gyerek

Lolka és Bolka 50 éves

2013.11.10. 20:35
Ajánlom
Minden idők legsikeresebb lengyel rajzfilmsorozata idén ötvenéves. A figurák utazásaikkal és kalandjaikkal a világ több mint nyolcvan országában lettek népszerűek. A rendező saját gyermekeiről mintázta a két kisfiú alakját.

Fekete gombszemek, óriási kerek fej, elálló fülek, fülig érő száj: a testvérpár 1963 és 1986 között szórakoztatta nézőit. Idén "szülőhelyükön", a délnyugat-lengyelországi Bielsko-Bialában hivatalosan is megünneplik első epizódjuk öt évtizeddel ezelőtti bemutatását. A városban található a filmeket készítő stúdió, két éve pedig szobrot is kapott a két rosszcsont. A bielsko-bialai rajzfilmstúdió igazgatója, Andrzej Orzechowski becslése szerint mintegy egymilliárdan látták a sorozat öt-tízperces epizódjait. Elmondta: a Lolka és Bolka volt a stúdió és a lengyel rajzfilmgyártás legnagyobb gazdasági sikere, világszerte több mint nyolcvan országban játszották, a két kisfiú alakjára ma is emlékeznek.

Lolka és Bolka végigutazta a világot, érdekes embereket és helyeket ismertek meg, közben pontosan úgy veszekedtek egymással, mint a valódi testvérek. Sikerük egyik titka, hogy sosem vetült rájuk az ideológiai propaganda gyanúja. Egy kérést azonban teljesíteniük kellett az alkotóknak: azért, hogy a kislányoknak is legyen kivel azonosulniuk, 1973-ban megteremtették Tola figuráját, aki harminc részen át csatlakozott a két kisfiúhoz.

Lolka és Bolka "apja", Wladyslaw Nehrebecki rendező saját két fiáról, az akkor tizenkét éves Janról és a tízéves Romanról mintázta hőseit. "Elég élénk gyerekek voltunk. Apa figyelt bennünket, és néhány viselt dolgunkat viszontláthattuk a képernyőn" - mesélte Roman Nehrebecki a PAP lengyel hírügynökségnek. Lolka neve eredetileg Lolek, és a Karol becézése, Bolka pedig Bolek, a Boleslaw becéző alakja. Angolul a rajzfilm Jym and Jam, illetve Bennie and Lennie címen volt látható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.