gyerek

Megújult bábmúzeum a pécsi Bóbita Bábszínházban

2011.09.10. 18:37
Ajánlom
A Kós Lajos életművéből összeállított állandó tárlat mellett az első bábtörténeti témájú kiállítás Régi az újban – a Hincz család bábszínháza címmel nyílik 2011. szeptember 10-én 15 órakor és 2011. december 31-ig látogatható.

A Hincz család három generációjának tagjai a magyarországi vándor bábjátszás leghosszabb ideig működő képviselői, vándorkönyvük első bejegyzése 1841-ből származik. Hincz Adolf képmutogató, panoráma- és bábszínháztulajdonos, artista járta az országot feleségével Hincz Franciskával. Fiuk, Hincz Gusztáv örökségéből származnak a speciális átalakuló- marionettek, amelyek lényege, hogy egy zsinór megrántására átváltoznak vagy szétesnek.

Hincz Gusztáv 1889-ben kért bábszínházépítésre engedélyt a Városligetben, halála után az unokája, Hincz Katalin vette át a bábszínház igazgatását. Ő jegyezte fel az addig a családon belül szájhagyomány útján öröklődött darabokat.  Katalin korai halála után öccse, Hincz Károly új fejezetet nyitott a magyar vásári bábjátszás történetében. 1909-ben önállósította magát, és Első Magyar Bábszínház néven folytatta a családi hagyományt. Ekkor a repertoáron is változtatott, szórakoztató előadásait egyre inkább a gyermekközönség számára állította össze. A kesztyűs bábokkal előadott Vitéz László-jeleneteket rövid szünet és technikai átállás után marionett-számok, saját történetek, majd népszerű Grimm- és Disney-mesék követték. A Hincz család bábszínháza már a múlté, de bábjaik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondoskodásának köszönhetően még megmaradtak az utókor számára, és egy letűnt kor színeit, hangulatát, szórakozási szokásait idézik fel e kiállítás látogatói előtt.

A kiállítás hétfőtől péntekig, 9-től 16 óráig látogatható, hétvégén a múzeum az előadások előtt 1 órával nyit és előadások után 1 órával zár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.