gyerek

Mesebeli napok

2010.09.29. 08:51
Ajánlom
A Zene Világnapja előtt a Népmese Napját ünnepelhetjük. Ennek alkalmából lesz konferencia Százhalombattán, Budapesten Meseutca, Paloznakon pedig meseterápiás központ nyílik.

Öt évvel ezelőtt, a százhalombattai városi könyvtár javaslatára nyilvánították szeptember 30-át, Benedek Elek születésnapját a Népmese Napjává. A nap idei központi programja a 2010. október 1-jén Százhalombattán a VI. Országos Népmese-konferencia lesz.

A családi olvasás éve keretében a konferencián tudósok, pszichológusok szólnak a család semmivel sem pótolható fejlődés- és személyiség-lélektani, szociálpszichológiai és pedagógiai szerepéről; könyvtárosok, pedagógusok számolnak be a napjainkban népszerű népmesei rendezvényekről; bemutatkoznak a népmesékkel foglalkozó intézmények, valamint egyéni tanítási módszereket alkalmazó szakemberek; valamint választ keresnek arra, miért van a hagyományos, szóbeli mesemondásnak különleges ereje és szerepe napjainkban is, és hogy vajon tanítható-e a mesemondás.

A konferencia, illetve a hozzá kapcsolódó népmeseprogram kiemelt vendége 2010-ben a Drávaszög és a Magyarországon élő horvát nemzetiség lesz, a konferencia mesés hangulatáról pedig szakavatott mesemondók gondoskodnak.

A Hamvas Béla Városi Könyvtár a százhalombattaiakat is bevonja az országos programba, ezért háromféle pályázatot is közzé tettek a népmesenappal kapcsolatban: versenyezni lehet népmesefigurákkal, történetekkel és mesés fotókkal. Október 2-án 13 órától zenés gyermekműsorokkal várják a mesekedvelő érdeklődő gyermekeket és felnőtteket a Piac téren és a Rendezvényközpontban.

A Népmese Napját megelőzően szeptember 29-én a Meseutca a Dankó utába, az Oltalom Karitatív Egyesülethez költözik, ahol 16 órától meseolvasással és adománygyűjtéssel segítik az egyesület által fenntartott óvodákat. Akik felolvasnak: Berg Judit, Darvasi László, Finy Petra, Nádori Lídia, Parti Nagy Lajos, Závada Pál.

Szeptember 30-án fontos eseményre kerül sor, ugyanis ezen a napon nyílik meg a világ első meseterápiás központj. A paloznaki intézmény Boldzsár Ildikó Meseterápia című kötetét tekinti "szellemi alapkövének". Az alapítók a központot azoknak a gyermekeknek és felnőtteknek hozták létre, akik fizikailag és mentálisan is egészségesnek számítanak, de életük bizonyos pontján olyan nehézségekbe ütköznek, amelyekkel nem tudnak segítség nélkül megbirkózni. Elsősorban a megelőzésre, a prevencióra fektetik a hangsúlyt, hogy időben vissza lehessen fordítani azokat a folyamatokat, amelyek a testben és a lélekben betegségeket okoznak.

A Meseterápia Központ elsősorban az állami gondozott gyerekeket segíti, mert ők szenvednek leginkább a mintaadó háttér hiányától. Nemcsak arra tanítják meg őket, hogy nehéz körülmények között is élhetnek emberhez méltó életet, hanem arra is, hogy konkrét alapélmények nélkül is létrehozhatnak egy jól működő, szeretetteljes családot. Egy másfajta hiány jellemzi a kimagaslóan tehetséges gyerekeket: őket a támogató háttér segíti ugyan tehetségük kibontakozásában, ugyanakkor a rájuk gyakorolt erős nyomás egyoldalú fejlődéshez vezethet, így az élet bizonyos területein nehezebben boldogulhatnak. Úgy gondolják a központ alapítói, hogy ha a tehetséges gyerekeket is hozzásegítjük ahhoz, hogy tehetségük ne egyoldalú legyen, olyan felnőttekké válhatnak, akik tehetségüknél fogva sokat tehetnek a társadalom többi tagjáért is. A családterápiás munkában pedig nem csupán a konfliktusok kialakulásának megelőzése a cél, hanem a már meglévő zavarok rendezése annak érdekében, hogy a család valóban betöltse egészségvédő és egészségmegőrző funkcióját. Az intézmény munkatársai folyamatban gondolják el egy család működését, s azokon a pontokon tudunk hatékony segítőként közreműködni, ahol problémák keletkeznek gyerekek és szülők között: például dackorszakokban és serdülőkori összetűzéseknél. A három célcsoport mellett minden évben egy-egy hónapot a speciális kapcsolódási zavarokkal élők segítésének szentelnek: fogyatékkal élők, traumát elszenvedettek, szenvedélybetegek tartoznak közéjük. Vagyis a komplex művészetterpápiás programban a meséket annál a határtalan lehetőségnél fogva használják fel, hogy azok a hagyományban a bölcsőtől a koporsóig minden élethelyzetben jelen voltak az ember életében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.