gyerek

Kincsek a polcon

2014.05.10. 07:08
Ajánlom
A Budapest Bábszínház idei ötödik, utolsó bemutatóját tartotta április végén Unokák a polcon címmel. Kolozsi Angéla "nippmeséjéből" a Hepp Trupp társulatból is ismert Schneider Jankó rendezett előadást a 3-6 évesek számára. INTERJÚ

- Kolozsi Angéla színész, rendező, dramaturg, író, akivel te egyébként már sokszor dolgoztál együtt korábban, most szerzőként jegyzi a darabot. A bábelődásokat mindig élővé és modernné varázsló Gimesi Dóra a dramaturg. Te a szövegírásban azért közreműködtél?

- Gimesi Dórival valóban együtt gondolkodtunk, de inkább csak ötletadás, irányítás, útmutatás volt ez részemről. Átdolgozásra nem volt igazán szükség, mert Angéla szenzációsan ír, és egy nagyon jó anyagot adott le. Amikor a Bábszínház felkért engem a rendezésre, ennek a „nippmesének" az alapja már megvolt. A kész darabot csak csökkentenünk kellett egy kicsit, illetve bizonyos jeleneteket átcsoportosítottunk.

- A történetben adott két kislány, egy testvérpár, akik erősen ellentétes tulajdonságokkal bírnak, ebből sok veszekedés származik. De hogy lesz a veszekedésből színpadi konfliktus?

- A két kislányt, Matildot és Otíliát nagyapjuk megkéri, bármi mással, csak a polcon található, emlékeket őrző nippekkel ne játszanak. De ők juszt is azokkal a csecsebecsékkel kezdenek el játszani, és egy véletlen baleset folytán tönkre is teszik azokat. Egyszer csak fent találják magukat a polcon összezsugorodva. A feladatuk pedig a darab során az lesz, hogy mindent rendbe tegyenek. Többek közt az időt is helyre kell állítaniuk.

- Milyen varázselemeket használtok a darabban?

- Már a nagyapa figuráján is sokat gondolkoztunk, hogy ez egy trükkökkel bíbelődő nagyapa legyen vagy egy igazi varázsló. Végül az utóbbi mellett döntöttünk, de azt a kérdést mégis nyitva hagytuk, hogy a polcra felkerülés a nagyapa varázslata vagy csak álom. Életre kelnek továbbá a darabban olyan varázsos tárgyak, mint például egy baglyos óra, amiről leszáll a bagoly, élvezi, hogy szabad, és nem akar visszamenni. Van még egy kristálypók, akinek a horgolt csipketerítője lebomlott, egy sün alakú tűpárna, akivel állandóan civakodnak, három, „nem lát, nem hall, nem beszél" agyagmajom, akik háromba törnek, illetve egy üveghal, aminek lekopik a szája. Ezeket az „elromlott" nippeket a kislányoknak kell helyrehozniuk.

- A zenét a sokoldalú Szemenyei János írta. Tőle mit kértél, milyen érzést adjon át a hangokon keresztül?

- Ismerve őt, bevallom, alapvetően szabadkezet adtam neki. A végeredmény kicsit musicales lett, egy élvezetes és szárnyaló zenei anyag. János jól emel meg minden egyes témát, helyzetet, jelenetet, jó a zenéjében fürdeni. Bár minden karakter külön dalt kapott, és Szemenyei sok stílust vonultat fel, a zenei világ mégis mindvégig egységes marad.

- A nézők közül valószínűleg sokan még nem tudják, hogy egy saját „családi" bábszínházad is van.

- Igen, a feleségemmel, Nagy Viktória Évával közösen vezetjük és működtetjük a Hepp Trupp című kétszemélyes társulatunkat, ami szó szerint szerelemből született 2008-ban. A népszerű 3 kismalac és a farkasok című előadásunk, ami a pécsi Bóbita Bábszínházban készült, például már majdnem a kétszázadik előadásnál tart. Ez a fajta szabadúszó közös munka és a közönség megbecsülése pedig mindkettőnk számára nagyszerű érzés.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.