gyerek

Kicsiknek és nagyoknak

2013.10.14. 11:03
Ajánlom
Idén is folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar unokáknak és nagyszülőknek szóló, nagy sikerű sorozata szombat délelőttönként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A bérlet első darabja Benjamin Britten és Henry Purcell, a két korszakalkotó brit zeneszerző előtt tiszteleg. Az Abdelazar-szvit hangszereket bemutató, híres részlete, valamint a Variációk és fúga egy Purcell-témára hangzik el, Csányi Valéria vezényletével. A sorozat fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással - a következő hangversenynek ezért mesélője is van. A népszerű színésznő, Tóth Auguszta narrációval egészíti ki Prokofjev Péter és a farkas című, zenés meséjét. Mindegyik szereplőhöz egy külön hangszer illetve hangszercsoport tartozik, így a gyermekek könnyen felismerik annak hangját.

Ezt „az operák operája", Bizet Carmenje követi, Bánfi Balázs vezényletével. A koncerten elhangzik a darab egy hegedűszólóra átalakított részlete is; a szólista Kállai Ernő, a világhírű hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványa, akit számos nemzetközi elismerés mellett Junior Prima Díjjal is kitüntettek. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja a Strauss-est, melynek során a Rózsalovag-keringő és egy népszerű holland mesefigura, Till Eulenspiegel vidám csínyjeit bemutató szimfonikus költemény hangzik el - ez utóbbi vetített képekkel kiegészítve. Először egy mesemondó mondja el a történetet; a közönség közben meghallgatja a zene odatartozó részletét, majd újra elhangzik az egész mű, de akkor már mese nélkül, emlékezetből kell felidézni, miről is szól az éppen játszott zene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.