gyerek

Megújult bábmúzeum a pécsi Bóbita Bábszínházban

2011.09.10. 18:37
Ajánlom
A Kós Lajos életművéből összeállított állandó tárlat mellett az első bábtörténeti témájú kiállítás Régi az újban – a Hincz család bábszínháza címmel nyílik 2011. szeptember 10-én 15 órakor és 2011. december 31-ig látogatható.

A Hincz család három generációjának tagjai a magyarországi vándor bábjátszás leghosszabb ideig működő képviselői, vándorkönyvük első bejegyzése 1841-ből származik. Hincz Adolf képmutogató, panoráma- és bábszínháztulajdonos, artista járta az országot feleségével Hincz Franciskával. Fiuk, Hincz Gusztáv örökségéből származnak a speciális átalakuló- marionettek, amelyek lényege, hogy egy zsinór megrántására átváltoznak vagy szétesnek.

Hincz Gusztáv 1889-ben kért bábszínházépítésre engedélyt a Városligetben, halála után az unokája, Hincz Katalin vette át a bábszínház igazgatását. Ő jegyezte fel az addig a családon belül szájhagyomány útján öröklődött darabokat.  Katalin korai halála után öccse, Hincz Károly új fejezetet nyitott a magyar vásári bábjátszás történetében. 1909-ben önállósította magát, és Első Magyar Bábszínház néven folytatta a családi hagyományt. Ekkor a repertoáron is változtatott, szórakoztató előadásait egyre inkább a gyermekközönség számára állította össze. A kesztyűs bábokkal előadott Vitéz László-jeleneteket rövid szünet és technikai átállás után marionett-számok, saját történetek, majd népszerű Grimm- és Disney-mesék követték. A Hincz család bábszínháza már a múlté, de bábjaik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondoskodásának köszönhetően még megmaradtak az utókor számára, és egy letűnt kor színeit, hangulatát, szórakozási szokásait idézik fel e kiállítás látogatói előtt.

A kiállítás hétfőtől péntekig, 9-től 16 óráig látogatható, hétvégén a múzeum az előadások előtt 1 órával nyit és előadások után 1 órával zár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.