gyerek

Kocka, kukac, Kolibri

2011.09.09. 10:16
Ajánlom
Ahogy az a Kolibri Színházzal kapcsolatban általános tapasztalat szokott lenni, úgy igaz ez a Jubileumi Kolibri Évadnyitó Fesztiválra is: itt az előadásokkal nemcsak az egészen kicsiknek és fiataloknak kínálnak szórakozást, hanem a felnőtteknek is.

Az idén huszadik évét ünneplő Kolibri Színház egész napos, nagyrészt szabadtéri évadnyitója vasárnap reggel fél tízkor még a Jókai téri színház előcsarnokában kezdődik a veszprémi Kabóca Bábszínház HaDede című zenés tárgyjátékával.  Körben az előcsarnok falairól a francia festő, Rousseau színes, tágra nyílt szemű figurái és állatai merednek ránk az egész termet betöltő méretben, közben a kis helyiség pedig zsúfolásig telik a családokkal. A korai időpont ellenére sokan gyűlnek össze a belga Theater De Spiegellel közösen készített babaszínházi előadásra. Kockák és labdák (gömbök) kelnek életre, barátkoznak össze kezek, lábak, fejek által, amit Kiss Erzsi folyton inspiráló zenéje és éneke kísér.

Az előadás után sok 3-4 év körüli gyerek totyog ki a napsütötte Jókai térre, ahol megörülnek és integetnek a bejáratnál álló gólyalábas, színes ruhás bohócoknak, meg egy kengurunak és elefántnak öltözött óriási figurának, akik segítenek őket a tér közepére kísérni. A bejárat mellett még egy kartonból készített, sárga nagy színházi villamos is várja a látogatókat, amibe beülve kisfilmeken keresztül kóstolhatnak bele a következő évad repertoárjába. A tér közepén az első előadás alatt már körülbelül ötvenen gyűlnek össze, hogy a szabadtéri program első fellépőit meghallgassák. A kisebbik színpadon a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvós Zenekara hangol, a többségében középiskolásokból verbuválódott zenekartagok tetőtől talpig fekete ruhában narancs nyakkendővel lépnek fel, és nemcsak, többségében filmekből ismert, slágerek dallami csendülnek fel a délelőtti publikumnak, hanem többször ők maguk is énekelni kezdenek.

Az Andrássy útról is egyre többen gyűlnek a fák és padok közt elhelyezett színpadokhoz, míg a legfiatalabbak számára talán kevésbé érdekes koncert alatt a kicsik különböző alternatív programokat találnak ki maguknak: van, aki a park sóderjában turkál könyékig (és ha úgy jön ki, meg is kóstolja, milyen íze van), van, aki egy szék háttámlájának a terhelhetőségét teszteli nagy lendülettel, az egyik legbátrabb pedig egy a zenekarban játszó trombitás fiú mellette pihenő hangszert igyekszik megkaparintani, egy szülő gyorsan leszereli az akciót. A zenekar háromnegyed órás műsorát a Keleti István Művészeti Szakközépiskola és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Dajka Margit Stúdiójának növendékei váltják a másik színpadon (praktikus, ahogy a téren elhelyezett székeket minden új előadásnál csak 90 fokkal kell elforgatnunk). A Kányádi Sándor versei alapján készített Évszakok tele van ügyes megoldásokkal, fantáziával, remek mesebetétekkel, ötletes bábokkal, átkötésekkel és a szereplők energiájával, lelkesedésével, mégis talán kicsit túl hosszúra sikerül. Az egyórás előadás újra és újra magára vonja a figyelmet az egyre erősebb napsütés ellenére, csak talán a megszámlálhatatlan jelenetek sora engedi a kicsiket elkalandozni, akik emiatt próbára teszik szüleik karjának rángathatóságát. Mellettem egy 10 éves forma kisfiú még a végetaps alatt is nagy belemerüléssel olvassa Az utolsó mohikánt.

Délben, a legnagyobb melegben az ESZME és Fabók Mancsi Bábszínháznak közös produkciója következik, amiben a régi kolibris növendék, Fabók Mancsi egyszemélyes meséje elevenedik meg A székely menyecske meg az ördög címmel. Az előadás, minden egyéb hozzáfűzni való nélkül, lenyűgözően szórakoztató. A színpadon egy nő egyedül játszik, zenél, énekel, harsogó, ízes székely tájszólással mesél, bábozik és improvizálva viccelődik a közönséggel egy egész mesesereget helyettesítve. Egy trükkösen, sok apró ablakkal és nyílással kombinált székelykapu előtt, mögött játsza el az élesnyelvű, „csakazértis" székely menyecske történetét, amit felnőtt, gyerek egyformán harsogó tapssal fogad. Az előadás alatt nincs a korábban jellemző szöszmögés és vándorlás, minden gyerek (még felnőtt is) várja, hátha őt szólítja meg legközelebb a menyecske.

A 6-10 éves korosztálynak ajánlott Kukacmatyi, a Kolibri repertoárjának legtöbbet játszott előadása marad a megszokott színházi környezetben, és aki van olyan szerencsés, hogy befér az összes létező álló- és ülőhelyen megtelt színházterembe, az részese lehet Bán János felejthetetlen egy órájának.  A Kovász Emil magányos életét megbolygató és megváltoztató kukac történetét mindenki csendben, legfeljebb egy-két kérdéssel megszakítva nézi, leszámítva egy túlmozgásos, sikoltozó kislányt közvetlen a hátam mögött. Ez ugyancsak kötelező darab mindenkinek, mindegy, hogy szülőről vagy gyerekről van szó. Bán János az előadás végén még a színpadon megmutatja, hogyan lehet egy papírlapra Kovász Emilt és kukacot rajzolni úgy, hogy bábozni is lehessen vele. Ezzel pedig kezdetét veszi a kézműves foglalkozás, hogy hosszabb szünet után folytatódjanak az előadások egy kellemesen eltölthető, napsütéses kora őszi vasárnap a Kolibri Színházban.

2011. szeptember 3.

Kolibri Jubileumi Évadnyitó Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.