gyerek

Mesterek és tanítványok egy színpadon

2010.06.14. 11:53
Ajánlom
A pécsi Mesterek és tanítványaik hangverseny kiemelkedő képességű gyerekekről szól, akik nem csupán saját korosztályuk többszörös verseny győztesei, hanem a "nagyokkal” is kiállják a versenyt.

A hét különleges tehetségű kis muzsikus tizenévesen olyan magas színvonalon játszik hangszerén, hogy egy professzionális szimfonikus zenekarral léphet színpadra az idei Zene Ünnepén, június 21-én Pécsett. A hangverseny szólistája hét ifjú, 11-17 éves különleges tehetség: Domján Katalin - cselló (11 év), Forró Fruzsina - fuvola (14 év), Sturcz Noémi - ének (13 év), Szőke Noémi - szaxofon (17 év), Balogh Ádám - zongora (12 év), Girán Péter - gitár (16 év) és Győri András - oboa (16 év).  Mestereik Pécs város legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László. Külön érdekesség a Pannon Filharmonikusokkal való kapcsolatuk a tehetségeknek és tanároknak, hiszen Sturcz László, a Pannon Filharmonikusok első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia, a tehetséges tanítvány, Sturcz Noémi, aki énekesként lép fel, Sturcz László lánya. Balogh Ádám édesanyja a Pannon Filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja, Balogh Jenő pedig rendszeresen fellép ütőhangszeresként a zenekarban.

A fellépés célja az, hogy a város és az ország megismerje igazi értékeit, hiszen Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről a város zenebarát lakosaihoz szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött zajlanak. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám ezeket a kiemelkedő szólistákat sehol nem hallhatja a közönség. Ez azért is fontos, mert az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt, vannak hangszerek, amelyeket nem nagyon akar választani senki - hegedülni például 10 év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és a vele járó többórás napi gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti. Egy zeneileg tehetséges 14 éves gyereknél - aki többek között a zenei tanulmányainak köszönhetően többnyire az iskolai tanulmányaiban is a legjobbak közé tartozik - felmerül a kérdés: muzsikusnak készüljön, vagy más, pénzkereső szakmát válasszon? Hihetetlen lökést adhat a tehetséges fiatalnak, ha megismeri a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent.

A június 21-én 17 órai kezdettel a pécsi Kossuth téren minderre lehetőség adatik. (Rossz idő esetén a koncertet a PTE Romhányi Aulájában, 18 órai kezdéssel rendezik meg.) A különleges koncert játékkal egészül ki: a Facebook közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött "tapslapokkal" gyűjthetnek a tehetségek rajongókat. Akinek a legtöbben tapsolnak, egy ingyenes fürdőbelépőt kap, ahova elviheti az osztálytársait is!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.
Vizuál

„Mindig rólunk van szó” – Hegedűs D. Géza a Néprajzi Múzeum kiállításáról

Európa egyik legkorszerűbb múzeumépülete, az idén felavatott Néprajzi Múzeum első, időszaki kiállítása a Megérkeztünk című tárlat. A legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig Hegedűs D. Géza színművész „kalauzolja” a látogatókat audio idegenvezetés formájában.
Klasszikus

Andrés Orozco-Estrada lép fel a Budapesti Fesztiválzenekarral

A zeneirodalom egyik legnépszerűbb zongoraversenye és szimfóniája, valamint egy varázslatos nyitány is felcsendül a Budapesti Fesztiválzenekar és a kolumbiai sztárkarmester, Andrés Orozco-Estrada decemberi koncertjein.
Plusz

Elhunyt Irene Cara, a Flashdance Oscar-díjas énekes-dalszerzője

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője – számolt be róla a BBC News.Az amerikai színésznő és énekesnő az 1980-ban bemutatott Fame című film főcímdalával is sikert aratott, de sokan ismerték meg a Flashdance című produkció dalszerző-énekeseként is.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.