gyerek

Magyar népi hangszerek – A duda

2010.03.08. 14:03
Ajánlom
Gajd, tömlősíp, bőrduda, kutyaduda, kecskeduda, csimpolya – azaz duda. Március 13. 11:00 - Müpa, Üvegterem

A duda "az irodalomban gajd, tömlősíp néven is szerepel, a nép között a duda név mellett bőrduda, kutyaduda, kecskeduda, csimpolya bukkan fel. A duda anyaga fa és bőr. A fából készült részek között a sípok a legfontosabbak. A ma ismert magyar dudának három sípja van: a kettős síppá egyesített prím és kontra, valamint egy hosszabb basszus síp, a bordó. A dudás ülve vagy állva játszik hangszerén. Tánchoz szívesebben játszik állva; ilyenkor ritmusra ingatja magát, bólogat, sőt egyszerűbb tánclépéseket is tesz. A játszott nótából időnként énekel is valamit. Dudálni felnőtt férfiak szoktak, nők soha. A hangszer művelői többnyire pásztorok, közülük is elsősorban juhászok és kanászok. A szegényebb néprétegek között a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon a XX. század első felében még lakodalmak, farsangi táncok is voltak dudával. Századunkig dudás vidékeken a dudaszó és dudazenére járt tánc hozzátartozott a fonók hangulatához." (Sárosi Bálint nyomán) 

A hangszerbemutató koncerten a dudát a Téka-alapító Lányi György és zenekara szólaltatja meg. A zenekart vezető Lányi György, a Téka Együttes alapító tagja, 17 évesen ismerkedett meg a népzenével. Először kontrázni tanult ifj. Csoóri Sándortól, majd az ő tanácsára Erdélybe utazott, hogy az ott élő zenészektől sajátítsa el a hangszeres játéktechnikát. 1977-ben az évben kezdett el dudálni, majd rövidesen az akkor megalapított Óbudai Népzenei Iskola tanára lett. A duda és a kontra tanszakot vezette itt 17 évig. Lányi György sokat tett a dudazene hazai népszerűsítéséért a hangszer újszerű zenekari alkalmazása révén. A koncerten vendégei lesznek olyan kiváló népi muzsikusok, mint a tótújfalusi Gadányi Pál és a tereskei Pál István, akik az eredeti népi dudazene utolsó élő képviselői a Kárpát-medencében.

A hangszerbemutató hangversenyen népi játékok és táncház várja a gyerekeket és a szülőket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.