gyerek

Mesevilág a Müpában

2010.04.25. 23:39
Ajánlom
Három napon át gyermekkönyvírók és illusztrátorok várják a családokat a Művészetek Palotájábana VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron.

Április 30. és május 2. között 11 helyszínen, több mint 50 kortárs gyermekkönyvszerző és illusztrátor közel 100 programmal várja a gyermekeket és szüleiket a Művészetek Palotájában a VI. Gyermekirodalmi Fesztivál és Vásáron. A fesztivál fő célkitűzése, hogy a kortárs magyar gyermekirodalmat népszerűsítse, a gyermekkönyvekre, a könyvek létrehozóira, valamint az olvasásra irányítsa a figyelmet. A rendezvény az Együtt lenni jó! mottóval kívánja megerősíteni a családi együttlét, illetve a közös olvasási élmény fontosságának üzenetét.

Az Örkény Színház színészei meséket olvasnak fel a közönségnek, Szalóki Ági előadja családi lemezét, a Gingallót, gyermekkönyvírók dedikálják műveiket a könyvvásár keretében, a filmsarokban pedig kortárs alkotók műveiből készült rajzfilmek kerülnek vetítésre. A fesztivál interaktív, játékos beszélgetéseket, zenei és képzőművészeti foglalkozásokat kínál mind a gyerekek, mind a szülők számára. "Van énnekem otthon egy igazi tündérem. 4 és fél éves, és mindent tud a mesevilágról - hiszen olyan szerencsés, hogy benne él! Vele készülök a fesztiváltündéri feladataimra is" - mondta D. Tóth Kriszta újságíró, aki meseíróként is jelen lesz a Müpában, hiszen nagy sikerű Lolamesék sorozata alapján mindhárom nap mesés-játékos foglalkozásokat tart gyerekeknek. "Az a fesztivál legfontosabb célja, hogy megmutassa: igenis van igényes gyermekirodalom és meseillusztráció, léteznek értékes magyar gyerekkönyvek. Egy jó mese kinyitja a világot az egész család számára, mi ebben szeretnénk segíteni."

Az Európai Unió Szegénység és a Társadalmi Kirekesztettség Elleni Küzdelem Nemzetközi Éve kapcsán a Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete (GYIE )illusztrációs és meseírópályázatot hirdetett a művészek számára, amelynek díjait április 30-án adják át. Az ehhez kapcsolódó kiállítás több mint 60 kortárs illusztrátor alkotásaiból május 13-ig tekinthető meg a Művészetek Palotája Zászlótermében. A GYIE és a Csodaceruza a fesztiválon teszi először közzé  TOP50 gyermekkönyv listáját, amelyet szakmai szervezetek válogattak össze az elmúlt 10 év legjobb magyar gyermekirodalmi alkotásai közül.

További programok:

Könyvgyűjtő akció kerül megrendezésre a mélyszegénységben élő gyermekek számára megkímélt állapotú mesekönyvekből. A szervezők kérik, hogy minden olyan könyvhöz, amelyet a látogatók elhoznak a Gyermekirodalmi Fesztiválra, társulna egy szöveg is, amelyben megszólítanák a leendő olvasót, személyessé téve ezzel az ajándékot.

A nagyon rossz helyzetben lévő, vegetáló iskolai könyvtárak életét szeretnék a szervezők megkönnyíteni azzal, hogy a még mindig lappangó egy- és kétforintosokat összegyűjtik számukra. A fesztivál egész ideje alatt üzemel egy különleges pénzgyűjtő persely, amelyet a Cellux csoport hozott létre recycling technikával. Ebbe a "malacperselybe"a legkisebb pénzegységet is be lehet dobni. "Aprónként" összegyűlhet annyi pénz, amelynek segítségével gyarapítani lehetne jónéhány könyvtár állományát.

Családom és egyéb állatfajták címmel pályázatot hirdet családok számára a GYIE és a Csodaceruza. Ezzel a felhívással is szeretnék hirdetni a családi együttlét fontosságát. A legjobb pályaművek beküldői családi utazáson vehetnek részt.

A Ludwig Múzeumban megrendezendő Mesepiacon a szervezők célja, hogy az alkotók megismerjék egymás munkáit, így a kiadók is teljesebb képet alkothatnak a gyermekkönyvipar esetleges új szereplőiről.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.