gyerek

Királyi évad a Budapest Bábszínházban

2011.09.12. 13:34
Ajánlom
Királyok és királynék, királyfik és királylányok foglalják el a Budapest Bábszínház deszkáit. Fényévnyire esik egyikük birodalma a másikétól, de minden néző megtalálhatja bennük a maga világát.

Übü papa országa Lengyelhon volt, amikor Alfred Jarry megírta "rémbohózatát" a tizenkilencedik század végén. De Magyarországgá lett, mire Kiss Csaba bábszínpadra ültette s megrendezte. Az Übü király és a magyarok bemutatója október 4-én este lesz a Budapest Bábszínházban, annak is a stúdiótermében, ahová felnőtt nézőket várnak. Akik eligazodnak a trónfoglaló - Scherer Péter és Györgyi Anna alakította - Übü pár körüli fékevesztett hatalmi-politikai bonyodalmakban, amelyhez Kiss Gabriella teremtett a köznapit és a fantasztikumot ötvöző látványt, Melis László pedig zenét komponált énekhangokra és a bábként is funkcionáló hangszerekre.

Nincs térkép, amelyen fellelni azt a birodalmat, amelynek trónusára várományos egy ifjú herceg, aki felleli szerelmét egy dús erdők ölelte tónál. A hattyúk tavának titkát Csajkovszkij muzsikája szólaltatja meg. A mese Góczán Judit adaptációjában, Balázs Zoltán gazdag jelentésű, egyedi stílusú színrevitelében bontakozik ki az október 8-i bemutatón, amelyet hatesztendős kortól ajánlanak. Az ártó varázslatokkal mérkőzőket és ellenlábasaikat a bábtársulat legjobbjai, nemkülönben bábszínésznek készülő színiegyetemisták jelenítik meg a különleges, tárgyanimációt is igénylő feladatban összekovácsolódott csapatban.

A Négyszögletű Kerek Erdő közepén van Rácpácegres, ott lakik egy csúnyácska gyerkőc. Macskaugrásnyira terül el Csodaország, a fazsindelyes királyi laknak szomszédságában él az a lény, aki szörnynek látszik a kisfiú szemében, holott a szíve jóságos. A hétfejű tündér történetét, egy különös barátság születését Lázár Ervin beszélte el a gyermekolvasóknak, mesenovelláját Gimesi Dóra alkalmazza a Játszó-téren, januárban bemutatandó bábelőadáshoz, amely kisiskolások kedvére készül. S úgy, hogy szinte megszólaljon a színpad, a Sáry László szerzette élőzenét nemcsak a szereplők, a Mátravölgyi Ákos tervezte bábok, de a tárgyak is szolgáltatják.

Két királyság feszül egymásnak, az embereké s a tündéreké. Az egyikhez tartozik Rózsa királyfi, a másikhoz Ibolya királykisasszony, szerelmüknek két világot kell összebékítenie. Arany Jánost is megihlette a magyar népmesekincsben felfedezett történet, amelyet több változat felhasználásával, nem utolsósorban klasszikus költőnk műve nyomán, annak verseléséhez, stílusához idomulva Gimesi Dóra fogalmazott bábszínpadra, Kovács Géza drámaiságot, szemérmes erotikát és finom humort egyaránt ígérő rendezéséhez. A Rózsa és Ibolya premierjét márciusban tartják a kisebb és a nagyobbacska nézőknek. Nemcsak a história kalandossága lehet vonzó a publikumnak, de az a dús képiség is, amelyet Boráros Szilárd wayang bábokkal, stilizált jelmezekkel, "szélesvásznú" látvánnyal teremt meg. A poétikus mese fordulópontjait Lázár Zsigmond muzsikája erősíti.

Földünkről lendül a csillagokig biciklistül egy kislány és egy kisfiú. Fényévekre innen keresik a hazautat Homokországból, Kőországból, Növényországból és más fura királyságokból, amelyeket Berg Judit gondolt el a Mesék a Tejúton túlról kis hősei köré. A bábrendező-hallgató Erdeős Anna állítja színpadra, egy kecskeméti és egy budapesti bábszínész, Szörényi Júlia és Tatai Zsolt szereplésével, akik nemcsak az embergyerekeket, de megannyi furcsa lényt elevenítenek meg Kiss Borbála bábjaival, látványvilágában, és a különös univerzumba röpít Szemenyei János zenéje is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.