gyerek

Legyél gyerek a hétvégén!

2013.05.24. 14:49
Ajánlom
Guiness-rekord a Városligetben, hidrológiai kísérlet a Margitszigeten vagy bohócparádé a Fővárosi Nagycirkuszban? Számtalan program közül választhatunk a Gyereknapi hétvégén. A Bóbita összegyűjtötte, milyen családi rendezvényre érdemes ellátogatni május 25-26-án.

A Városligetben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ingyenes programjain színházi előadásokkal, zenei és interaktív programokkal is szórakoztatja a családokat. Az NGYSZ programjai között focikupa, játszóház, lovasterápia-bemutatók, kézműves foglalkozások, emlékérem-készítés, a biztonságos közlekedéssel, illetve internettel kapcsolatos játékok szerepelnek. A kétnapos rendezvényen 39 ország Budapesten akkreditált nagykövetségei és kulturális intézetei mutatják be nemzetük szokásait, hagyományait a Nemzetek utcájában. A Biztonságos Internet Sátorban a világháló veszélyeiről és a biztonságos nethasználatról tudhatnak meg többet a látogatók, az NGYSZ színpadán vasárnap mesejátékok és koncertek színesítik a programokat. Az OTP Fáy András Alapítvány sátránál interaktív pénzügyi játékokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, vasárnap délután pedig Kovács Péter világbajnok freestyle futballista újabb rekordkísérletére, csoportos dekázásra várják a sportrajongókat.

A Margitszigeten május 26-án 10 és 16 óra között tudományos-ismeretterjesztő kvíz, vízipisztolyos mini-árvíz, látványos hidrológiai kísérletek, makettezés és színház várja a kicsiket és a nagyobbakat a Danube Flow - Hív a Duna! gyereknapi programján. A családok a startnál, a Holdudvarban szerezhetik be a Duna páratlan természeti és társadalmi adottságaival kapcsolatos feladatlapot, amelyhez segítséget kapnak. A második helyszínen az MTA Duna-kutató Intézetének munkatársai mutatnak be látványos hidrológiai kísérleteket, valamint rövid előadásokat tartanak a látható és láthatatlan dunai élőlényekről. A rákokat, halakat, mikrobákat bárki megnézheti mikroszkóppal, egy terepasztalon pedig bemutatják a folyódinamikát is - részletezte a szervezők közleménye. A kvízjáték harmadik állomásán a tavaly nagy sikert aratott Meríts a Dunából! elnevezésű program jelentkezik. A Tér-kép-mozaik nevű játékot is kipróbálhatják a gyerekek, amelyben a Duna budapesti szakaszának térképén a gyerekeknek kell elhelyezniük a Parlament, a Szabadság-szobor, a hidak és egyéb ismert építmények kartonból kivágott másolatait. Ugyanitt a kicsik vízipisztolyok segítségével mini-árvizzel önthetnek el egy Lego-várost, és újdonságként játékhalakat foghatnak ki egy medencéből.

Bohócparádéval készül május 26-án 10 órától a Fővárosi Nagycirkusz, ahol a játékok mellett a cirkusz előadásaira nyerhetnek belépőjegyeket a szerencsések. Délelőtt Spongya Bob és Popeye is köszönti a közönséget, majd Gábor bohóc alaposan megmozgatja a gyerekeket és akrobatikus mutatványokkal szórakoztatja őket. Délután a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola növendékei adnak ízelítőt a tudásukból, később pedig Lovagi Hétpróba című műsorával lép fel a Mesemanók csoport. A gyereknapra váltott jegyek árából a 4-18 év közötti fiatalok ötven százalékos kedvezményben részesülnek.

A Király utcából megközelíthető Gödör Klubban (Central Passage) egész napos gyereknapi programot szerveznek, mely hatéves kor alatt ingyenesen látogatható. A délelőtti táncházat Gubás Gabi és a bio-mesezenekar fellépése követi, majd délben találós kérdések és ügyességi gyakorlatok. Délután többek közt lesz málnaszörpivó-verseny, Apacuka koncert és Bogár Muzsika lemezbemutató is.

A Gondolkodj Egészségesen! Program gyereknapi forgatagában a Millenáris parkja valóságos mesebirodalommá alakul. A családok mesés helyszíneket járhatnak be, színre lép Jancsi és Juliska, igaz, mézeskalácsház helyett zöldségkunyhóban, ott lesznek a brémai muzsikusok, a gyerekek hétmérföldes csizmát húzhatnak, és sorra állhatják ki a mesés próbákat a pontgyűjtő állomásokon, hogy megmerülhessenek a mesék birodalmában, illetve hogy részt vehessenek értékes nyereményjátékunkban. A családokat a Kolompos zenekar, Te meséd sátor, kacsalábon forgó színpad, Meseakadémia, mozgásos-, zenés- és drámajátékok, jóga-játszótér, táncház, kézműves-foglalkozás és még rengeteg színes és játékos helyszín várja.

Csokoládé Fesztivál, avagy te fel tudnád falni a Duna Plazát? A májsu 25-26-án a főszereplő csokoládé mellett izgalmas vetélkedők, koncertek, sztárvendégek, a Buborék Zenekar, Wolf Kati, Kasza Tibi és Takács Nikolas biztosan ott lesznek a bevásárlóközpontban. Lesz még interaktív kölyökszínház, családi csokoládé kupa, természetesen csokis nyereményekért. Aki vállalkozó kedvű, kiderítheti mennyire csokifüggő, vajon föl tudja-e falni a saját súlya 5%-át csokoládéból. A bátor kísérletezőket ajándékcsomaggal jutalmazzák. Akinek ez túl extravagáns, az elkészítheti saját csokoládéját és hazaviheti, amihez a legjobb chocolatier-ek vezetnek be az édes szakma rejtelmeibe. Jelen lesz még a Budapesti Csokoládé Múzeum - természetesen különleges kóstolóval, érdekességekkel, relikviákkal, vetítéssel, húsz híres csokoládé manufaktúra különlegesebb csokoládé portékáiból vásárolhatnak a látogatók.

A Design Terminálban újra jelentkezik gyereknap alkalmából a Mini Terminál május 26-án, ahol a 6-12 éves kisiskolás korosztályt hívják havonta jelentkező kreatív műhelybe, mely azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet az alkotás fontosságára a gyerekek fejlődésében, és lehetővé tegye a bennük rejlő kísérletező kedv és kreativitás megőrzését. A programok segítenek, hogy a résztvevő gyerekek és szüleik aktívan, akár együtt tervezzenek, az egyes anyagokat jobban megismerjék, a tárgyi és esztétikai gondolkodásban pedig jobban elmerüljenek egy-egy konkrét feladat kapcsán. A gyereknapi hétvége témája a krétaöntés lesz, amikor különböző formájú aszfaltkrétákat készíthetnek a gyerekek gipszből és színes porfestékből, hogy aztán otthon mindenki kedvére színezhesse az utcákat és a járdákat. Ezen kívül más különleges rajzeszközt is felfedezhetnek maguknak a gyerekek, azokkal is fejlesztve kézügyességüket.

A terézvárosi Tóth Aladár Zeneiskola május 26-án 14 órától megrendezi a zenét tanuló ifjúság I. Fővárosi Jazz Fesztiválját az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben. Jazzt játszanak tehát fiatalok fiataloknak és mindenkinek. A fesztivál fényét emeli virtuóz játékával két kiváló jazzmuzsikus, Borbély Mihály és Oláh Kálmán. Ez egyben a Nagy Gyerek Jazzmaraton kezdetét is jelzi majd.

A Puskin moziban szombaton 10 órától a Katáng Zenekar Az üveghegyen túl című koncertjével, játszósarokkal, arcfestéssel lepi meg a kisebbeket. A váci Katáng Zenekar a gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül az egész családhoz kíván szólni. Sajátos világképüknek fontos eleme a természet szeretete, az állatok, növények, a természeti jelenségek, így a folyók, források világa. A zene szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy erre a világra vigyázni kell, beleértve a családok lelki és testi egészségét is. Bensőséges hangulatú dalaikhoz a magyar irodalom jeles költőit hívják segítségül. A zenekar kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyerekek fantáziáját megmozgassa, és a közönséggel közösen hozza létre a zenei élményt.

Több száz hangszert próbálhatnak ki május 26-án, akik ellátogatnak a III. Nagy Hangszerválasztóra, a Maglódi úti Merkapt Sportközpontba a Nagy Sportágválasztó társrendezvényére. Az ingyenes eseményen gitárok, basszusgitárok, dobok és egzotikus ütőhangszerek, vonós, fúvós, billentyűs hangszerek, dj-eszközök, valamint erősítők sokasága között szakemberek segítségével tájékozódhatnak a zenét tanulni vágyó gyermekek és szüleik. A zenetanulásról és a zenei táborokról is információkhoz juthatnak az érdeklődők, mert jelen lesz az idén húszéves Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor több tanára, a Banda Tábor szervezői, illetve a tavalyi év végén nemzetközi innovációs díjat nyert BaccordLOGic zeneoktatási rendszer megalkotója. A programot számos hangszerbemutató és a Rockforce nevű, gyermekekből álló együttes produkciója színesíti.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.