gyerek

Mátyás és a kutyák

2008.09.20. 00:00
Ajánlom
A reneszánsz kor sokszínűsége, életigenlő, humanista felfogása a mesék idealizált világán keresztül a gyermekek számára is megközelíthetővé, átélhetővé válik. Ezt ismerte fel Földi Béla, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője, akit a Reneszánsz Évhez kapcsolódó koreográfiájában az egyik legismertebb Mátyás-mese, az Egyszer volt Budán kutyavásár ihletett meg.

A koreográfus számára nem idegen feladat a legkisebb korosztálynak szóló előadások színpadra állítása, hiszen az általa irányított együttes nyugat-európai mintára, 1991 óta időről időre ifjúsági és gyermekelőadásokkal is jelentkezik. A Holle anyó, a Diótörő, az Alice Csodaországban és a Pinokkió sikere után Földi Béla úgy érezte, adós maradt egy magyar mese feldolgozásával, és igazságos uralkodónk megkoronázásának közelgő évfordulója arra késztette, hogy megalkossa saját, táncban elmondott reneszánsz meséjét – az eredeti irodalmi szövegváltozatok alapján.

A Mátyás király furfangos és tanulságos történeteit megörökítő, gazdag mesevilág valóságos kincsesládaként tárult a rendező-koreográfus elé, melynek egyik legcsillogóbb darabjára esett a választása. Az alkotót a történet vizualizálhatósága és a cselekmény fordulatos kibontásának lehetősége ragadta meg. Felhasználva a Művészetek Palotájának kiváló színpadtechnikai adottságait, gazdagon világított színpadképekkel (Nasser Hammadi és Földi Béla tervei), látványos jelenetekkel, hatalmas méretű vászonfestményekkel idézi meg a Mátyás-korabeli Magyarországot. Az előadás viszont nem törekszik a kor pontos, korhű bemutatására, csakúgy, mint a realista ábrázolásra sem. A koreográfus célja az volt, hogy mai perspektívából teremtse meg a reneszánsz hangulatot. Ebben segítségére szolgálnak a pazar jelmezek és díszletek is, melyek Molnár Zsuzsa fantáziáját dicsérik.

Az előadásban ellenpontként jelenik meg az udvari és a paraszti élet kettőssége, mely a zenei stílus és a mozgásanyag változásában is felismerhető. A vár a virágzó reneszánsz kultúra szimbóluma, lantszóval és udvari táncokkal; míg a piactér forgataga népi kultúránkat eleveníti meg. A mesékben sokszor álruhát öltő király e két pólus között áll, aki egyszemélyben képviseli a társadalmi hierarchiában, egymástól oly távol eső két réteget. Mátyás alakja egyfajta híd, amely összekapcsolja a reneszánsz és népi kultúrát.

A darab központi szereplői kétségkívül a kutyák. Az állatokat alakító táncosok sajátos, humorban gazdag mozgása nemcsak a gyerekek tetszését nyeri el, hanem az idősebb generáció elismerését is kivívja. A sokrétű előadásban mindenki megtalálhatja, ami számára érdekes: amíg a gyerekek önfeledten belemerülnek a mese hömpölygő áramába, addig a virtuóz technikával táncoló együttesben, az összetett tánctudást, magas technikai felkészültséget igénylő elemsorokban és mozdulatokban gyönyörködhetnek a nagyobb testvérek és a szülők. Bár a színházterem méretei miatt nem alkalmas arra, hogy az alkotók alkalmazzák a gyermekelőadások interaktív játékstílusát, a gyerekközönség nem kis örömére azért néhány „kutyus” mégis a nézők sorai közé "szabadul", ahol a kis színházrajongók meg is simogathatják a deszkákon látott kedvenceiket.

Az AnselManók zenei aláfestése szervesen illeszkedik a Molnár Zsuzsa és Földi Béla által megírt táncforgatókönyv etapjaihoz. A dinamikusan felépített előadás legmozgalmasabb jelenetei a piactéri jelenetek, ahol a bonyodalmas pillanatok, a vidám kalamajkák zajlanak, és a gazdag mozgásanyagú csoporttáncok teszik maradandóvá a látottakat. A történet követését – a Földi Bélával régóta együtt dolgozó, magyar hangként szinkronizált filmekből ismerős színész – Boros Zoltán segíti, aki láthatatlan narrátorként a háttérből azon a nyelven igazgatja szavaival a mese folyamát, ahogyan Mátyás udvarában beszéltek. A reneszánsz miliő gyermekszemmel is meglátható, mesésen varázslatos világa tárul elénk a Budapest Táncszínház jóvoltából, amelyet érdemes megtekinteni, hiszen csak egyszer volt/van Budán kutyavásár!

(2008. október 1. 10:30, 15:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Egyszer volt Budán kutyavásár - Mátyás király meséi - a Budapest Táncszínház előadása; zene: AnselManók, D-j.: Molnár Zsuzsa, Kor., rend.: Földi Béla)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„Találkozunk majd az út végén” – John Travolta búcsúja Olivia Newton-Johntól

Megható üzenettel búcsúzott kollégájától és barátjától, az augusztus 8-án, 73 éves korában elhunyt Olivia Newton-Johntól John Travolta.
Könyv

Vámos Miklós: Aki újra életre keltette a latin-amerikai irodalmat

Vámos Miklós állandó rovatában ezúttal a kolumbiai Juan Gabriel Vásquez műveit ajánlja. Gondolatait a Dalok a tűzhöz című elbeszéléskötet szerkesztője, Császár László kommentálja.
Vizuál

Parkinson-kórral diagnosztizálták Lars von Triert

Hosszú ideje sejteni lehetett, hogy a legismertebb dán filmrendező, Lars von Trier egészségével nincs minden rendben. A művész produkciós cége most közleményben jelezte, súlyos betegségtől szenved a 66 éves alkotó, akinek kultikus tévésorozatának folytatása Velencében debütál hamarosan.
Zenés színház

Jégkristály nyár közepén

Gálakoncerten lépett a közönség elé a 2013-as Operalia-győzelme óta nemzetközi hírnévnek örvendő szoprán, Aida Garifullina. Az énekesnő augusztus 2-án a Margitszigeti Színházban tartott koncertjén népszerű áriákat és kevésbé ismert darabokat is megszólaltatott.
Klasszikus

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.