gyerek

Kiváló lett a Győrkőcfesztivál

2011.01.16. 10:51
Ajánlom
Kiváló minősítésű művészeti díjban részesítette a Vaskakas Bábszínház szervezte Győrkőcfesztivált a Magyar Fesztivál Szövetség. A szakmai vélemény szerint a fesztivált a jókedv, az élményadás, a színvonalas programok, a gyerekek megbecsülése és az emberek szeretete jellemzi.

A győri belváros idén nyáron negyedik alkalommal változik ingyenes játszótérré. A belépő, csakúgy, mint eddig, egy mosolygós fénykép lesz. Tavaly mintegy ötvenezer látogatója volt az eseménynek, és nem csupán győri gyerekek és felnőttek, így a fesztivál Győr legtöbb vendéget vonzó programjává nőtte ki magát. Ebben az évben a szervezők, a Vaskakas Bábszínház munkatársai a Bécsi kapu teret mesevárossá varázsolják, a mesehősöket pedig a Színművészeti Egyetem hallgatói jelenítik majd meg, és felépül a Győrkőc-falu, amelyet szigetközi községek jellegzetes házaival és a tájra jellemző tevékenységekkel népesítenek be.

Emellett a Vaskakasban születésnapra is készülnek: húsz éve vált hivatásossá a bábszínház. Az elmúlt évadban több mint háromszáz előadást játszottak, 3700 bérletes gyerek látogatta rendszeresen az előadásaikat, és számos külföldi meghívásnak is eleget tettek, Poznanból, Tolosából, Prágából, a 15. Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztiválról díjakkal tértek haza.

A Vaskakasba már a legkisebbeket is várják a babaszínházi előadásokra. Pszichológusok, pedagógusok, művészek, kreatív alkotók állnak ki amellett, hogy a gyerekek fejlődésében ezek az alkalmak sokat jelentenek. A hangulatos etűdök, amelyekben tiszta színeket, finom formákat, diszkrét effektusokat használnak, a gyerekeknek és a szülőknek is élményt adnak: "Cumik repülnek, gőgicsélések abbamaradnak, az apróságok kikerekedő szemekkel figyelnek. Az előadás végén kis mondókás füzetet visznek haza magukkal, hogy otthon is fel lehessen idézni a színházban történteket. Előbb-utóbb óvodások, iskolások lesznek, és addigra már tudni fogják, hogy a színház jó hely, ahova érdemes járni, ahol ügyelnek a hiteles környezet megteremtésére." E környezet megteremtése pedig már az előtérben megkezdődik: Micimackó macikkal, Bigyó baba sanzonokkal és franciadrazséval fogadja a nézőket, a Repülési lecke kezdőknek című előadáshoz pedig nápolyi kikötő épült fel.

A színház a felnőtteket nem csupán kísérőként várja. Az első felnőtteknek készült produkció, a Tengely Gábor rendezte Kádár Kata revü sikerrel fut. "Gimesi Dóra dramaturg és Tengely Gábor rendező népballadákat vitt ebbe a világba, amelyekben nőket gyaláznak és nők gyaláznak, áldozatok vannak, akik ártatlanságokból, megalázottságukból más kiutat, mint a bűnt, nem találnak. A bűnért pedig bűnhődni kell. Ám még mielőtt valaki azt hinné, színésznőink szép magyar népviseletbe öltözve, sírós hangon recitálnának a színpadon, gyorsan ki kell ábrándítanom (és remélem, egyúttal felkeltem az érdeklődést): mindezt Tengely Gábor rendezéseire jellemző módon, a populáris kultúra ikonjainak extenzív, de ésszerű alkalmazásával teszik. Koldusopera és Kabaré az egyik végleten, Chicago és Cher nagyjából középütt, zombifilmek, a Kill Bill, Nick Cave és Kylie Minogue, Madonna a másikon. A sokféle műfaj termékeny feszültséget eredményez, végső soron pedig azt, hogy az előadás megfejtéséhez a lehető legszélesebb kódrendszerrel tudunk közelebb jutni" - így a Fidelio kritikája az előadásról. Ennek nyomán készült el ebben az évadban a mozgásszínházi elemekre épülő a Bernarda Alba háza a 18 éven felüli korosztálynak.

A bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi - aki a Kádár Kata revüben nyújtott alakításáért a legjobb színésznő díját kapta Pécsett - így indokolta a repertoár tágítását: "A bábszínházi műfajban, ebben az elképesztően metaforikus, groteszkre és szürreálisra is alkalmas művészeti ágban felnőtt tartalmak is vannak, amelyeket kár lenne nem megjeleníteni. Aztán az sem kétséges, hogy gyerekeknek nagyon jó játszani, de a felnőtt közönségnek is meg kell mutatni, hogy a bábszínészek képzettségben nem maradnak alul a színházi művészekkel szemben. Színészmesterségük, animációs képességeik, muzikalitásuk révén megállják a helyüket felnőtt produkciókban is."

A Vaskakasban szombat délelőttönként Aprók Színháza, délutánonként Esti mese vár, a vasárnapi matinéhoz pedig játékok és játszóházak kapcsolódnak. A következő premierre február 6-án kerül sor, akkor az 1000+1 éjszaka meséi című előadást mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Fidelio Tours

Idén az összetartozás áll a Mesterségek Ünnepének középpontjában

Összetartozunk alcímmel, rendhagyó módon rendezik meg idén augusztus 20. és 23. között a Mesterségek Ünnepét a budai Várban. Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, megrendezik a folkTREND! divatbemutatót, valamint az Örökség Egyesület és a FolKid Fesztivál gáláját. A kézműves programok idén vidékre költöznek: országszerte hét helyszínen várják az érdeklődőket augusztusban és szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.