gyerek

Lackfi János: "Olykor ripacs vagyok”

2011.11.11. 10:06
Ajánlom
Az összművészeti Aegon-matinék november 12-én folytatódnak a Szépművészeti Múzeumban. A Láss csodát! házigazdája ezúttal Lackfi János ötgyermekes és sokkötetes költő–író–műfordító–nyelvzsonglőr lesz.

- Az év első felében már közreműködtél egy Láss csodát!-matinén. Milyenek voltak a tapasztalataid?

- A Szépművészeti Múzeum terei pazarok, a szokatlan tágasság óriási élmény nekünk, felnőtteknek is. A gyerekekre nyilván másképp hat, szeretik például kipróbálni a visszhangokat. De a szombati ebéd előtti hangulat ellenére abszolút jól le lehet őket kötni a programmal, mert teljes egészében rájuk van szabva. Nekem személyesen az a fantasztikus élmény ezekben az összművészeti matinékban, hogy körülnézek és rácsodálkozom, hogy a másik művész ugyanazt csinálja a dobon, a zongorán vagy a saját testén játszva, amit én a szavakkal. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megértsék, hogyan hat egymásra az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc.

- Pedig néha még felnőtt fejjel sem egyszerű átlátni az összefüggéseket...

- A kicsi gyerekektől nem azt várjuk el, hogy fegyelmezetten üljenek. Fantasztikus hangszerek, dobok, izgalmas zenei aláfestés is lesz, amire ők azonnal felugranak és táncolni kezdenek, így fejezik ki tetszésüket. A felnőtteket nehezebb saját aljzatbetonukból kimozdítani, bár például a rock'n'roll kultúrában megszokott, hogy van dühöngő a színpad előterében. Itt a dühöngő a gyerekeké. De azon is le lehet mérni az előadás sikerét, hogy elbambulnak-e a gyerekek, mert „képmutatók" is leszünk, vagyis festmények részleteit vetítjük, és ki kell találniuk, miről van szó.

- A Láss csodát!-matinék interaktivitásra is törekszenek. Mit találtatok ki Horváth Kornél ütőssel, Kozmér Alexandra táncossal és Venekei Marianna koreográfussal a november 12-i matinéra?

- Három festmény, három különféle hangulat köré szervezzük a délelőttöt, lesz elvont szobor, szerelmes idill és vaskos realista munkajelenet. Mindezt a tánc, a dobok bemutatása és versek „tapasztják össze".

- A tavaszi matinén nagy sikert arattál egyik legjellemzőbb gyerekverseddel, a Kölyök című Bóbita-átköltéssel. Mit jelent Weöres verse számodra, és mit jelent szerinted a mai gyerekeknek?

- Nagyon rafinált és sokak számára alapvető élmény a Bóbita. Egyrészt értelem nélküli dúdolóként is belemászik a gyerekek fülébe, másrészt, ha szigorú felnőtt-szemmel, költészettanilag nézzük meg, kiderül, hogy félbevágott hexameterekről van szó. A rafináltsága mellett egyszerű és légies, varázslatos és álomszerű, mégis nagyon reális, hiszen nem „csak" egy tündérről van szó benne, hanem a gyermekláncfű-kutyatej-pitypang névre hallgató növény ejtőernyős magjáról is szól. A vers kifogyhatatlan, alapritmusára rengeteg változatot írtam már, gyerekekkel közösen is, a legkülönfélébb témákra. Ezzel a légies formával párosítva egészen izgalmas dolgok születnek a legbumfordibb motívumokból is.

- A műsorvezetésedre ugyanez a humor és nyelvi kreativitás jellemző, ami persze - mint egy jó rajzfilm - ki-kikacsint a felnőttekre is.

- Csak tavaly nyolcvan író-olvasó találkozóm volt, a zöme gyerekekkel, akikkel igazi párbeszédet folytatunk. A gyerekeket nem nézem gyerekesnek, de kicsi felnőtteknek sem, hanem olyan önálló lényeknek, akiknek saját típusú fantáziájuk és kapcsolatlétesítési képességük van, akik kaphatók szóbeli bukfencezésre és akik minden pillanatban megmozgathatók. Azt hiszem, értékelik, hogy érteni vélem, milyenek. Ha valaki ki akarja téríteni a medréből az eseményt, akkor az előre eltervezettnél izgalmasabbnak ígérkező kitérő kedvéért szívesen belemegyek, és igen, ha éppen így lehet egy váratlan helyzetet megoldani, akkor olykor ripacs vagyok egy kicsit.

- Az ünnepekre új köteted jelent meg a Móra kiadónál Karácsonyi vándorok címmel. Mit árulhatsz el róla?

- A könyv háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár vándorálását meséli el. Felkértek, hogy írjak karácsonyi történetet egy antológiába, és az jutott eszembe, hogy igazából nem tudunk semmit a háromkirályokról. Kik voltak ők? Pontosan miért keltek ilyen hosszú útra? A Bibliában a történetük két mondat, ennyiből derül ki, hogy három gazdag ember, akiknek nincs már ambíciójuk, hiszen mindenükmegvan, fogják magukat és elindulnak valahová a teljesen bizonytalanba, egy kisgyerek bölcsőjéhez. Ez azért magyarázatra szorul, nem? Másrészt az izgatott a történetben, hogy ő útjuk voltaképpen a mi karácsonyi eseményekhez vezető utunkat jelképezi. Egyre csak hízott és hízott a mesém, így lett végül tizenkét rövid fejezetből álló önálló kötet. Remélem, hogy színesre sikeredett a történet - annál is inkább, mert Makhult Gabi fantasztikus, kicsit keleties, picit népies illusztrációinak köszönhetően egyik legszebb könyvem lesz. Nagyon élveztem a munkát, és az sem lehetetlen, hogy más bibliai epizódokat is megpróbálok a gyerekek számára újramesélni, hiszen olyan alaptörténetek ezek, amelyek nagyon sok teret engednek a fantáziának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.