gyerek

"Mennyire régi egy mese?"

2013.03.08. 15:26
Ajánlom
A Budapest Bábszínház március 10-én bemutatásra kerülő Fehérlófia című premierje egy szimbólumokban gazdag történetet dolgoz fel, melyet a színház felkérésére Szálinger Balázs írt darabbá, az előadást Veres András rendezi.

Az egyik legismertebb és legrégebbi magyar népmesénket sokan, sokszor dolgozták fel bábszínpadon is, és gyakran vélték mozdíthatatlan toposznak a benne található erős szimbólumokat. Ezzel az előadással azonban az a cél, hogy a mese viszonyrendszereit és az archaikus szimbólumok mai vonatkozásait kibontsák - hangzott el a "bábos világmindenség" műfaját választó előadás sajtótájékoztatóján.

A Fehérlófia szövegének hátteréről Veres András rendező elmondta, nem volt könnyű az előadás alapjául szolgáló történet határait kijelölni, mivel meséink eredete is nehezen határozható meg: „Az egyik fontos kérdés, hogy mennyire régi egy mese? Hiszen a mese mögött egy mítosz áll, a mítosz mögött ott vannak a különböző kultuszok. Nehéz megállapítani, hogy mi honnan jött, mint ahogy azt is, az adott történet mennyire a miénk. A Fehérlófia magyar mese, mert sehol máshol nem létezik, de a hős alvilágjárásának elemei minden nép mitológiájában megtalálhatók, ami azt jelenti, hogy emberiségnek ez az univerzális gondolkodásmódja hozzánk a Fehérlófián keresztül jutott el." - mondta el a Budapest Bábszínházban nem először dolgozó rendező. Rámutatott arra is, hogy a meseadaptációk esetében gyakori probléma, hogy egydimenzióssá válik a főhős, hiszen nincs kapcsolódási pontja a valósággal. Ezt a buktatót elkerülendő Fehérlófia naivitása, esendősége, rossz döntései ugyanolyan súllyal esnek latba a darab felépítésében, mint mágikus ereje és mindent legyőző hősiessége. Ebből adódik, hogy nem bábként, hanem élő szereplőként (Tatai Zsolt megformálásában) jelenik meg a színpadon, aki egy elemelt, nem reális világban bolyong.

A rendező szerint a kisgyerekek is sokat értenek a szimbólumokból, az erős konfliktusokból és érzelmi viszonyokból, így számukra is érthető és követhető lesz a történet. Az alkotógárdához Veres András karakteres, egyéni hangú művészeket keresett, akiknek a Fehérlófiához kapcsolódó ötleteit, meglátásait egy markáns látványvilágú előadásba építheti be. Így kérték fel az előadás írójának Szálinger Balázst, aki bár korábban sosem dolgozott még bábszínházban, mégis örömmel vállalta el a feladatot. A Szálinger Balázs munkájából születő előadásszöveg a próbák során is sokat változott: „Mivel a szöveg egy képlékeny, változtatható anyag, ezért természetesen én igazítottam a színészekhez a szöveget, hogy az egyes sorok minél természetesebben hangozzanak a színpadon." - mondta el az író. A közreműködők által élőben előadott, a szöveggel, ritmussal szervesülő, az előadásból megszülető, dramaturgiai súllyal rendelkező, hegedűre és csellóra, valamint különböző hétköznapi tárgyakra komponált vokális és hangszeres zenét Kovács Márton jegyzi.

Az előadás jelmez- és díszlettervezőjének Árvai Györgyöt és Szűcs Editet kérte fel a rendező, akivel a Veszprémi Kabóca Bábszínházban bemutatott Pimpáré és Vakvarjúcska című előadásban korábban dolgoztak már együtt, de olyan nagyszínpadon, mint a Budapest Bábszínházé, eddig még nem. A látványban a tervezők munkájának segítségével a kortárs bábszínház eszközeit vegyítik a szakralitással, a színház ősi, rituális gyökereivel, közvetlenül az érzelmekre hatva, mely március 10-től tekinthető meg a Budapest Bábszínház nagyszínpadán.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.