gyerek

Kincsek a polcon

2014.05.10. 07:08
Ajánlom
A Budapest Bábszínház idei ötödik, utolsó bemutatóját tartotta április végén Unokák a polcon címmel. Kolozsi Angéla "nippmeséjéből" a Hepp Trupp társulatból is ismert Schneider Jankó rendezett előadást a 3-6 évesek számára. INTERJÚ

- Kolozsi Angéla színész, rendező, dramaturg, író, akivel te egyébként már sokszor dolgoztál együtt korábban, most szerzőként jegyzi a darabot. A bábelődásokat mindig élővé és modernné varázsló Gimesi Dóra a dramaturg. Te a szövegírásban azért közreműködtél?

- Gimesi Dórival valóban együtt gondolkodtunk, de inkább csak ötletadás, irányítás, útmutatás volt ez részemről. Átdolgozásra nem volt igazán szükség, mert Angéla szenzációsan ír, és egy nagyon jó anyagot adott le. Amikor a Bábszínház felkért engem a rendezésre, ennek a „nippmesének" az alapja már megvolt. A kész darabot csak csökkentenünk kellett egy kicsit, illetve bizonyos jeleneteket átcsoportosítottunk.

- A történetben adott két kislány, egy testvérpár, akik erősen ellentétes tulajdonságokkal bírnak, ebből sok veszekedés származik. De hogy lesz a veszekedésből színpadi konfliktus?

- A két kislányt, Matildot és Otíliát nagyapjuk megkéri, bármi mással, csak a polcon található, emlékeket őrző nippekkel ne játszanak. De ők juszt is azokkal a csecsebecsékkel kezdenek el játszani, és egy véletlen baleset folytán tönkre is teszik azokat. Egyszer csak fent találják magukat a polcon összezsugorodva. A feladatuk pedig a darab során az lesz, hogy mindent rendbe tegyenek. Többek közt az időt is helyre kell állítaniuk.

- Milyen varázselemeket használtok a darabban?

- Már a nagyapa figuráján is sokat gondolkoztunk, hogy ez egy trükkökkel bíbelődő nagyapa legyen vagy egy igazi varázsló. Végül az utóbbi mellett döntöttünk, de azt a kérdést mégis nyitva hagytuk, hogy a polcra felkerülés a nagyapa varázslata vagy csak álom. Életre kelnek továbbá a darabban olyan varázsos tárgyak, mint például egy baglyos óra, amiről leszáll a bagoly, élvezi, hogy szabad, és nem akar visszamenni. Van még egy kristálypók, akinek a horgolt csipketerítője lebomlott, egy sün alakú tűpárna, akivel állandóan civakodnak, három, „nem lát, nem hall, nem beszél" agyagmajom, akik háromba törnek, illetve egy üveghal, aminek lekopik a szája. Ezeket az „elromlott" nippeket a kislányoknak kell helyrehozniuk.

- A zenét a sokoldalú Szemenyei János írta. Tőle mit kértél, milyen érzést adjon át a hangokon keresztül?

- Ismerve őt, bevallom, alapvetően szabadkezet adtam neki. A végeredmény kicsit musicales lett, egy élvezetes és szárnyaló zenei anyag. János jól emel meg minden egyes témát, helyzetet, jelenetet, jó a zenéjében fürdeni. Bár minden karakter külön dalt kapott, és Szemenyei sok stílust vonultat fel, a zenei világ mégis mindvégig egységes marad.

- A nézők közül valószínűleg sokan még nem tudják, hogy egy saját „családi" bábszínházad is van.

- Igen, a feleségemmel, Nagy Viktória Évával közösen vezetjük és működtetjük a Hepp Trupp című kétszemélyes társulatunkat, ami szó szerint szerelemből született 2008-ban. A népszerű 3 kismalac és a farkasok című előadásunk, ami a pécsi Bóbita Bábszínházban készült, például már majdnem a kétszázadik előadásnál tart. Ez a fajta szabadúszó közös munka és a közönség megbecsülése pedig mindkettőnk számára nagyszerű érzés.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.