gyerek

Meseország vándorai a Vojtina Bábszínházban

2011.11.06. 15:49
Ajánlom
A fogvacogtató hideg téli napokban mogorván húzzuk össze magunkon a kabátot, miközben a nemrég elmúlt, napfényes ősz után vágyakozunk. Milyen sok színben pompáztak akkor a fák! Bábosházunk palettája is újabb színekkel gazdagodott ebben az időszakban. Két vándor járt erre pemzlivel és festékes bödönnel. Egyikőjük Fabók Mariann bábszínész, aki egyszemélyes előadásaival melengette meg a szívünket.

"Jól tanuló kislány voltam, de igazából minden csínytevést kedvelő, tiszteletbeli fiú. Grundépítés, gyümölcsszedés, viráglopás, fáramászás... minden érdekelt. De a nyilvános szerepléseket sokáig messze elkerültem. Nem mertem a Mikulás színpadi zenekarába se beállni egy iskolai látogatásán, pedig minden gyerek, aki ott rázta a csörgőt, csokit kapott. S abban az időben csokiért szinte bármire képes voltam.

Aztán édesanyám gondos tanítgatása közepette feloldódott bennem ez a görcsös félelem: megszerettem a versmondást, mesék - történetek tolmácsolását. Sőt, felső tagozatos koromra egy színjátszó csoport tagja lettem, ahol úgy magamba szívtam a játék szeretetét, hogy attól fogva végérvényesen minden porcikám csak a színházért remegett.

Életemben egyszer eregettem örömkönnyeket, amikor kiderült, hogy vágyott iskolám, a Színművészeti Egyetem első rostáján átjutottam. (Csodálatos érzés az örömkönny: csurog a szemedből a sós víz, s közben egyáltalán nem szorít a torkod.) Aztán hamarosan eregethettem igazi könnyeket is, amikor kiderült, a második rostán kiszóródtam. Végtelenül elkeseredtem. Sokszor van úgy, hogy azt hisszük, elfogyott előttünk az út, megrekedtünk, és sehogy sem sikerül a vágyott célunkat elérni. Pedig a Jóisten csak csavarint egyet a haladási irányunkon, s olyan fontos ajtókat nyit meg előttünk, amik egész életünket meghatározzák. Így került életembe a bábozás. Belódultam a budapesti Kolibri Színház bejáratán, s ki se jöttem három évig. Itt jól elsajátítottam a bábozás sok fortélyát, amit az ezt követő négy évben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tovább gyarapíthattam. (Egyik Szilveszter éjszaka megsimogattam a bejáratának kilincsét, fohászkodtam az Úristenhez, s következő évben bejutottam hőn áhított iskolámba.)

A hosszú tanuló évek után végre munkához láthattam: a Miskolci Nemzeti Színház színésze lettem. Gyönyörű feladatok vártak itt rám. Rengeteg szép szerepet játszhattam/ játszhatok itt estéről estére. De tudjátok: 'amit/akit egyszer megszelídítesz, azért felelős leszel'. Egy pillanatra sem felejtettem el a bábozás, s a történetmesélés gyönyörűségét. Nem is olyan régen megalakult saját vándor bábszínházam: Fabók Mancsi Bábszínháza. Apák, nagyapák, szépapák, s azok nagyapjainak örökét mesélem az országban mindenfele, ahová meghívást kapok. Segítségemre van ebben Gizi nevű fehér automobilom, aki készségesen elszállít bárhová.

Így tehettem látogatást Debrecenben is. Talán láttátok is a Székely menyecske meg az ördög című előadást... Ha nem, még találkozhatunk, mert én fehér paripámmal mindig csak járom a világot, kutatom, s továbbadom régi kor embereinek kincses történeteit."

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.