gyerek

Kincsek a láda mélyéről

2014.09.06. 07:00
Ajánlom
Ha az ember varázslatos helyeket akar látni, nem muszáj évekig spórolnia és vagyonokat költenie repülőjegyre, hiszen elég némi képzelőerő és egy csodás kellékekkel teli láda - hirdeti a Griff Bábszínház színesen megkomponált előadása. A Ládafia története mese a mesében, különböző bábtechnikák segítségével, a gyermeki fantázia határtalan erejéről.

Bodnár Zoltán nevét egészen addig a Kolibri Színház színészgárdájából ismerhettük, míg 2008-ban a veszprémi Kabóca Bábszínház be nem mutatta első darabját, a Ládafiát. A mű mozgalmas és sok szálon futó cselekménye izgalmas színházi élményt nyújt az óvodás korú gyerekeknek. Nemcsak azért, mert egyszerre három népmese elevenedik meg benne, hanem mert játékosan, humorral mutatja meg a kicsiknek azt is, hogyan lehet jó testvérek módjára játszani és pusztán a képzeletük segítségével varázslatosabbnál varázslatosabb kalandokba bonyolódni.

A veszprémi előadás sikere után 2014. februárjában a zalaegerszegi Griff Bábszínházban is bemutatták a darabot, Bál József rendezésében. Noha a a díszletet és a bábokat (tervező: Majoros Gyula) az alkotók a veszprémi előadásból vették át, a történet némiképp módosult: míg az eredeti mesében két kisfiú és egy kislány a szereplő, itt három, ugyancsak energikus lánytestvér hangja tölti be a teret. Janka (Medgyesi Anna) Julcsi (Balázs Nóra szerepét B. Szolnok Ágnes vette át) és Bözsi (Benkő Zsuzsanna) elementáris erővel uralják a színpadot, ami nemcsak vibráló jelenlétükben, állandó helyváltoztatásaikban nyilvánul meg, hanem a (néhol már túlzott hangerejű) szövegmondásban is.

A szcéna központi eleme a színes, varázslatos faládikó, amely egyszerre több funkciót is ellát. Azon túl, hogy remek rejtekhely elbújni akaró kisgyerekek vagy akár egy soktagú egércsalád számára, a gyermeki fantázia segítségével bármikor át tud alakulni "helikóperré", szekérré vagy éppenséggel egy teknőssé is, és némi koncentrálással oda repíti a lányokat, ahová csak akarják.

Ami pedig méginkább növeli a láda értékét, hogy szépen lassan előkerül belőle minden kellék egy jó meséhez: bábok és jelmezek kincsesbányájára bukkannak benne a gyerekek és már szövődnek is sorra a jobbnál jobb történetek. A képzeletbeli vándorút során így érkeznek el a lányok a zsugori király udvarába, ahol busás jutalmat ajánlanak fel annak, aki megnevetetti a folyton síró Tulipán hercegkisasszonyt. A lányok mesélő kedve ezzel csak fokozódik és sietve rögtönzött színtársulattá avanzsálnak.

A rendezés sokszínűségét mutatja, hogy a hercegkisasszony mulattatására előadott három népmese három különböző bábtechnika segítségével elevenedik meg. Az első mese keretét egy terebélyes harangszoknya adja, amely tökéletes teret biztosít az apró méretű ujjbábok érvényesüléséhez. A történet főszereplője egy nyulacska, aki vissza akarja szerezni a harangját és céljához mindvégig ragaszkodik. Természetesen számos akadály gördül elé, ennek megfelelően pedig a mese rengeteg helyszínt igényel, amelyek a szoknyára, körben felfestett kis keretekben jelennek meg. Az "élő diavetítés" mellett pedig a játékot színesítve egy-egy szereplőt a színészek is eljátszanak, karikírozásban verhetetlenek - Medgyesi Anna tehene például rendre megkacagtatja a gyerekeket. A humor a karakterábrázoláson túl nyelvi szinten is megjelenik: a darab modernségét mutatja, hogy egy-két kiszólás, poén erejéig mai mesék is megjelennek (pl. az Aranyhaj), amellyel csak tovább fokozzák a gyerekek érdeklődését.

A második történet egy mindent lebíró szerelmet mutat be: a szárnyas királyfi legendája az előadás leglíraibb része, amely egy fennkölt és magasztos világba repíti el a nézőket. Beltéri előadás esetén árnyjátékkal és síkbábokkal játsszák ezt a mesét, amely remekül illik a legenda hangulatához, és el is különíti attól a mozgalmasságtól, harsány attributumtól, amely a Ládafia egészére alapvetően jellemző. Szabadtéri előadás esetén ezt a részt anyagokból gyúrt bábokkal játssza a társulat - így némiképp megtartják az elvontabb kifejezésmódot, hiszen valós arcot, testet nem kapnak továbbra sem a szereplők.

A harmadik történetben, a sárkány és a furfangos fiú meséjében az erőviszonyok érzékeltetésére már visszatérnek a nagyobb bábok, ráadásul a szereplők egy hatalmas, zöld köpeny alá bújnak, amely rengeteg lehetőséget rejt magában a szüzsé alakításának szempontjából. Szimbolizálhat ugyanis ez a köpeny egy félelmetes sárkányt, vagy helyszínek tekintetében éppenséggel az Óperenciás-tengert, egy magas hegy csúcsait - ugyanakkor tökéletes teret biztosít a játéknak is, hiszen az egymás elől bujkáló szereplő-bábok szabadon mozoghatnak alatta.

A küldetés sikeres: mindhárom mese megnevetteti a hercegkisasszonyt, ám a zsugoriságáról híres király egyszer sem akarja kifizetni a lányoknak járó jutalmat. Szerencsére a király büntetése nem marad el, amiben nagy szerepet játszanak a csodálatos ládikóban élő egerek is. Tanulságok sorozatát summázza a darab, amelyből a gyerekeknek is akad megjegyeznivaló bőven: például, hogy csak akkor tudnak együttműködni, ha a veszekedést jó testvérek módjára bocsánatkéréssel oldják fel, vagy, hogy a szétdobált játékokat bizony el is kell pakolni. Ha a mesében megígért honorárium el is marad, elégedett szülői mosoly és lelkes gyerektaps a meghajlók jutalma.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.
Jazz/World

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.