gyerek

"Mennyire régi egy mese?"

2013.03.08. 15:26
Ajánlom
A Budapest Bábszínház március 10-én bemutatásra kerülő Fehérlófia című premierje egy szimbólumokban gazdag történetet dolgoz fel, melyet a színház felkérésére Szálinger Balázs írt darabbá, az előadást Veres András rendezi.

Az egyik legismertebb és legrégebbi magyar népmesénket sokan, sokszor dolgozták fel bábszínpadon is, és gyakran vélték mozdíthatatlan toposznak a benne található erős szimbólumokat. Ezzel az előadással azonban az a cél, hogy a mese viszonyrendszereit és az archaikus szimbólumok mai vonatkozásait kibontsák - hangzott el a "bábos világmindenség" műfaját választó előadás sajtótájékoztatóján.

A Fehérlófia szövegének hátteréről Veres András rendező elmondta, nem volt könnyű az előadás alapjául szolgáló történet határait kijelölni, mivel meséink eredete is nehezen határozható meg: „Az egyik fontos kérdés, hogy mennyire régi egy mese? Hiszen a mese mögött egy mítosz áll, a mítosz mögött ott vannak a különböző kultuszok. Nehéz megállapítani, hogy mi honnan jött, mint ahogy azt is, az adott történet mennyire a miénk. A Fehérlófia magyar mese, mert sehol máshol nem létezik, de a hős alvilágjárásának elemei minden nép mitológiájában megtalálhatók, ami azt jelenti, hogy emberiségnek ez az univerzális gondolkodásmódja hozzánk a Fehérlófián keresztül jutott el." - mondta el a Budapest Bábszínházban nem először dolgozó rendező. Rámutatott arra is, hogy a meseadaptációk esetében gyakori probléma, hogy egydimenzióssá válik a főhős, hiszen nincs kapcsolódási pontja a valósággal. Ezt a buktatót elkerülendő Fehérlófia naivitása, esendősége, rossz döntései ugyanolyan súllyal esnek latba a darab felépítésében, mint mágikus ereje és mindent legyőző hősiessége. Ebből adódik, hogy nem bábként, hanem élő szereplőként (Tatai Zsolt megformálásában) jelenik meg a színpadon, aki egy elemelt, nem reális világban bolyong.

A rendező szerint a kisgyerekek is sokat értenek a szimbólumokból, az erős konfliktusokból és érzelmi viszonyokból, így számukra is érthető és követhető lesz a történet. Az alkotógárdához Veres András karakteres, egyéni hangú művészeket keresett, akiknek a Fehérlófiához kapcsolódó ötleteit, meglátásait egy markáns látványvilágú előadásba építheti be. Így kérték fel az előadás írójának Szálinger Balázst, aki bár korábban sosem dolgozott még bábszínházban, mégis örömmel vállalta el a feladatot. A Szálinger Balázs munkájából születő előadásszöveg a próbák során is sokat változott: „Mivel a szöveg egy képlékeny, változtatható anyag, ezért természetesen én igazítottam a színészekhez a szöveget, hogy az egyes sorok minél természetesebben hangozzanak a színpadon." - mondta el az író. A közreműködők által élőben előadott, a szöveggel, ritmussal szervesülő, az előadásból megszülető, dramaturgiai súllyal rendelkező, hegedűre és csellóra, valamint különböző hétköznapi tárgyakra komponált vokális és hangszeres zenét Kovács Márton jegyzi.

Az előadás jelmez- és díszlettervezőjének Árvai Györgyöt és Szűcs Editet kérte fel a rendező, akivel a Veszprémi Kabóca Bábszínházban bemutatott Pimpáré és Vakvarjúcska című előadásban korábban dolgoztak már együtt, de olyan nagyszínpadon, mint a Budapest Bábszínházé, eddig még nem. A látványban a tervezők munkájának segítségével a kortárs bábszínház eszközeit vegyítik a szakralitással, a színház ősi, rituális gyökereivel, közvetlenül az érzelmekre hatva, mely március 10-től tekinthető meg a Budapest Bábszínház nagyszínpadán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Színház

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.