gyerek

Kinevetem a betegséget

2014.02.06. 15:01
Ajánlom
Kiállítás nyílt az Őrzők Alapítvány által kiírt Egy kórterem is lehet menő című rajzpályázatra érkezett képekből és tervekből február 5-én Budapesten.

A pályázat célja, hogy könnyebbé tegyék a kórházban fekvő, beteg gyerekek életét - mondta Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár a tárlat megnyitásával egybekötött díjátadón. Hozzátette: ezt az üzenetet nagyon sok gyerek, szülő és pedagógus megértette, hiszen a kiírásra több mint ezerkétszáz rajz érkezett, kétszáznál is több településről. Az államtitkár kiemelte: a nevelés lényege, minden gyerekből kihozni a jóságra, szeretetre és a segítőkészségre való hajlamot.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány 2013. április 6-án tette közzé országos pályázati felhívását, amelyben a 6-14 éveseket olyan kórtermek megrajzolására ösztönözték, ahol a beteg gyermekek otthonosan érezhetik magukat a kezelések ideje alatt.

A végső cél az, hogy egy olyan, úgynevezett egynapos osztály készülhessen, ahol a Tűzoltó utcai Gyermekklinika daganatos és leukémiás betegei napközben megkapják a szükséges kezelést a kórházban, de este hazatérhetnek a családjukhoz. Ilyen még nincs Magyarországon. Az Őrzők Alapítvány a rajzpályázat mellett ezért belsőépítészeti tervpályázatot is hirdetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak. A beérkezett rajzok és a MOME-s pályamunkák ötleteinek felhasználásával készülhet majd el az Őrzők Alapítvány által finanszírozott klinikai egynapos osztály.

A pályázat 2013. október 31-i zárásáig 1275 pályamű érkezett be 217 településről: a 6-9 évesek 717, a 10-14 éves korosztály 398 pályamunkát küldött be. Az egyetemi tervpályázatra 10 munka érkezett. A döntős alkotásokat bemutató kiállítást február 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Allee Bevásárlóközpontban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.
Színház

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Vizuál

A magyar film vörös démona - Mezei Mária

A búgó hangú végzetasszonya filozófiát hallgatott az egyetemen mielőtt a színpadot és a filmet választotta. 1909. október 16-án született Kecskeméten Mezei (Mezey) Mária színésznő.
Klasszikus

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.