gyerek

Kaposváron nyüzsög a gyerekszínházi világ

2014.05.05. 21:10
Ajánlom
Május 5-én, hétfőn kezdődött el a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé.

A fesztivál programjáról, a gyerekeknek szóló színház jelentőségéről és a készülődés utolsó fázisáról beszélt a Fő utca 24. szám alatti átalakított üzlethelyiségben tartott sajtótájékoztató alkalmával Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Biennálé védnöke; Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója; Vidovszky György, az ASSITEJ elnökségének tagja és Pályi János, a Fő-Utca-Színház szabadtéri programjainak fő szervezője.

A szervezők örömüket fejezték ki, hogy idén a támogatásoknak köszönhetően rengeteg programmal várhatják a város lakóit és a szakmai közönséget. Május 5. és 10. között negyvenhárom színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csiky Gergely Színházban, a Szivárvány Kultúrpalotában és az Együd Árpád Kulturális Központban, és további harminkét előadást kint a Fő utcán, bent az üzletekben és kirakatokban.

Minden korosztály számára a legjobb előadások sorakoznak fel ezen a szemlén: Andai Kati válogató közel száz előadás megnézése után választotta ki a huszonhárom legjobbat. A versenyprogram mellett a Fókusz program határon túli magyar nyelvű előadásokkal színesíti a Biennálé programját, valamint külföldi társulatok is bemutatkoznak. A Biennálé ideje alatt NeCsakNézz címmel színházi nevelési konferencia zajlik a Kaposvári Egyetemen, melyen a műfaj neves hazai és külföldi képviselői - többek között Lutz Hübner drámaíró, a német ifjúsági dráma és színház jeles alakja - is részt vesznek. A drámaíró Böcsület című darabjából pedig a Next Generation programba pályázó művészeti szakos hallgatók hoznak létre felolvasószínházi előadást.

Szita Károly polgármester elmondta, hogy a város 9,5 millió forinttal járult hozzá az idei évben a nemzetközi fesztivál megvalósításához. Pályi János a Fő-Utca-Színház színes programjait ismertette: hétfőtől szombatig minden délután és este koncertek, táncházak várják a kicsiket és nagyokat, olyan előadók lépnek fel, mint Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia vagy a harmincéves Makám együttes, lesz táncház, bábszínház, utcaszínház, kirakatszínház, és a programok között a rajzfilmstúdió és díjnyertes gyerekkönyv-illusztrátorok alkotásaiból készült kiállítás is szerepel. A csecsemőktől a kamaszokig minden korosztályt családi programokkal vár a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.