gyerek

Kicsiknek és nagyoknak

2013.10.14. 11:03
Ajánlom
Idén is folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar unokáknak és nagyszülőknek szóló, nagy sikerű sorozata szombat délelőttönként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A bérlet első darabja Benjamin Britten és Henry Purcell, a két korszakalkotó brit zeneszerző előtt tiszteleg. Az Abdelazar-szvit hangszereket bemutató, híres részlete, valamint a Variációk és fúga egy Purcell-témára hangzik el, Csányi Valéria vezényletével. A sorozat fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással - a következő hangversenynek ezért mesélője is van. A népszerű színésznő, Tóth Auguszta narrációval egészíti ki Prokofjev Péter és a farkas című, zenés meséjét. Mindegyik szereplőhöz egy külön hangszer illetve hangszercsoport tartozik, így a gyermekek könnyen felismerik annak hangját.

Ezt „az operák operája", Bizet Carmenje követi, Bánfi Balázs vezényletével. A koncerten elhangzik a darab egy hegedűszólóra átalakított részlete is; a szólista Kállai Ernő, a világhírű hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványa, akit számos nemzetközi elismerés mellett Junior Prima Díjjal is kitüntettek. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja a Strauss-est, melynek során a Rózsalovag-keringő és egy népszerű holland mesefigura, Till Eulenspiegel vidám csínyjeit bemutató szimfonikus költemény hangzik el - ez utóbbi vetített képekkel kiegészítve. Először egy mesemondó mondja el a történetet; a közönség közben meghallgatja a zene odatartozó részletét, majd újra elhangzik az egész mű, de akkor már mese nélkül, emlékezetből kell felidézni, miről is szól az éppen játszott zene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.