindig előadáshoz írt zene legyen, ne felvett és összevágott valami.

- Dalos betétek mellett a gyerekelőadások sajátossága a közönség bevonása. Ezzel kapcsolatban mi a véleményed?

- Az én előadásaimban bevonás sincs. Elismerem, hogy lehet nagyon jól csinálni, de az én célom egy történet elmesélése. Számomra az az elsődleges, hogy a mesék, történetek mondanivalóját közvetítsem, és ebbe nekem nem fér bele a gyerekkel való közvetlen interakció. Az egy másik fajta színház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.