gyerek

Március - a bábosok hónapja

2014.03.11. 20:12
Ajánlom
Több mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli március 21-én, a bábszínházi világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínházak világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. A világnapi ünnep ötletgazda kezdeményezője és koordinátora a Budapest Bábszínház.

Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyar nyelvű bábos közös ünnepévé válhat. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott programsorozat - a figyelemfelkeltés mellett - arra is törekszik, hogy megerősítse a bábszínházak helyét, fontosságát a közvélemény szemében, növelje az adott település lakóinak a helyi intézmény iránti elkötelezettséget, új nézőket nyerjen meg, és bizonyítsa: a báb nem korosztály, hanem műfaj. Mivel ehhez a váratlanság és a szokatlanság a legjobb eszköz, ezen a napon a bábszínházak falain kívül mutatják meg magukat a bábosok.

A kezdeményezéshez határon innen és túl több mint húsz településről mintegy negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott. Mivel a bábszínházak nem csupán közönségükért, de közösségükért is dolgoznak, a résztvevők maguk találták ki és alakították saját városukhoz a programokat. A Bábszínházi Világnap fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

A főváros több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várják kézműves programokkal az érdeklődőket, akik egy bábos rapid randin is részt vehetnek, hogy maguk is kipróbálják a különböző technikákat.

A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, a Jókai téren a HUPS! Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában lesz ESZME, a Stúdió K színészei a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be, de Tárnok Marica és Sarkadi Bence jóvoltából Bethlen Téri Színházat és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumot se hagyják ki a nap folyamán a báb rajongói és a műfaj csodáival még csak ismerkedők.

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban. Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a szülőket és a gyerekeket, Debrecenben villamoson, a városházán és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon az előadások - köztük a friss bemutató - mellett vetélkedőt rendeznek, Egerben különleges, az újcirkusz műfajából is építkező premierre kerül sor, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfaj izgalmait. Zalaegerszegen, Veszprémben a város különböző pontjain váratlanul jelennek meg a bábosok. A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Pécsen a MárkusZínben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak három napig a szórványban játsszák A Hétfejű Tündért, Marosvásárhelyen a Csipike bemutatót tartják és flashmobot szerveznek, Kolozsváron a Váróterem Projekt színészei bábos hétvégét rendeznek, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar MagyarSzínhái intézetének hallgatói pedig premierrel készülnek.

Az amatőr csoportok közül a nyergesújfalui Pinocchio Bábcsoport és a Palánta Egyesület vesz részt a világnapi eseményekben. A márciusi bábhónap további fesztiváljai: BÁBU Fesztivál (március 17-20., Budapest Bábszínház, 10 előadás), DESZKA Fesztivál (március 21-29., Debrecen, Csokonai Nemzeti Színház, báb- és gyerekszínházi fókusszal).

Naprakész információk a Facebookon (facebook.com/babszinhazivilagnap), illetve a weboldalon (babszinhazivilagnap.wordpress.com) találhatóak.

Támogatóként a kezdeményezés mellé állt a Libri Média, így a Libri könyvesboltjaiban is felbukkanak bábok, a Bábszínházi Világnap alkalmából pedig a Fidelio különszámaként megjelent egy műsorfüzet, amelyben a programokon túl a résztvevők bemutatkozása olvasható.

Résztvevő intézmények: Bóbita Bábszínház, Budapest Bábszínház, Ciróka Bábszínház, Csodamalom Bábszínház, Griff Bábszínház, Harlekin Bábszínház, Kabóca Bábszínház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Kövér Béla Bábszínház, Mesebolt Bábszínház, Napsugár Bábszínház, Stúdió K, Vaskakas Bábszínház, Vojtina Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bajor Gizi Színészmúzeum, Bábszíntér, Barboncás Társulat, Bethlen Téri Színház, Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, Fabula Bábszínház, Hepp Trupp, HUPS! Crew, Marica Produkció, MárkusZínház, Mikropódium Családi Bábszínház, Sarkadi Bence, Spiritusz Egyesület - Trambulin Színház, Ziránó Színház, Magyar Bábjátékos Egyesület Palánta Egyesület, Pinocchio Bábcsoport, Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet, Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Északi Színház Harag György Társulat, Brighella Bábszínház, Váróterem Projekt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.