gyerek

Kórusra fel

2012.02.15. 11:32
Ajánlom
A Kar-körkép február 19-i műsorában a Magyar Rádió Énekkara -és Gyermekórusa, valamint az UniCum Laude lép fel.

Az éneklés velünk született, ösztönös igény. A gyerekek hallása már megszületésük előtt kifejlődik, sőt, akkor fejlődik a legintenzívebben. Hogy milyen zajok, hangok, melódiák szűrődnek be az anyaméhbe, hosszú távon meghatározzák egy születendő gyermek hallását, zenei ízlését. A zenei nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, de csak a későbbiekben válik világossá, hogy ki az, aki túllép az ösztönös énekelgetés, dúdolászás fázisán.

Azok a muzsikusok, akik a Müpa február 19-i Matinékoncertjén a pódiumra lépnek, már kórusba tömörültek és értő vezető segítségével, némi önképzéssel magasabb szintre emelték tudásukat. Sőt, a most színpadra állók már jól képzett kórusénekesek, akik egy valóban ínyenceknek való ízelítőt adnak az ezerarcú kórusirodalomból. Ebben a műfajban ugyanis nemcsak egy-egy zenetörténeti korszak, de a kórusok lehetséges összetétele is stílust meghatározó. Nem elegendő a reneszánsz, barokk vagy éppen kortárs művet kiválasztani: tudni kell, hogy a darabot vegyes kar, női-, férfi- vagy gyermekkar énekli, hány tagú a kórus, hiszen egészen más szólal meg egy ötventagú, nagy vegyeskaron, mint egy tucatnyi énekesből álló énekegyüttesen.

A Kar-körkép hangversenyein a legjobbak adnak válogatást a reneszánsztól napjainkig: a Magyar Rádió Énekkara az úgynevezett nagy vegyeskar "kategóriában" szerepel, karigazgatója Somos Csaba. A Magyar Rádió Gyermekkara Thész Gabriella művészeti vezetésével egynemű karokat énekel, mert hiába vannak fiúk is kórusban, az ő hangjuk még a női karokat alkotó szoprán-mezzo-alt színeiben pompázik. A Kutnyászky Csaba vezette UniCum Laude együttest néhány kiválóan éneklő férfi alkotja, ám a repertoárjukban vegyeskari művek találhatók, hiszen a tagok között a női szólamok éneklésére képzett kontratenorok is találhatók. A műsort a kétkórusos, férfikari darabok és zenekarral megszólaló oratóriumrészletek is színesítik. Biztos sokan fakadnának maguk is dalra egy ilyen koncerten: megtehetik majd a Magyar Rádió Gyermekkarának segítségével.

Kar-körkép
2012. február 19. 11:00, 15:00 - Müpa, Fesztivál Színház

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.