gyerek

Klasszikus madridi beavatás

2011.04.05. 16:31
Ajánlom
Azt nagyjából tudjuk, hogyan zajlik egy beavató koncert a magyar pódiumokon. És a madridi Teatro Realban?

Az Ópera ciudadana névre hallgató ifjúsági - családi és oktatási - program keretében Stravinsky Tűzmadár-szvitjét két délelőtt két-két alkalommal iskoláknak, egy vasárnap koraeste pedig családoknak játszotta a jövő zenekari zenészeit képző Orquesta-Escuela de la Sinfónica de Madrid növendékeiből és tanáraiból álló együttes. Természetesen ahogyan ez egy pedagógiai célzatú előadáson szokás, az okosítás sem maradt el.

Egy könyvtárosforma, decens úr érkezik a nézőtér felől, öles léptekkel halad, sűrű elnézéseket kér a késésért. Öltözéke, sminkje Stravinskyra emlékeztet. A színpadon levő asztalnál elfoglalja a helyét, felcsavarja a petróleumlámpa fényét, és elkezd olvasni egy mesét, A tűzmadárét. Időnként meg-megáll a történetben, olyankor a zene kerül előtérbe. A mesebeli varázsige kapcsán először a ritmusról beszél, és tapsoltatja meg a gyerekeket, az apukákat és az anyukákat. Aztán elkezd dudorászni, és szólóban játszat el különböző dallamokat egy-egy hangszerrel, majd duókat, triókat, egész szólamokat kér az együttes játékra, hogy aztán amit hall, rögtön le is jegyezze a kottalapokra. Egy kivetítőn pedig látjuk, hogyan íródik a partitúra.

S míg a zene készül, a tűzmadár is egyre színesebbé válik: egy madridi középiskola diákjai alkotják meg a mesebeli madarat. A vázat megépítik, hajlítják, arra piros, sárga, kék szalagok kerülnek. A folyamat nem a Teatro Real auditóriumában zajlik, hanem az iskola tantermeiben, műhelyeiben. (Egyébként nem művészpalántákat, hanem teljesen átlagos tinédzsereket vontak be partnerként a programba a szervezők, akik nem hiszem, hogy többet tudtak Stravinskyről és művéről, mint bármelyik magyar oktatási intézmény diákjai.) Bevallom, azt vártam, hogy a kész madarat majd behozzák a színpadra - mert a vetített filmen elindultak a szoborszerű lénnyel -, de "csak" az előcsarnokig jutnak, ahol az esti előadások közönsége is megtekintheti az alkotást.

A tűzmadár kapcsán nem maradhat ki a műsorból a tánc sem. A moderátor-műsorvezető megemlíti Gyagilevet, de hogy életközelibb legyen, az utolsó tételre a madárkészítő középiskolások bumfordi bájjal előadott, rendkívül lelkes koreográfiáját látjuk a filmen. És nincs hiányérzetünk.

12 évesektől ajánlják a szervezők a programot, amit a spanyol szülők betartanak. A belépő 26 év alattiaknak 5-7, az ennél idősebbeknek 10-15 euróba kerül, a családi koncertek, az ifjúsági operaprodukciók legdrágább jegye egyébként 25 euró, és ez a fizetésekhez arányítva rendkívül barátinak mondható. (A Teatro Real helyárai különben 6 és 164 euró közt vannak.) Egyébként van miből válogatni: ebben az évadban négy helyszínen a havi rendszerességű vasárnap délelőtti koncerteken túl hét - köztük egy, a párizsi Opéra nacionalból érkező - produkción keresztül próbálnak Madridban új közönséget nyerni a műfajnak. Szerintem hatékonyan.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.