gyerek

Mesevilág a Müpában

2010.04.25. 23:39
Ajánlom
Három napon át gyermekkönyvírók és illusztrátorok várják a családokat a Művészetek Palotájábana VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron.

Április 30. és május 2. között 11 helyszínen, több mint 50 kortárs gyermekkönyvszerző és illusztrátor közel 100 programmal várja a gyermekeket és szüleiket a Művészetek Palotájában a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a kortárs magyar gyermekirodalmat népszerűsítse, a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira, valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. A rendezvény az Együtt lenni jó! mottóval kívánja megerősíteni a családi együttlét, illetve a közös olvasási élmény fontosságának üzenetét.

Az Örkény Színház színészei meséket olvasnak fel a közönségnek, Szalóki Ági előadja családi lemezét, a Gingallót, gyermekkönyvírók dedikálják műveiket a könyvvásár keretében, a filmsarokban pedig kortárs alkotók műveiből készült rajzfilmek kerülnek vetítésre. A fesztivál interaktív, játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat kínál mind a gyerekek, mind a szülők számára. "Van énnekem otthon egy igazi tündérem. 4 és fél éves, és mindent tud a mesevilágról - hiszen olyan szerencsés, hogy benne él! Vele készülök a fesztiváltündéri feladataimra is" - mondta D. Tóth Kriszta újságíró, aki meseíróként is jelen lesz a Müpában, hiszen nagy sikerű Lolamesék sorozata alapján mindhárom nap mesés-játékos foglalkozásokat tart gyerekeknek. "Az a fesztivál legfontosabb célja, hogy megmutassa: igenis van igényes gyermekirodalom és meseillusztráció, léteznek értékes magyar gyerekkönyvek. Egy jó mese kinyitja a világot az egész család számára, mi ebben szeretnénk segíteni."

Az Európai Unió Szegénység és a Társadalmi Kirekesztettség Elleni Küzdelem Nemzetközi Éve kapcsán a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE )illusztrációs és meseírópályázatot hirdetett a művészek számára, amelynek díjait április 30-án adják át. Az ehhez kapcsolódó kiállítás több mint 60 kortárs illusztrátor alkotásaiból május 13-ig tekinthető meg a Művészetek Palotája Zászlótermében. A GYIE és a Csodaceruza a fesztiválon teszi először közzé  TOP50 gyermekkönyv listáját, amelyet szakmai szervezetek válogattak össze az elmúlt 10 év legjobb magyar gyermekirodalmi alkotásai közül.

További programok:

Könyvgyűjtő akció kerül megrendezésre a mélyszegénységben élő gyermekek számára megkímélt állapotú mesekönyvekből. A szervezők kérik, hogy minden olyan könyvhöz, amelyet a látogatók elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társulna egy szöveg is, amelyben megszólítanák a leendő olvasót, személyessé téve ezzel az ajándékot.

A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnék a szervezők megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtik számukra. A fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelyet a Cellux csoport hozott létre recycling technikával. Ebbe a "malacperselybe"a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. "Aprónként" összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani lehetne jónéhány könyvtár állományát.

Családom és egyéb állatfajták címmel pályázatot hirdet családok számára a GYIE és a Csodaceruza. Ezzel a felhívással is szeretnék hirdetni a családi együttlét fontosságát. A legjobb pályaművek beküldői családi utazáson vehetnek részt.

A Ludwig Múzeumban megrendezendő Mesepiacon a szervezők célja, hogy az alkotók megismerjék egymás munkáit, így a kiadók is teljesebb képet alkothatnak a gyermekkönyvipar esetleges új szereplőiről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.