gyerek

"Legyen a zene szerves része az életnek"

2014.08.04. 07:00
Ajánlom
Hatalmas hátizsákkal érkezik, éppen a Művészetek Völgyébe indul, ahol nemrég megjelent meselemezét, a Körforgást mutatja be. Szalóki Ágival beszélgettünk az új lemez születéséről és arról, hogyan lehet már kisgyerekkortól természetes igénnyé tenni a zene szeretetét.

- Első lemezed a Téli-nyári laboda című album volt. Miért éppen gyereklemezzel indítottad a szólókarrieredet?

- Amikor elkezdtem kicsiknek énekelni, még nem igazán volt tapasztalatom abban, hogyan működik egy jó gyerekelőadó. Némi élményem már volt: amikor a Besh o droM-ban énekeltem, a zenekarban sorra születtek a gyerekek és gyakran vigyáztam rájuk, illetve később, az óvónőképző főiskolán is közelebb kerültem a kicsik világához. A gyerekversekkel pedig egyfajta önterápiás céllal kezdtem el foglalkozni - szerettem volna népdalok és versek segítségével újrateremteni magamnak egy olyan biztonságos közeget, mint amilyenben kiskoromban léteztem és amiben sok-sok zene, népdal, vers, játék vett körül. Ezek aztán összeadódtak és együtt adták a motivációt ahhoz, hogy a gyerekek elé lépjek.

- A koncertjeidre jellemző, hogy elmosódik a színpad és a nézőtér közötti határ, a gyerekek bátran felmehetnek táncolni, énekelni.

- Nem okoz különösebb nehézséget bevonni őket, hiszen mozgással, énekléssel, kommentárokkal önkéntelenül is részt vesznek az előadásban. Abban persze van különbség, hogy mennyi idő alatt, milyen intenzitással, kreativitással kezd bekapcsolódni a közönség, és itt nemcsak a gyerekekre gondolok, hanem a felnőttekre is. Többször tapasztaltam már, hogy Székelyföldön könnyen tanulnak szöveget a gyerekek és nagyon fejlett a ritmusérzékük, amit valószínűleg annak köszönhetnek, hogy a családban és az óvodában élőbb a versek, mondókák átadása. A mozgás és a zene egysége természetes, teljesebbé teszi a fejlődésüket. Én is azt üzenetet szeretném közvetíteni, hogy a zene szerves része legyen a gyerekek életének.

- Májusban jelent meg Körforgás című új albumod, amelynek a zenéjét Fenyvesi Mártonnal közösen szereztétek. Hogyan indult a közös munka?

- Marcival hat évvel ezelőtt találkoztam először, így már korábban is dolgoztunk együtt. Amikor zeneszerző társat kerestem magam mellé, mindenképp egy gitáros zeneszerzőben gondolkodtam. Tudtam, hogy Marci nagy teherbírású, kreatív, sokféle zenei stílusban otthonosan mozgó, rugalmas zenész, akinek ráadásul erős kapcsolata van a gyerekzenével, hiszen az édesapja a pécsi Szélkiáltó együttes alapítója. Szerencsére igent mondott a felkérésemre és a közös munkának az sem szabott gátat, hogy az alkotói folyamat idején külföldön tartózkodott.

- A Körforgást kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlod, ahogy a könyv előszavában is írod: "Felnőttben a gyerek, gyerekben a felnőtt tükröződik...". - Milyen eszközökkel lehet egy felnőtt témájú dalt úgy énekelni, hogy azt a gyerekek is élvezzék?

- A koncertek alkalmával igyekszem őket bevonni azokkal a játékokkal, amiket a dalokhoz előre kigondolok vagy akár spontán megvalósítok, így ők is részeseivé válnak a zenének. A  Kongó-bolt című dalban pigmeusokká változunk és közösen adunk elő egy poliritmikus dalt. Az Esődalban pedig mi magunk válunk esővé, csepergünk, szemerkélünk, pilinkélünk, szitálunk, zuhogunk, szakadunk; majd visszaváltozva összegyűlünk és bebújunk egy nagy gomba alá. A dal végén pedig együtt festjük fel a szivárvány színeit az égre. Minden színt szeretünk.

- Hogyan született meg az ötlet, hogy a lemez anyagából könyv is legyen?

- Egy album elkészítésénél nagyon fontos arra gondolni, hogy az hogyan jusson el a vásárló közönséghez. Manapság CD-t már alig vesznek az emberek, de könyvet még igen, ezért is örültem, hogy a Kolibri Kiadó partnerséget vállalt. Kiskovács Eszter gyönyörű, retró illusztrációival pedig még mutatósabb lett a kiadvány.

- Weöres Sándor és József Attila mellett kortárs költőktől is szemezgettetek, pl. Garaczi Lászlótól, Szabó T. Annától, Jónás Tamástól, Erdős Virágtól is találhatunk verseket. Saját irodalmi érdeklődésedet tükrözik ezek a versek, vagy kifejezetten erre a lemezre gyűjtötted őket?

- Elsősorban azokat a verseket kerestem, amelyeknél már olvasás közben is megszólít a dallam. Ennek ellenére volt olyan is, amellyel nagyon sokat foglalkoztunk, aztán mégsem került bele ebbe az anyagba. Sokáig tartott, mire kialakult a végleges tartalom. Annak viszont nagyon örülök, hogy a felfedezések során rátaláltam például Gáti István költőre, akit addig nem ismertem. Nem szerepelt az eredeti terveim között, hogy a Tél utca harmincnyolcat elénekeljem, végül mégis az egyik kedvenc dalom lett.

- Azt már a Gingallónál is lehetett érezni, hogy folyamatosan játszol a különböző zenei stílusokkal. A Körforgásban van jazz, könnyűzene, magyar, cigány, indiai, pigmeus és egy mali dal is.

- Sokat keresgélek, kutatok az interneten mindenféle zene után, szeretek kísérletezni. Ezt a mali dalt például egy pár éve fedeztem fel magamnak, és nagyon szerettem volna, ha valamilyen feldolgozásban elénekelhetem. Megkértem Jónás Tamást, hogy írjon hozzá szöveget, és így született meg a Pulaku. A Garaczi-versnél (Zsolti, a számítógépszerelő - a szerk.) azonnal egy népdalokat éneklő asszonykórusra asszociáltam. Laci is jót mulatott rajta. Kis stílusgyakorlat az Interurbán bossa novája, vagy a Macskapiac cigányos, lakodalmas megszólaltatása is.

- A zene mellett az élet más területein is foglalkozol gyerkekkel: számtalan jótékonysági rendezvényen, kampányban látni a neved és pár év óta gyerekjógát is tartasz.

- Olyan családban nőttem fel, amelyben az önkéntesség és a segítségnyújtás mindig is az élet természetes része volt, így tőlem sem áll távol: az édesanyám hivatása az, hogy idős emberek szociális helyzetét javítsa, a nevelőapám pedig szociális munka elméletet oktat, illetve korábban dolgozott családsegítőként is. Az évek során, a koncertekkel és a jótékonysággal rengeteg olyan tapasztalatot gyűjtöttem, ami azt erősítette bennem, hogy van érzékem a gyerekekkel való foglalkozáshoz. Mindeközben pedig a jóga iránti szeretetem annyira megerősödött, hogy úgy éreztem, meg kell osztanom ezt a gyerekekkel is.

- Tervben van már egy újabb lemez? Vagy most a pihenés jön?

- A lemezkészítés után most szusszannék egy kicsit, még nem tudok jövőbeli produkciókra összpontosítani, de tény, hogy a tervek között szerepel egy kamaraprodukció Fenyvesi Marcival és Dés Andrissal. Egy ilyen kis formációval a műhelymunka, a kísérletezés is könnyebb, mint egy nagyobb csapatban. Kíváncsi leszek, mennyire tudok majd otthonosan mozogni egy letisztultabb közegben, ritkásabb zenei szövetben.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.