gyerek

Kórusra fel

2012.02.15. 11:32
Ajánlom
A Kar-körkép február 19-i műsorában a Magyar Rádió Énekkara -és Gyermekórusa, valamint az UniCum Laude lép fel.

Az éneklés velünk született, ösztönös igény. A gyerekek hallása már megszületésük előtt kifejlődik, sőt, akkor fejlődik a legintenzívebben. Hogy milyen zajok, hangok, melódiák szűrődnek be az anyaméhbe, hosszú távon meghatározzák egy születendő gyermek hallását, zenei ízlését. A zenei nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, de csak a későbbiekben válik világossá, hogy ki az, aki túllép az ösztönös énekelgetés, dúdolászás fázisán.

Azok a muzsikusok, akik a Müpa február 19-i Matinékoncertjén a pódiumra lépnek, már kórusba tömörültek és értő vezető segítségével, némi önképzéssel magasabb szintre emelték tudásukat. Sőt, a most színpadra állók már jól képzett kórusénekesek, akik egy valóban ínyenceknek való ízelítőt adnak az ezerarcú kórusirodalomból. Ebben a műfajban ugyanis nemcsak egy-egy zenetörténeti korszak, de a kórusok lehetséges összetétele is stílust meghatározó. Nem elegendő a reneszánsz, barokk vagy éppen kortárs művet kiválasztani: tudni kell, hogy a darabot vegyes kar, női-, férfi- vagy gyermekkar énekli, hány tagú a kórus, hiszen egészen más szólal meg egy ötventagú, nagy vegyeskaron, mint egy tucatnyi énekesből álló énekegyüttesen.

A Kar-körkép hangversenyein a legjobbak adnak válogatást a reneszánsztól napjainkig: a Magyar Rádió Énekkara az úgynevezett nagy vegyeskar "kategóriában" szerepel, karigazgatója Somos Csaba. A Magyar Rádió Gyermekkara Thész Gabriella művészeti vezetésével egynemű karokat énekel, mert hiába vannak fiúk is kórusban, az ő hangjuk még a női karokat alkotó szoprán-mezzo-alt színeiben pompázik. A Kutnyászky Csaba vezette UniCum Laude együttest néhány kiválóan éneklő férfi alkotja, ám a repertoárjukban vegyeskari művek találhatók, hiszen a tagok között a női szólamok éneklésére képzett kontratenorok is találhatók. A műsort a kétkórusos, férfikari darabok és zenekarral megszólaló oratóriumrészletek is színesítik. Biztos sokan fakadnának maguk is dalra egy ilyen koncerten: megtehetik majd a Magyar Rádió Gyermekkarának segítségével.

Kar-körkép
2012. február 19. 11:00, 15:00 - Müpa, Fesztivál Színház

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Színház

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.